“Nušalimo požymius pastebėti galima gana greit. Pirmiausia oda pabąla ir pradeda nestipriai skaudėti. Skausmas pamažu stiprėja, kol nušalusi vieta užtirpsta, sustingsta ir įgauna negyvą vaškinį atspalvį. Dažniausiai žmogui šauna į galvą mintis nušalusią vietą patrinti. Tačiau taip padaroma dar daugiau žalos – be vadinamosios šalčio traumos, tokiu atveju patiriama dar ir mechaninė” , - pranešime spaudai cituojama Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro atstovė Ineta Pačiauskaitė.

Ką reikėtų žinoti apie nušalimus?

Netrinti. Labai pavojinga trinti vilnone pirštine arba sniegu. Šiurkšti vilna kiaurai pratrina ir infekuoja odą, o sniegas ne tik pratrina, infekuoja, bet ir dar labiau ją atšaldo.

Nekaitinti. Negalima kaitinti nušalusių vietų karšta pūsle ar laikyti prie ugnies, glausti prie radiatorių, guminių šildyklių, merkti į karštą vandenį, šildyti naudojant plaukų džiovintuvą ir pan., kadangi pažeistos vietos yra nejautrios ir gali lengvai nudegti. Nušalusios odos temperatūra yra minusinė, ir jos skirtumas net šiltame vandenyje gali išlikti 20°C. Dėl susilpnėjusios kraujotakos, atsigavusios ląstelės žūva - išsivysto nekrozė. Štai kodėl nušalusią vietą reikia šildyti lėtai, iš vidaus, stengiantis pamažu normalizuoti kraujotaką. Tik taip dažniausiai pavyksta išvengti nušalusių galūnių amputacijos.

Šiluma. Esant lengvam nušalimui pirmiausia žmogų reikia sušildyti (aplinkos temperatūra turi būti ne žemesnė nei 26-27 laipsniai), užkloti antklodėmis ar šiltais drabužiais. Galima prieš aprišant uždėti storą sluoksnį vatos ir klijuotę arba 2-3 polietileno sluoksnius. Toks tvarstis pamažu šildo nušalusią vietą ir didina jos ląstelių gyvybingumą. Duoti žmogui gerti šiltų gėrimų.

Nuo pažeistų vietų būtina nuvilkti drabužius, o nušalusias vietas galima apvynioti švaria marle, vata arba vilnoniu audiniu. Jei žmogus nušalo galūnes, nepamirškite nuimti žiedus ar laikrodžius, kadangi atšildant nušalusias galūnes, jos tinsta ir papuošalus gali būti sunku numauti.

Skausmas – geras ženklas. Kai nušalusi vieta pradeda dilgčioti, perštėti, skaudėti, niežtėti arba dilgčioti, vadinasi didelės grėsmės nėra. Šie pojūčiai byloja apie pagerėjusią kraujotaką.

Gaivinimas. Jei žmogus be sąmonės, bet kvėpuoja, būtina jį paguldyti ant šono, o jei kvėpavimas nutrūkęs - tuojau pat atlikti dirbtinį kvėpavimą. Smarkiai nušalusį žmogų reikia šiltai susukti į storą audeklą ir kuo skubiau vežti pas gydytoją.

Kreipkitės į gydytoją. Kartais nekrotiniai audinių pokyčiai išryškėja tik praėjus keletui dienų po patirtos šalčio traumos. Todėl rekomenduojama nedelsiant pasirodyti gydymo įstaigoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją