„Laboratorija mus informavo, kad yra vienas laboratoriškai patvirtintas atvejis žmogui, kuriam išskirta būtent pandeminė atmaina", - patvirtino ji.

Anot centro atstovės, tokie atvejai, kai nustatomas pernai pandemiją sukėlęs gripo virusas, neturėtų stebinti.

G.Gargasienė atkreipia dėmesį, jog dėl pandeminio gripo tiriami ne visi susirgusieji. Jie gali tirtis savo noru, tyrimo gali imtis ir ligoninės, o epidemiologinę priežiūrą atliekantys gydytojai paprastai tiria pasirinkdami po vieną atvejį iš dešimties.

„Kiekvienas atvejis tikrai nėra tiriamas, nebent kažkoks sunkus, išskirtinis, arba jeigu žmogus pats nori", - kalbėjo ULAC atstovė.

Pirmasis pandeminio gripo atvejis praėjusią savaitę nustatytas ir Estijoje, pranešė šios šalies Sveikatos departamentas.

Nuo šios gripo atmainos pernai gripo sezono metu Lietuvoje mirė per 20 žmonių. Tačiau medikai ir valdžios atstovai tikina, jog ir nuo įprasto gripo miršta panašus skaičius gyventojų.

Pastaruoju metu sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis Lietuvoje auga. Lapkričio 29 - gruodžio 5 dienomis gripu ir ŪVKTI susirgo 50,8 iš 10 tūkst. gyventojų.

DELFI primena, kad jau rugsėjo mėnesį Užkrečiamų ligų ir AIDS centro specialistai patvirtino, kad šį sezoną vyraus būtent ši pandeminio gripo atmaina. Kaip parodė Pietų pusrutulio, kuriame gripo sezonas prasideda anksčiau, patirtis, pandeminis gripas tapo sezoniniu. Šalia jo atsirado dar dvi naujos gripo atmainos – A H3N2 ir B grupės virusai, tačiau pastarieji dar neišstumia pandeminio.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją