Nesveika, bet skanu


„Vaikai, kam reikalingi sveiki dantys? O kam liežuvis? Ar daug valgote traškučių?“ – Vilniaus Gerosios Vilties vidurinės mokyklos ketvirtokų klausinėja gydytoja dietologė doc. med. dr. Laisvūnė Petkevičienė.


Mokiniai vienas per kitą skuba paaiškinti, kad sveiki dantys padeda sukramtyti maistą, tuomet skrandžiui būna lengviau jį virškinti. O liežuvis padeda pajusti skonį.


„Oho, kokie jūs protingi! Viską žinote“, – neslepia nuostabos L.Petkevičienė.


Ant lentos medikė piešia „save“ ir aiškina, kaip maistas keliauja į skrandį, kokios svarbios ir reikalingos virškinimui yra skrandžio sultys. Vaikai žino, kad maisto negalima kąsti dideliais kąsniais, greitai valgyti. Kramtyti kąsnį reikia 33 kartus. Ir valgyti ne tuomet, kai esi alkanas, o reguliariai, kad skrandis tam tikru metu gautų signalą ir pasirengtų virškinimui.


Mokiniai žino, kodėl bulvių traškučiai – nesveikas produktas. Juose daug prieskonių, konservantų, riebalų ir druskos, vardija jie. Bet neslepia, kad vos tik kuris iš jų per gimtadienį atsineša traškučių, visi jį kaip bitės medų aplimpa.


Sriubas taip pat sako, kad valgo. „Šaunuoliai, – giria gydytoja vaikus. Bet ar žinote, kiek jums reikia sriubos suvalgyti per dieną? Tiek, kiek telpa į jūsų delnus. Tik sriuba turi būti tiršta, kaloringa, ne vandenėlis“, – pabrėžia medikė.


Trys taisyklės


Ketvirtokams ne naujiena, kad valgyti reikia įvairų maistą, nes tuomet organizmas gauna įvairių jam naudingų medžiagų: vitaminų, baltymų, angliavandenių, mineralų.


Pasak gydytojos, jei trūksta vitaminų ar mineralų, ima slinkti plaukai, lūžinėja nagai, skylinėja oda. Organizmui ypač būtinas vitaminas C, riebalų rūgštys, kurių daug yra žuvų taukuose. Vaikai giriasi, kad geria žuvų taukus, valgo česnakus ir svogūnus. Lukas pasidomi, kokių dar yra vitaminų, o Aistei įdomu, ar sveika valgyti dribsnius.


„Yra trys tinkamo maitinimosi taisyklės, kurias turite įsiminti ir jų laikytis: galima valgyti viską, nuo ko nėra blogai; nėra blogų produktų, yra tik blogas valgytojas; reikia žinoti, kada, kaip, kiek, kur ir su kuo valgyti“, – vardija gydytoja ir paskui ją choru kartoja vaikai. „Tai traškučiai nėra blogas produktas?“ – nuoširdžiai nustemba Gytis. „Reikia valgyti saikingai“, – tuoj pat išgirsta iš klasės draugo, o klasėje nuvilnija smagus juokas.


Keisti požiūrį į maistą


Iniciatyvos rengti pamokėles apie sveiką maitinimąsi ėmėsi bendrovė „Smulkus urmas“, kuri daugiau nei šimtui šalies ugdymo įstaigų teikia maitinimo paslaugas. Bendrovė išleido ir edukacinę knygelę vaikams apie sveiką mitybą.


„Botagas ar draudimai čia tinka tik iš dalies. Kur kas geresnis kelias – keisti vaikų maitinimosi įpročius, požiūrį į maistą ir maitinimąsi. Pirmiausia turėtume vaikams paaiškinti, o ne drausti. Tuomet jie sąmoningai rinksis sveiką maistą“, – įsitikinęs bendrovės „Smulkus urmas“ Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovas Stasys Petrauskas.


Mokyklose uždraudus pardavinėti bulvių traškučius, saldainius, šokoladą, gazuotus bei energinius gėrimus, mokiniai dabar jų pirkti bėga į šalia esančius kioskus, parduotuves.


„Nors mūsų mokykloje nebuvo automatų su traškučiais ir gazuotais gėrimais, tačiau šokolado, kitų dabar uždraustų saldumynų mokiniai galėjo nusipirkti valgyklos bufete. Dabar turime daug rūpesčių dėl vaikų saugumo, kai jie ėmė lakstyti per gatvę pirkti tų skanėstų.


Antra vertus, yra ir teigiamų poslinkių. Įsigaliojus naujai maitinimo tvarkai, šilto maisto valgykloje mokiniai suvalgo kur kas daugiau nei anksčiau. Vadinasi, vietoj tų skrandžio „kamšalų“ dabar maitinasi kur kas sveikiau“, – svarstė mokyklos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Lina Marcinkevičiūtė.


Nori bananų ir dešrelių


Ši pamokėlė Gerosios Vilties vidurinėje mokykloje gydytojai L.Petkevičienei – jau trečia. Kitose Vilniaus mokyklose ji bendravo su antrokais ir trečiokais.


„Antrokai ir trečiokai mane nustebino, o šie ketvirtokai – tiesiog visažiniai. Iš tiesų vaikų žinios apie sveiką maistą ir maitinimosi įpročiai tikrai nėra blogi. Vaikai stebėtinai aktyvūs, viskuo domisi, klausinėja“, – gyrė mokinius dietologė.


Ketvirtokų mokytoja Janina Žilionienė paaiškino, kad daug naudingų žinių vaikai gauna dalyvaudami užklasinėje veikloje, mokykloje rengiamuose projektuose „Sukurk vaivorykštę savo lėkštėje“, „Rudenėlio vitaminai“. Mokiniai patys gamina sveiko maisto patiekalus, rengia viktorinas.
Pasak mokyklos direktoriaus Alvydo Šarmavičiaus, vis dėlto sveikai maitintis moksleiviai dažniau išmoksta mokykloje nei šeimoje.


„Dalis vaikų namuose maitinami ne itin teisingai. Obuoliai, kriaušės jiems neskanu, nori bananų. Veršienos kotleto į burną neįkiši, duok „sosiskų“. Nėra taip lengva tuos įpročius pakeisti“, – apgailestavo mokyklos direktorius.


Knygeles dovanojo bibliotekoms


Pamokėles apie tinkamą mitybą bendrovė „Smulkus urmas“ ketina organizuoti iki pat Kalėdų ne tik sostinės, bet ir Klaipėdos, Kauno, Kėdainių mokyklose. Žaismingai iliustruotą knygelę apie tinkamą mitybą „Stebuklingi Obuolio ir Kriaušės nuotykiai“, kurią Švietimo ir mokslo ministerijos specialistai rekomendavo pedagogams naudoti pamokose apie tinkamą mitybą, bendrovė padovanojo visų šalies rajonų centrų bibliotekoms.


„Mūsų manymu, vaikams apie tinkamą mitybą reikia aiškinti jiems patrauklia forma. Mus pačius nustebino ir nudžiugino pradinukų smalsumas per mūsų organizuotas pamokėles. Peršasi išvada, kad panašūs projektai mokinukams išties reikalingi“, – sakė bendrovės rinkodaros vadovas.