Žmonių, sergančių ar susirgsiančių vėžiu skaičius nuolat augo: 1970 m. Jis grėsė 1 iš 11 gyventojų, 1980 m. – 1 iš 7, 1990 – 1 iš 4, 2002 - 1 iš 2,15. Vien 1996-aisiais nuo vėžio mirė daugiau amerikiečių negu per visą 20-ąjį amžių žuvo kare. Nuo karo su vėžiu paskelbimo iki 1996 m. mirė 10 milijonų žmonių. Vienai iš dviejų šeimų bus lemta susidurti su vėžiu, nuo jo mirs 1 iš 4 kūdikių.

Tai karas, kurį tikrai pralaimime. Tai karas, kuriame privalome dalyvauti.

1986 m. trys prestižinio Cornell universiteto medicinos centro profesoriai manė atradę natūralų ginklą prieš vėžį. Jie pranešė apie natūralų būdą sustabdyti mirtiną ligą.

Pirmieji spaudos puslapiai neprašė šių naujienų. Mes nieko apie tai negirdėjome.

O ar jūs apie tai žinote?

Cornell universiteto profesoriai rekomendavo kiekvienam iš mūsų suvartoti daugiau nei rekomenduojama seleno. Tai natūralus mineralas, kurio randama dirvožemyje. Jo gauname su maistu. Šiuo metu rekomenduojama dienos seleno norma moterims ir vyrams yra 70 mcg.

Tačiau profesorių tyrimas rodo, jog mums reikia nuo 200 iki 600 mcg seleno, kad vyktų antioksidantinis efektas ir organizmas būtų apsaugotas nuo vėžio.

Tačiau paklauskite bet kurio gydytojo, ar jums reikia naudoti seleno papildus. Greičiausiai jums bus atsakyta: “Nereikia, tiesiog sveikai maitinkitės ir viskas bus gerai!“

Žinoma, trumpame universiteto kurse apie mitybą nebuvo analizuojami tūstančiai šioje srityje atliktų tyrimų. Deja, daugybė gydytojų yra ne mažiau nutukę nei jų pacientai. Jų rizika susirgti vėžiu yra tokia pati ar net didesnė nei vidutinio gyventojo. Gydytojams trūksta informacijos taip pat kaip ir visuomenei.

O štai ta informacija.

Cornell universiteto ekspertai įrodė, kad galima būtų sustabdyti vėžio plitimą, jei kiekvienas žmogus per dieną suvartotų apie 600 mcg seleno. Ne rekomenduojamus 70 mcg, o beveik 10 kartų daugiau! Bet štai kur problema. Ar seleno yra mūsų dirvožemyje? Mūsų maiste?

Dažniausiai seleno randama dirvoje, kurioje yra vulkaninių pelenų. Vidutiniškai žmogus kasdien su maistu gauna apie 33 mcg seleno. Tai pusė rekomenduojamos dienos normos ir tik dvidešimtoji dalis to, ką siūlo Cornell tyrimas. Įrodyta, jog selenas padidina DNR atsinaujinimo efektyvumą po to, kai ji buvo paveikta kenksmingų medžiagų. Vadinasi, organizmui lengviau kovoti su nuodais, kai gaunamas didesnis mineralo kiekis.

Toksinų yra visame nenatūraliame, perdirbtame maiste, pesticiduose, antibiotikuose, vakcinose, vaistuose, užterštoje aplinkoje…

Seleno nauda akivaizdi. Arizonos universiteto tyrimas, kuriame dalyvavo 1700 vyresnio amžiaus amerikiečių, parodė, kad mažiau seleno gaunantys žmonės dažniau turi polipų virškinamajame trakte (33% palyginus su 9% žmonių, gaunančių daugiau seleno). Tuo pačiu tyrimu nustatyta, kad žmonės, 4,5 metų vartoję 200 mcg seleno, net 63% rečiau sirgo prostatos vėžiu, 58% - tiesiosios žarnos vėžiu, 46% - plaučių vėžiu. Iš viso vėžio atvejų sumažėjo 30%, o mirčių – net 50%.

Po to vykęs dar vienas tyrimas parodė, kad vyrai, gaudavę daugiausia seleno, 51% mažiau rizikavo susirgti prostatos vėžiu. 1312 žmonių 4,5 metų suvartodavo 200 mcg seleno per dieną. Jie dvigubai rečiau susirgdavo prostatos vėžiu. Kitas tyrimas, kuriame dalyvavo 3000 pagyvenusių olandų, parodė, kad daug seleno gaudavę žmonės 50% rečiau sirgo plaučių vėžiu. Suomijoje tirta 12000 žmonių. Pasirodė, kad dažniausiai vėžiu susirgdavo žmonės, gaudavę mažiausiai seleno.

Selenas sukuria seleno superperoksido dismutazę, galingiausią organizmo antioksidantinį enzimą. Mūsų organizme selenas jungiasi su sunkiaisiais metalais, kuriuos mes gauname iš užterštos aplinkos, cigarečių dūmų, maisto. Susijungęs su kenksmingais metalais, selenas juos pašalina iš mūsų kūnų. Nepašalinti jie kenkia organams ir gali sukelti vėžį. Ar ne laikas paklausyti mokslininkų, teigiančių, kad didesni seleno kiekiai gali apsaugoti nuo kai kurių vėžio rūšių? Kam laukti ilgiau?

Faktai kalba už save. Vietovėse, kur dirvožemyje trūksta seleno, daug dažniau sergama vėžiu. Kai kurias vėžio rūšis sukelia laisvųjų radikalų oksidacija, nuo kurios apsaugo selenas. Selenas taip pat padidina makrofagų gamybą, kurie geba suvirškinti į organizmą patekusius svetimkūnius. Tad ar naudinga valgyti seleno turinčius produktus? Tačiau žinokite, jog apdorotame maiste selenas žūva.

Kokiuose produktuose yra seleno? Daug jo yra neapdorotuose braziliškuose riešutuose. Viename vidutinio dydžio riešute yra 12-25 mcg seleno (jei išlukštensite patys, riešute bus net 100 mcg!). Ketvirtadalis stiklinės patenkins kasdieninį seleno poreikį. Seleno taip pat yra nepadorotuose grūduose, saulėgrąžų sėklose, česnake. Tačiau riešutai storina!

Tikrai? Taip, jei pakepinti. Taip, jeigu jais užkandžiaujate tarp pietų – jautienos kepsnio ir vakarienės – kiaulienos kotletų.

Tačiau jei valgote žalius ir ne kaip užkandį, o sveiko patiekalo dalį, jie visai nestorina. Riešutuose daug riebiųjų rūgščių, naudingų širdžiai, gausu mineralų ir maistinių skaidulų.

Kas yra “sveikas patiekalas” su riešutais? Žalios daržovės arba vaisiai ir riešutai. Riešutais labai tinka paskaninti salotas iš agurkų, raudonosios paprikos, ridikėlių, salierų ir kitų daržovių. Kitas būdas – sumalti riešutus kavamale ir jais gardinti vaisių mišrainę.

Arba valgykite vienus, užsigerdami šviežiomis morkų ar kitų daržovių sultimis.

Valgykite šį sveiką, neapdorotą, nuo vėžio apsaugantį maistą pusryčiams, pietums ar vakarienei bent kartą per dieną. Tai nauja mitybos programa, jeigu nenorite, kad vėžys užpultų netikėtai.

Tiesiog darykite tai! Valgykite riešutus ir kovokite su vėžiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)