Iki šiol buvo manoma, kad didesnis kūno riebalų kiekis apsaugo nuo kaulų tankio mažėjimo.

Tačiau JAV mokslininkai išsiaiškino, kad antsvorio turinčios moterys, kurioms riebalai kaupiasi ant pilvo ir liemens, turi didesnį polinkį į osteoporozę nei moterys, kurioms riebalai kaupiasi ant klubų ir šlaunų.
Mokslininkai ištyrė 50 menopauzės dar nesulaukusių ir antsvorio turinčių moterų, kurių vidutinis kūno masės indeksas (KMI) – 30, ir patikrino jų kūno riebalų pasiskirstymą bei kaulų tankį.

Moterų, kurių organizme buvo daugiau vidinių riebalų – esančių pilvo ertmėje giliai po raumenimis, kaulų tankis buvo mažesnis. Tai vienas iš osteoporozės požymių.

Tačiau mokslininkai nepastebėjo ryšio tarp poodinių riebalų – kurie kaupiasi ant klubų ir šlaunų – kiekio ir kaulų tankio.

Masačiusetso ligoninės radiologė ir Harvardo medicinos mokyklos radiologijos profesorė dr. Miriam Bredella pasakė: „Visi žinome, kad nutukimas yra labai didelė visuomenės sveikatos problema. Dabar išsiaiškinome, kad antsvorį liemens ir pilvo srityje reikia įtraukti į osteoporozės ir kaulų retėjimo rizikos veiksnių sąrašą.“

Ji pridūrė: „Mūsų atlikto tyrimo rezultatai parodė, kad pilvo riebalai labiau kenkia kaulų būklei bei poodiniai riebalai ant klubų.“

„Labai svarbu informuoti visuomenę, kad pilvo riebalų perteklius yra kaulų retėjimo, taip pat širdies ligų bei diabeto riziką didinantis veiksnys.“
Tyrimo išvados buvo pristatytos pirmadienį, per Šiaurės Amerikos radiologų draugijos susitikimą Čikagoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją