Projekto rezultatas – Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ kartu su asociacija „Demetra“ parengė rekomendaciją Lietuvos vežėjams.

„Kadangi Lietuvoje daugėja užsikrėtusių ŽIV bei lytiškai plintančiomis infekcijomis, atsižvelgdami į dažnai rizikingą tolimųjų reisų vairuotojų darbą, siekiant sumažinti ŽIV ir LPI plitimą jų tarpe, rekomenduojame įmonių vadovams užtikrinti, kad automobilių pirmos pagalbos vaistinėlės būtų nuolat papildomos prezervatyvais“, – sakė asociacijos „Linava“ prezidentas Algimantas Kondrusevičius.

Pasaulinė sveikatos organizacija tolimųjų reisų vairuotojus priskiria rizikos grupei ŽIV infekcijai plisti. Vienas iš nepalankių rizikos faktorių – didžiulis ir ilgalaikis šiai profesijai priklausančių asmenų mobilumas. Beveik visi transporto keliai, vedantis į Vakarus ar Rytų Europą eina per šalis, kurios yra epideminiai ŽIV infekcijos plitimo židiniai. Tai sudaro palankias sąlygas plisti įvairioms lytiškai plintančioms infekcijoms (LPI), tame tarpe ir ŽIV/AIDS.

Asociacija „Demetra“ ir Lietuvos nacionalinės vežėjų automobiliais asociacija „Linava“ nuo rugsėjo mėnesio vykdo projektą „Saugumas kelyje“. Išleisti specialūs lankstinukai, informuojantys tolimųjų reisų vairuotojus apie lytiškai plintančias ligas ir ŽIV. Jiems išdalintas specialus klausimynas, kuris leidžia vairuotojams įvertinti savo riziką užsikrėsti ŽIV. Pirmos pagalbos automobilio vaistinėlėms papildyti perduota 7200 prezervatyvų.

Gruodžio mėnesio pabaigoje tolimųjų reisų vairuotojai dar bus testuojami greitaisiais testais dėl ŽIV. Taip pat projektą remia UAB „Transmitto“ – oficialus IVECO atstovas Lietuvoje.

Nuo rugpjūčio mėnesio ŽIV/AIDS paveiktų moterų ir jų artimųjų asociacija „Demetra“ Lietuvoje koordinuoja pasaulinį projektą „Testuokime milijoną“. Lietuvai suteikta 3000 greitųjų ŽIV nustatymo testų. Nuo liepos pabaigos testavimas vykdomas stambiausiuose Lietuvos miestuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)