Mažesnė suma – daugiau pinigų

Praėjusių metų spalį įsigaliojo nuostata, kad protezavimo paslaugų išlaidų suma teisės aktuose numatytiems asmenims yra ne daugiau kaip 1 157 litai. Tik išimties atvejais gali būti kompensuojama didesnė suma. Manoma, kad būtent tai paspartino laukiančiųjų protezuoti dantis eilę. Mat iki to laiko būdavo skiriama konkreti suma, tačiau protezuodavo kam už tūkstantį litų, o kam ir už visus penkis. Tad dėl to mažiau žmonių per metus turėdavo galimybę susitvarkyti dantis.

Dabar vienoda suma kiekvienam žmogui visus suvienodino. Be to, gavus pinigus, iš karto aišku, kiek už ją žmonių galės protezuoti dantis. Pavyzdžiui, už 10 mln. litų dabar dantys protezuojami didesniam skaičiui žmonių nei anksčiau, kai šios sumos buvo skirtingos. Dėl šių priežasčių manoma, kad paspartėjo eilė.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos Klientų aptarnavimo skyriaus vedėjos Sigitos Paulauskienės nuomone, atsirado tam tikras socialinis teisingumas: jeigu kas nori daugiau paslaugų, turi už jas primokėti.

„Tiesa, žmonės skundžiasi, kad skiriamų pinigų neužtenka. Natūralu, kiekvienas nori gražesnių dantų, – sutinka S. Paulauskienė, – tačiau valstybė įsipareigoja atkurti tik kramtymo funkciją.“
Neginčija skyriaus vedėja ir to, kad kiekvienam laukiančiajam eilė atrodo ilga. Tuo labiau kad visą laukimo laiką jų eilės numeris nekinta. „Žmonės įsivaizduoja, kad jis turi būti kintamas, ir labai nusimena, kad jis lieka toks pat“, – sakė S. Paulauskienė bei patarė: žinantieji savo numerį gali pasiskambinti į Teritorinę ligonių kasą ir sužinoti, kiek dar žmonių likę prieš juos.

„Dingę“ pridaro bėdų visiems

Panevėžio teritorinės ligonių kasos specialistai skundžiasi ir patys turį problemų. Pavyzdžiui, pasikeitus gyvenamajai vietai ne visi praneša naujus adresus, o dėl to vėliau kyla rimtų bėdų. Priėjus eilei, žmogui jo nurodytu adresu išsiunčiamas registruotas laiškas. Jeigu jis ten nebegyvena, laiškas sugrįžta. Ligonių kasa duomenų apie naują gyvenamąją vietą neturi ir būna priversta ne vienus metus protezuoti dantis laukusį žmogų išbraukti iš sąrašų. Tad S. Paulauskienė primygtinai prašė panevėžiečius apie pasikeitusią gyvenamąją vietą informuoti Ligonių kasą kad ir telefonu – atvykti nebūtina.

Bėdų kyla ir su tais, kurių paštininkai neranda namuose. Jei adresato nerandama namuose, pašto darbuotojas palieka pranešimą, informuojantį, kur ir kada jis gali pasiimti registruotą laišką. Tačiau, sprendžiant iš sugrįžtančių registruotų laiškų skaičiaus, panevėžiečiai to dažnai nepadaro. Paštas po nustatyto laiko tokius laiškus grąžina atgal siuntėjui, ir tuomet Teritorinė ligonių kasa taip pat po tam tikro termino išbraukia iš eilės.

„Tuomet būna pats didžiausias širdies skausmas“, – S. Paulauskienė sako suprantanti žmonių, kuriems tenka pranešti apie išbraukimą iš eilės, širdgraužą, tačiau pakeisti ką nors jau esą nebebūna galima.

Beje, informacija apie išbraukimą iš eilės taip pat siunčiama registruotu laišku. Ir, pasak S. Paulauskienės, kartais susidaro paradoksali ir itin traumuojama situacija: žmogus nebuvo namuose, kai jam buvo atneštas pranešimas apie atėjusią eilę, vėliau laiško iš pašto nepasiėmė, o informaciją apie išbraukimą iš laukiančiųjų protezavimo sąrašų gavo jau būdamas namuose.

Skyrė dar pinigėlių

Panevėžio miesto stomatologijos poliklinikos direktorius Karolis Valantinas džiaugiasi, kad protezuojant dantis didelių problemų nekyla. Gal tik medikams tenka išklausyti daugiau apgailestavimų, jog valstybės skiriama suma sumažėjo.

„Žmonės ateina žinodami, kad kaimynas prieš porą metų dantis susitvarkė už du tūkstančius litų, o jiems dabar skirta tik kiek daugiau nei tūkstantis litų. Tačiau yra kaip yra“, – sako K. Valantinas.
Kita vertus, poliklinikos vadovo teigimu, anksčiau, kai sumos nebuvo ribojamos, protezavimui skirti pinigėliai labai jau greitai ištirpdavo.

Tam, kad kiek paspartėtų eilė, Panevėžio miesto savivaldybė iš Visuomenės sveikatos rėmimo specialiosios programos lėšų šiemet panevėžiečių dantims protezuoti skyrė apie 57 tūkst. litų. Už šiuos pinigus gražią šypseną turėtų atgauti 52 žmonės.

Konkursą teikti šias paslaugas laimėjo Panevėžio miesto stomatologijos poliklinika.

Panevėžio miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėjas Mindaugas Burba teigė, kad pagrindinis finansavimo tikslas buvo dar sutrumpinti eilę, kad miestiečiams nereikėtų laukti po kelerius metus, kol bus protezuoti dantys.

Tiesa, skirti tiek lėšų, kad panevėžiečiams eilėje tektų laukti tik apie metus, nėra galimybės, tačiau ir tokia parama eilę paspartina.

Beje, praėjusiais metais Savivaldybės skirta pinigų suma dantims protezuoti buvo mažesnė.

Skaičiai

Panevėžio teritorinė ligonių kasa spalį išsiuntė kvietimus protezuoti dantis 890 Panevėžio apskrities ir 700 Utenos apskrities gyventojų. Tai maždaug 600 kvietimų daugiau nei praėjusiųjų metų paskutinį ketvirtį.

Protezuoti dantis į eilę įrašyti gyventojai gali ir už savo pinigus, dar nesulaukę savo eilės. Atėjus eilei, tokiems asmenims, pristačiusiems reikiamą pažymą apie suteiktą paslaugą, išmokamos kompensacijos.

2010 metais kvietimai dėl dantų protezavimo išsiųsti 5 178 asmenims, iš jų 3 320 – gyvenantiesiems Panevėžio, 1858 – Utenos apskrityse. 2009 metais Panevėžio ir Utenos apskričių gyventojams buvo išsiųsta perpus mažiau kvietimų – 2 534.

Per 9 šių metų mėnesius dantų protezavimo paslaugos jau suteiktos 1 825 asmenims (966 Panevėžio 859 Utenos apskr.).

Iš viso eilėje dėl dantų protezavimo bei protezavimo išlaidų kompensavimo Panevėžio TLK veiklos zonoje šiuo metu laukia 18 555 asmenys, turintys teisę į paslaugą, kompensuojamą iš PSDF biudžeto. Metų pradžioje tokių asmenų buvo 19 521. Panevėžio ir Utenos apskričių gyventojų dantims protezuoti iš PSDF biudžeto 2010 metais skirta 3 946 600 litų.