Pagal Kauno miesto tarybos sprendimą apribojamas prekybos alumi, alaus mišiniais su nealkoholiniais gėrimais ir natūralios fermentacijos sidru, kurio tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 8,5 procento, laikas kioskuose ir paviljonuose Kauno mieste. Prekiauti bus leidžiama tik 3 valandas: nuo 17 iki 20 valandos.

Dėl šio sprendimo pareikalauta vardinio balsavimo. Iš 37 balsavusiųjų (Kauno taryboje - 41 politikas) 20 buvo už sprendimo priėmimą, 17 - prieš.

Klausimo, ketvirtadienį miesto tarybos posėdyje padalijusio Kauno savivaldybės politikus į dvi stovyklas (nepaisant jų priklausymo partijoms, pozicijai ar opozicijai), svarstymas vyko gana audringai. Kai kam nevengiant aštrios kritikos ir negarbingų mėginimų priešingos nuomonės reiškėjams klijuoti "alkoholikų" etiketes.

Kauno vicemero Stanislovo Buškevičiaus inicijuoto bei tarybai pristatyto sprendimo projekte pasiūlyta apriboti prekybos silpnais alkoholio turinčiais gėrimais laiką kioskuose ir paviljonuose iki trijų valandų per parą. Nors nemažai daliai tarybos narių tai pasirodė kategoriškai atmestina, sprendimas priimtas.

Kol nebuvo dėl to balsuota, liejosi srautai ironijos bei sarkazmo kupinų kalbų. Tos ironijos nesumažėjo ir po to, kai žodį tuo pačiu klausimu tarė garbus svečias, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius.

"Kiekvieną dieną, anksti ryte, maždaug po pusvalandį vaikščioju po brangią mums Santaką, Kauno senamiestyje. Ir neprisimenu nė vieno atvejo, kad būčiau ten kada pamatęs jaunų žmonių, kurie neturėtų rankose butelio ar skardinės. Visų rankose yra tie dalykai - ir paauglių, ir mergaičių. Specialistai sako, kad Kaune šiandien alkoholio pardavimo taškų yra daugiau kaip Švedijoje. Bet norėdami gyventi kaip Švedijoje, geriame kaip Rusijoje", - bandė atkreipti kauniečių išrinktųjų dėmesį į opią problemą arkivyskupas.

Arkivyskupas S. Tamkevičius pritaria siūlantiems taikyti dar daugiau apribojimų prekybai alkoholiu. Kad jis būtų pardavinėjamas tik specializuotose parduotuvėse, kaip yra daugelyje šalių, ir kad nebūtų "kiekviename žingsnyje ranka pasiekiamas".

"Pritarčiau, kad alkoholis būtų valstybės monopolis. O tariantiems "alkoholiui -už" noriu užduoti klausimą: ką tu, asmeniškai padarei, kad žmonės mažiau gertų? Nes jei ką nors kartu padarysime, kad alkoholizmas sumažėtų, žmonės bus dėkingi. Reikia visiems ieškoti, ką ir kaip nuveikti, kad Lietuvoje būtų šviesiau", - ragino Kauno arkivyskupas metropolitas S. Tamkevičius.

Verslininkų atstovai tarybos posėdyje sprendimą dėl alkoholio prekybos apribojimo vadino verslo žlugdymu ir nedarbo didinimu. Vienos iš nevyriausybinių organizacijų atstovas kalbėjo priešingai ir sveikino sprendimą, kuris "visų pirma mažins jaunimo spontaniškus ("pamačiau - noriu išgerti") poreikius svaigintis alkoholiniais gėrimais".

Tačiau Darbo partijos atstovas, buvęs Vidaus reikalų ministerijos vadovas Gintaras Jonas Furmanavičius rėžė, kad "tokio sprendimo priėmimu suinteresuoti tie, kurie minta iš alkoholio kontrabandos".

Prieš sprendimo priėmimą buvo ir valdančiosios Sėkmės koalicijos narys, Lietuvos liberalų sąjūdžio atstovas- Kauno mero pavaduotojas Rimantas Mikaitis. Jo manymu, žinant, jog nuo 2012 metų prekyba alkoholiu kioskuose ir paviljonuose bus draudžiama visoje Lietuvoje, "drastiško sprendimo dabar priimti nereikėtų, kad staiga nebūtų keičiamos verslo sąlygos".

Socialdemokratė Antanina Medviedevienė siūlė neužstrigti ties kioskais, kurie stovi nuomojamoje valstybinėje žemėje. Tos pačios partijos atstovė, kurios pavardė įrašyta partijos sudaryto kandidatų į savivaldą rinkimų sąrašo dešimtuke, kiosko savininkė Eglė Kunikovienė aiškino, jog sprendimas iškreips verslo sąlygas. Nes veiklos ribojimo išvengs vos už keliasdešimt metrų nuo jos kiosko esantis kitas toks pats, kadangi jis pastatytas privačioje teritorijoje, kurioje tarybos sprendimas negalios.

"Valstybė gal ir gauna milijardą litų iš tokios prekybos, bet keturis milijardus papildomai išleidžia dėl prekybos alkoholiu pasekmių. Į tai turėtume atsižvelgti", - ragino Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narė Irena Gerčienė. Jos bendrapartietis, gydytojas Zenonas Baikštys pažymėjo, kad Rusijoje vidutinis vyrų amžius - 59 metai, ir dėl to labiausiai kaltas alkoholis. "Lietuvoje vienam gyventojui, įskaitant ir vos gimusius kūdikius, per metus tenka po 14 litrų gryno alkoholio. Mes lenkiame daugelį valstybių pagal savižudybių, vaikų nužudymų skaičių. Ar dar reikia vardinti visas blogybes, kurias sukelia alkoholizmas?", - teiravosi kolegų tarybos narys.

Tvarkos ir teisingumo partijos atstovas Algirdas Padegimas tarybos posėdžio eigą stebėjusių verslininkų plojimų sulaukė paraginęs politikus "neskubėti priimti sprendimo, bet leisti verslininkams susitvarkyti".

"Kol lipam iš krizės duobės, šis klausimas verslininkams, aišku, jautrus, - sutiko konservatorius (buvęs ir miesto meru) Gediminas Budnikas. - Bet alkoholio vartojimas tiek išplito, kad ilgiau toleruoti to negalima. Nes jau nespėjame skaičiuoti nusikaltimų, apsigimimų ar kitų bėdų. Jei nieko nedarysim, padėtis bus visai tragiška", - sakė G. Budnikas.

Mero pavaduotojas, Jaunosios Lietuvos atstovas S. Buškevičius teigė, kad palankią nuomonę siūlomam sprendimui riboti prekybą alkoholiu išreiškė Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės komisija, labdaros fondai, Romainių, Petrašiūnų bendruomenių centrai ir viso Kauno tokių centrų asociacija. Tam pritarė ir Kauno miesto tarybos kolegija. Vicemeras sutiko su sakančiais, kad vieną žingsnį žengus, derės žengti ir kitus žingsnius alkoholizmo mažinimo labui.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją