Remiantis Kinijos mokslininkų atliktu tyrimu, yra mažiau tikėtina, kad tokiu būdu gimę vaikai turės tokių sveikatos sutrikimų kaip nerimas, agresija ir dėmesio sutrikimai. Lyginant su vaikais, kurie gimė natūraliu būdu, yra 40 proc. didesnė tikimybė, kad tie vaikai, kurie gimė panaudojus chirurgines žnyples ar vakuuminio ekstraktoriaus taurelę, turės tokių sveikatos sutrikimų.

Tyrimo metu daugiau kaip 4 tūkst. ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų buvo paprašyta apibūdinti savo atžalų elgesį, kuris buvo apskaičiuotas naudojant standartinį metodą. Vėliau šie rezultatai buvo palyginti su vaikų gimimo būdu.

Mokslininkų manymu, dideli streso hormono kortizolio kiekiai gimdymo metu sukelia pokyčius naujagimio smegenyse, kurie turi įtakos jo ar jos vystymuisi.

Hormonų tyrimai parodė, kad didesnė kortizolio reakcija gimimo metu taip pat padidina vėlesnių vaikystės psichopatologinių problemų riziką, teigia tyrimo autoriai.

Žinoma, kad kortizolio kiekiai, „rodantys embriono streso atsaką į skausmą, patiriamą gimimo metu“, išlieka padidėję iki 8 savaičių.

Kortizolio kiekiai yra mažiausi organizmuose tų naujagimių, kurie gimė atlikus iš anksto suplanuotą, Cezario pjūvio operaciją, nes jiems nereikėjo stumtis per gimdymo kanalą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)