Mokslu pagrįsto metodikos – nė motais

Kūno kultūros akademijoje atliktas tyrimas, kurio metu, atsitiktinės atrankos būdu apklausiant sportinio profilio studentes, bandyta išsiaiškinti ryšį tarp studenčių siekimo atitikti socialinius išvaizdos lūkesčius, fizinio aktyvumo ir jų požiūrio į sveikatai žalingą su fiziniu aktyvumu bei valgymu susijusį elgesį.

Anot tyrimo rezultatų, kurie paskelbti naujausiame Higienos instituto leidinio „Visuomenės sveikata“ numeryje, palankų požiūrį į sveikatai žalingą fizinį aktyvumą, kontroliuojant kūno masę, išreiškė 16,5 proc. tiriamųjų, į valgymo sutrikimų rizikos grupę pateko 7,9 proc. merginų.

Tyrimo autorės – Rasa Jankauskienė, Simona Pajaujienė, Rasa Mickūnienė – rėmėsi įvairiose šalyse darytų tyrimų išvadomis, kad moterys yra labiau nepatenkintos savo išvaizda, dažniau siekia mažinti savo kūno masę ir serga valgymo sutrikimais.

„Daugelis tyrimų atskleidžia, kad stambesnės merginos ir moterys yra labiau nepatenkintos savo išvaizda, turi prastesnį požiūrį į savo kūną, prastesnę savigarbą, dažniau linkusios į depresiją, dažniau manipuliuoja maistu. Yra darbų, kuriuose nustatyta, kad kuo jaunos moterys labiau siekia atitikti liesą kūno įvaizdį, tuo žalingesnė sveikatai yra jų mityba“, - teigiama tyrimo rezultatų apžvalgoje.

Anot mokslininkių, epidemiologiniai tyrimai atskleidė, kad asmenys, siekiantys mažinti kūno masę, yra dažniau linkę rinktis labai intensyvų fizinį aktyvumą nei tie, kurie tokio tikslo neturi. Tačiau siekiant veiksmingai mažinti kūno masę reikėtų rinktis mažo ar vidutinio intensyvumo maždaug valandos trukmės aerobinio pobūdžio pratybas, kurias galima derinti su kaulų ir raumenų sistemą stiprinančia veikla.
Perdozavus fizinio aktyvumo galima pakenkti širdies ir kraujagyslių sistemai, pažeisti sausgysles, raiščius, kaulus, kremzles, sąnarius, vietoj raumenų augimo gali vykti raumeninės atrofijos procesas (ypač jei asmuo badauja), moterims gali sutrikti mėnesinių ciklas, persitreniravimas ir pervargimas gali sukelti psichologinius sutrikimus.

Vien sportas merginų netenkino

Autorių teigimu, yra nemažai darbų, kuriuose analizuojamas valgymo sutrikimų ir perdozuoto fizinio aktyvumo ryšys, tačiau atlikta mažiau tokių, kurie atskleistų, kaip išvaizdos idealų siekimas susijęs su fizinio aktyvumo elgesiu, nesusijusiu su fizinio krūvio trukme. Tokio elgesio pavyzdžiai gali būti sportavimas vengiant gerti skysčių, rengimasis orui nepralaidžiais drabužiais, stengimasis pakelti pulsą iki maksimalios galimos ištverti ribos, po treniruotės naudojimasis sauna ir po to vengimas gerti skysčių.

Apklaustos studentės palankiausiai iš visų sveikatai žalingų su fiziniu aktyvumu susijusių elgesio būdų vertino perdozuotą mankštinimąsi (daugiau negu 2 val.) – 22,8 proc., antroje vietoje – orui nepralaidžios aprangos dėvėjimas mankštinantis (14,2 proc.), sportavimas kelis kartus per dieną po 2 val. (13,9 proc.), dalyvavimas keliose pratybose iš eilės (7,9 proc.), pulso kėlimas iki maksimalios ribos (5,6 proc.) ir pratybų metu bei po jų vengimas gerti skysčių (4,3 proc.). Iš viso palankų požiūrį į sveikatai žalingą su fiziniu aktyvumu susijusį elgesį išreiškė 16,5 proc.

Beje, daugumos respondenčių (86,5 proc.) kūno masė buvo normali, 8,6 proc. – per maža ir 5 proc. – per didelė. Tarp tų merginų, kurios manė, kad jų svoris per didelis, per mažo svorio merginų nebuvo, tačiau, kad svoris per didelis, manė 28,6 proc. normalios kūno masės merginų ir 100 proc. tų, kurių kūno masė iš tikrųjų buvo per didelė.

Nepasitenkinimas kūnu žemina savigarbą

Kaip bebūtų keista, daugybė tyrimų įrodo, kad spaudimas moterims atitikti socialinius išvaizdos lūkesčius, iš tiesų neskatina jų fizinio aktyvumo, kuris kaip ir užtikrintų gražesnį kūną. Tiesa, tos, kurios tai daro, kaip parodė ir šis tyrimas, persistengia. Likusios mieliau renkasi alinančias dietas. Panaši sklaida pastebėta ir šiuo atveju.

„Tyrimas patvirtino prielaidą, kad siekimas ir suvokiamas spaudimas atitikti išvaizdos lūkesčius susijęs su didesne valgymo sutrikimų rizika. Šio tyrimo rezultatai sutampa su kitų autorių darbais, kuriuose nustatyta, kad siekimas atitikti idealios išvaizdos lūkesčius yra susijęs su dažnesne sveikatai žalinga kūno masės kontrole, didesne valgymo sutrikimų rizika ir perdozuotu mankštinimusi.

Valgymo sutrikimų rizika sportuojančiųjų ir nesportuojančiųjų grupėse reikšmingai nesiskyrė. Valgymo sutrikimų rizikos grupei būdingesnis palankus požiūris į sveikatai žalingą su fiziniu aktyvumu susijusį elgesį. Pasiekimų sporte dalyvaujančios studentės nesiskiria nuo elitiniame sporte nedalyvaujančiųjų pagal siekimą atitikti išvaizdos lūkesčius ir valgymo sutrikimų riziką, tačiau jos išreiškia palankesnį požiūrį į sveikatai žalingą su fiziniu aktyvumu susijusią elgseną“, - teigė autorės.

Nustatyta, kad vos 7 proc. tiriamųjų fizinis aktyvumas atitiko normą. Tuo tarpu daugiau negu penktadalis merginų, siekdamos mažinti kūno masę, mankštinosi gerokai per ilgai ir per intensyviai.

Tyrimas taip pat patvirtino ankstesnių tyrėjų išvadas, kad siekimas atitikti visuomenėje vyraujantį kūno įvaizdį neigiamai veikia merginų savigarbą, todėl, anot tyrimo autorių, jos ugdymas – vienas iš būdų, kovojant su kūno žalojimu, neparemtu jokiomis mokslu pagrįstomis metodikomis.