Europos Komisija šiuo metu ragina visas ES šalis, kuriose mefedronas dar yra teisėtas, taip pat sustabdyti jo apyvartą, pradedant taikyti kontrolės priemones.

Mefedrono pavojus sveikatai

Pasak departamento direktorės dr. Audronės Astrauskienės, tyrimai rodo, kad mefedrono poveikis yra panašus į ekstazio ir kokaino sukeliamą priklausomybę. Šią medžiagą vartojantis žmogus praranda atmintį, pradeda jausti mėšlungį, jam padidėja kraujo spaudimas, sutrinka širdies ritmas, dažnai pasireiškia nerimas, nemiga, sumažėja kūno temperatūra ir pan. Dažniausiai mefedronu yra prekiaujama internetinėse parduotuvėse.

Nuolat tikrina

Vien šiais metais Lietuvoje 8 naujos psichoaktyviosios medžiagos buvo pripažintos kaip narkotinės psichotropinės medžiagos ir jų teikimas į rinką buvo uždraustas. Pernai buvo uždrausta 13 psichoaktyviųjų medžiagų, 2008 m. – 6.

Naujų medžiagų rinkos ribojimą apsunkina faktas, kad šiuo „verslu“ užsiimantys verslininkai nuolat keičia šių medžiagų pavadinimus. Prieš kelis metus jos buvo pardavinėjamos kaip „arbatos“, „trąšos“, „botanikos tyrimams skirti mišiniai“, šiuo metu – kaip „spice“, „vonios druskos“ ar pan.

Narkotikų kontrolės departamentas skubiai imasi priemonių, kad prekyba žmogaus sveikatai kenksmingomis medžiagomis būtų draudžiama. Departamentas, gavęs informaciją apie rinkoje atsiradusią naują medžiagą, ją įvertina ir siūlo taikyti kontrolės priemones, jei yra nustatomas medžiagos psichoaktyvus poveikis ir jo keliamas pavojus.

Psichoaktyviųjų medžiagų poveikis

Narkotikų kontrolės departamentas primena, kad platinant psichoaktyviu poveikiu pasižyminčias medžiagas, žmonės yra ne tik klaidinami, bet ir keliamas rimtas pavojus jų sveikatai.
Jas vartojant gali būti:

Ÿ Pažeidžiamos kepenys;
Ÿ Sukeliami kvėpavimo, širdies, inkstų veiklos, atminties sutrikimai;
Ÿ Gali ištikti insultas, širdies infarktas, pasireikšti traukuliai, kraujas išsilieti į smegenis;
Ÿ Sustojus kvėpavimui, sutrikus širdies veiklai, kraujui išsiliejus į smegenis žmogus gali mirti.
Ÿ Kai kuriuose tabako ir įvairių augalinių priedų mišiniuose, skirtuose rūkyti, randami žymiai didesni dervų, nikotino ir anglies monoksido kiekiai nei leistinos normos – tokių medžiagų patekimas į organizmą sukelia vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją