Teismo medicinos ekspertų paslaugų panevėžiečiai mieste gali gauti daugiausia pusantro mėnesio, mat Visuomenės sveikatos centras tik iki gruodžio 12-osios leido jiems tęsti darbą buvusio darželio patalpose Venslaviškio gatvėje.

Neseniai kalbintas Visuomenės sveikatos centro vadovas Eugenijus Vilčinskas situaciją „Panevėžio balsui“ aiškino taip: „Jie (teismo medicinos ekspertai) dirba be leidimo ir puikiai žino, kodėl nebus pratęstas higienos paso galiojimo laikas.“

„Ši problema atsirado ne vakar ir ne užvakar – taip jau tęsiasi antrus metus, – sprendimą atmesti panevėžiečių ekspertų maldavimus pratęsti jiems leidimą dirbti motyvavo E. Vilčinskas. – Suprantu, dabar sunkmetis ir atrasti lėšų patalpoms suremontuoti sudėtinga, tačiau reikia ieškoti išeities, kad įstaiga galėtų dirbti.“

Anot E. Vilčinsko, apie tai, kokius remonto darbus atlikti reikia, puikiai žino Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) vadovas Alvydas Pauliukevičius. Problemos esmę taip pat žino ir Teisingumo ministerija, kuriai pavaldi ši įstaiga. „Todėl jokių nuolaidų nedarysime: higienos pasas, kol nebus įvykdyti higienistų reikalavimai, nebus išduotas“, – kirste nukirto specialistas.

Spaudžia du ministrus

Vakar miesto meras Vitalijus Satkevičius dienraščiui sakė, kad kitą pirmadienį, spalio 25 dieną, į Savivaldybę pasikvietęs apie vadinamojo morgo problemas kalbėti policijos pareigūnus, verslininkus bei Visuomenės sveikatos centro vadovą E. Vilčinską.

„Reikia išklausyti visų nuomones, – įsitikinęs meras, – ir nuspręsti, ką daryti. Manau, kad teismo medicinos ekspertams reikia sudaryti normalias sąlygas dirbti. Beje, Seimo narys Petras Luomanas irgi domisi šita problema.“

Panevėžietis parlamentaras P. Luomanas dienraščiui patvirtino, kad domėjosi, kokiose patalpose ir kokiomis sąlygomis dirba miesto teismo medicinos ekspertai.

„Apie tai kalbėjausi ir su finansų ministre Ingrida Šimonyte, ir su teisingumo ministru Remigijumi Šimašiumi, – vardijo politikas. – Teismo medicinos ekspertų darbas reikalingas, todėl būtina spręsti problemą iš esmės: jie turi likti dirbti Panevėžyje. Beje, su ministrais buvo kalbėta netgi apie tai, ar nevertėtų VTMT perduoti Sveikatos apsaugos ministerijai. Juolab kad Visuomenės sveikatos centras taip pat pavaldus šitai ministerijai. Galbūt taip greičiau būtų išspręstos problemos?“
Seimo narys dar aiškino puikiai suprantąs „suspaustus“ ministerijų biudžetus, bet manąs, jog surasti lėšų teismo medicinos ekspertų darbo sąlygoms pagerinti įmanoma.

„Juk higienistai nereikalauja kaip nors ypatingai suremontuoti VTMT Panevėžio skyriaus patalpas buvusiame darželyje! Reikalaujama atlikti minimalų remontą, kad teismo medicinos ekspertai turėtų normalias darbo sąlygas“, – kalbėjo seimūnas ir teigė, esą ministerijos turėtų susitarti tarpusavyje ir surasti lėšų būtiniausiam remontui atlikti.

Lėšų neturi ir neturės?

Teisingumo ministro R. Šimašiaus pavaduotojas Tomas Vaitkevičius priminė, kad VTMT ministerijai perduota šių metų sausio mėnesį, kai jau buvo suformuotas ir patvirtintas ministerijos biudžetas. Todėl surasti papildomų lėšų – 350 tūkstančių litų – remontuoti patalpas Panevėžyje ministerijai sudėtinga.

„Juolab kad šiais metais biudžetas nebuvo peržiūrėtas, – apgailestavo viceministras. – Galima tik konstatuoti esamą situaciją... Tačiau ministerija galvoja ir apie alternatyvius sprendimus, kaip organizuoti teismo medicinos ekspertų darbą, jeigu higienistai neišduos higienos paso tarnybai. Net ir tuomet, jeigu higienistai ir uždraus dirbti, panevėžiečiai jokių nepatogumų neturėtų pajusti. Šioje situacijoje surasim variantų, ką daryti.“

Pasiteiravus, ar pirmadienį, kai miesto meras rengia pasitarimą dėl teismo medicinos ekspertų darbo sąlygų pagerinimo, atvyks į Panevėžį, viceministras purtė galvą: „Važiuoti nesiruošiu, bet po pasitarimo būtinai paskambinsiu ir sužinosiu, kokie sprendimai priimti. Manau, miesto Savivaldybė pasirūpins, kad tarnyba veiklos nenutrauktų. Be to, reikia ieškoti teismo medicinos ekspertams kitų patalpų, nes šitos, kuriose jie dirba dabar (Venslaviškio gatvėje), netinkamos.“

Nepatogumų vis dėlto būtų


Nepratęsus higienos paso, visus neaiškiomis aplinkybėmis mirusius asmenis ekspertizei atlikti teks vežti į Vilnių, o nugabenti mirusįjį į sostinę atsieitų per 400 litų, ir šias išlaidas sumokėti tektų velionio artimiesiems.
Dar viena bėda: nė vienas iš trijų Valstybinės teismo medicinos tarnybos Panevėžio skyriuje šiuo metu dirbančių gydytojų, galinčių atlikti teismo medicinos ekspertizę, negyvena Panevėžyje. Laikinai įstaigai vadovaujantis ekspertas Narimantas Ratkus į tarnybą važinėja iš Kupiškio, o gydytojai Gintautas Serbenta ir Marija Kolciovaitė pareigų atlikti vyksta net iš Kauno. Mieste gyvena tik dvi teismo medicinos laborantės – ekspertų pagalbininkės.