Niekada taip gerai nematė

Regos korekcijos lazeriu operacijas pasidarę žmonės jas vadina stebuklu ir visi kaip susitarę sako, kad dar niekuomet gyvenime taip gerai nebuvo matę. Dauguma jų – iki operacijos be akinių sunkiai ką įžiūrėdavo, turėjo didelių trumparegystės, toliaregystės ar astigmatizmo (akių yda, dėl kurios daiktų ir vaizdo kontūrai yra neryškūs) ydų.

Nors Lietuvoje šios akių operacijos jau daromos apie šešerius metus, o pasaulyje – 20 metų, nepasitikėjimo jomis vis dar yra nemažai. Natūralu, kad žmonėms kyla daug abejonių ir klausimų dėl operacijos sėkmės ir tolesnio gyvenimo po operacijos.

Jauna moteris Lina Vilkauskienė irgi neslėpė, kad prireikė net šešerių metų, kol ryžosi šiai operacijai, kuri išgelbėjo moters regėjimą.

L.Vilkauskienės tėvai ir brolis – neregiai. Ji pati nuo penkerių metų nešiojo akinius, turėjo toliaregystės, astigmatizmo ydų. Sulaukus aštuoniolikos, paaiškėjo, jog viena jos akis – toliaregė, kita – trumparegė. Kadangi tarp jų buvo didžiulis regėjimo skirtumas, merginai sukdavosi galva, pykindavo. Nešiojo ir kontaktinius lęšius, ir akinius, tačiau visa tai mažai padėjo. Regėjimas prastėjo, vėliau paaiškėjo, kad yra ir akies tinklainės problemų.

„Gydytoja pasakė: jei nieko nedarysiu, galiu nebematyti. Tuomet ryžausi operuotis ir dabar viena akimi mano regėjimas – 100 proc., kita – 90 proc. Gyvenime taip gerai niekuomet dar nemačiau“, – džiaugėsi L.Vilkauskienė, jau spėjusi pamiršti ir akinius, ir kontaktinius lęšius.

24-erių kaunietis Mindaugas Šaternikovas buvo trumparegis, nešiojo akinius, kurie labai trukdė ir jo pomėgiui varžytis autokroso lenktynėse, ir jo darbui autoserviso dirbtuvėse. Ne mažiau nepatogu būdavo ir su kontaktiniais lęšiais, kurie lenktyniaujant nuo dulkių išsausėjusiose akyse tiesiog nesilaikydavo.

„Bijojau operacijos. Ranką operuoja, ir tai baisu, o čia – akys. Be to, buvau prisiklausęs visokiausių baisių kalbų apie tas operacijas. Tačiau dabar matau puikiai ir, svarbiausia, jokių akinių ar kontaktinių lęšių nebereikia“, – sakė vaikinas.

Yra trys alternatyvos

Anot akių klinikos gydytojos oftalmologės Linos Socevičienės, yra akių ligų, kurių kol kas jokios šiuolaikinės technologijos negali išgydyti. Tai – glaukoma, įgimtos regėjimo problemos ar tinklainės ligos. Tačiau nuo trumparegystės, toliaregystės ar astigmatizmo žmogų jau galima išvaduoti.

„Regos korekcijos lazeriu operacijos – tikrai nėra pirmos būtinybės. Visame pasaulyje jos laikomos komforto operacijomis. Daryti jas ar ne, pasirenka pats žmogus – jis apsisprendžia, nešioti akinius, kontaktinius lęšius ar regėjimą koreguoti chirurginiu būdu. Lygiai taip pat, kaip pasirinktų vienos ar kitos spalvos ar modelio drabužį, batus.

Tiesiog žmonės turėtų įsisąmoninti, kad dabar jau yra nebe dvi, o trys alternatyvos – akiniai, korekciniai lęšiai ir chirurginė regėjimo korekcija. Jos metu lazerio spinduliu paveikiama viršutinė ragenos dalis, dėl to pasikeičia ragenos gaubtumas ir laužiamoji galia. Tuomet šviesos spinduliai, praėję akies optinę sistemą, pradeda kirstis tinklainėje ir regėjimas pagerėja“, – aiškino L.Socevičienė.

Jos teigimu, infekcinių komplikacijų rizika nešiojant kontaktinius lęšius yra 5 kartus didesnė nei po korekcijos lazeriu operacijų. Dabar medikai jau nebesvarsto, ar šios operacijos saugios, galvojama, kaip jas padaryti dar efektyvesnes.

Gal greitai nebeliks žmonių, nešiojančių akinius ir kontaktinius lęšius?

„Ne, taip tikrai neatsitiks, – šypsojosi gydytoja. – Kaip elektroninės knygos nepakeitė popierinių, elektroniniai laikrodžiai – mechaninių, o televizija – teatro. Tiesiog kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam priimtiniausią ligos gydymo metodą.“

Mato geriau nei jaunystėje

Dažniausiai Lietuvoje chirurginiu būdu gydoma katarakta. Šios ligos atveju žmonės jau nebesvarsto, operuoti ar ne. Kito kelio nėra, nes nei vaistai, nei akiniai negali išgelbėti su amžiumi silpnėjančio regėjimo. Operacijos metu drumstas lęšiukas pakeičiamas skaidriu dirbtiniu ir, anot L.Socevičienės, po operacijos daugelis žmonių gali matyti geriau nei jaunystėje.

Operuojant kataraktą lazeris nenaudojamas, kaip ir operuojant aukšto laipsnio (daugiau nei minus 8 dioptrijos) trumparegystę, toliaregystę, astigmatizmą bei esant plonai ragenai. Tuomet intraokulinės (akies viduje) operacijos metu specialiai parinktas ir pagamintas lęšis implantuojamas į akies obuolio vidų. Tokiu būdu pačioje akyje tarsi uždedami akiniai.

Gelbsti nuo transplantacijos

Viena naujausių pasaulyje ir Lietuvoje – ragenos sutvirtinimo operacija. Ši operacija atliekama sergantiems keratokonusu (savaiminis ragenos plonėjimas ir išsigaubimas). Ji sustabdo šios neišgydomos ligos, kuri dažniausiai puola jaunus žmones ir net vaikus, progresavimą.
Ragenos sustiprinimo operacija ligonį gali išgelbėti nuo ragenos transplantacijos, kuri yra ne tik sudėtinga chirurginė operacija, bet ir dažnai neįmanoma dėl ragenos donorų stokos.
Ragenos sutvirtinimo operacija akiai kainuoja 2 200 litų. Regėjimo korekcijos lazeriu operacijų kaina akiai – nuo 900 iki 2 200 litų, intraokulinių (akies viduje) korekcijų – nuo 6 iki 8 tūkst. litų už vieną akį. Šių operacijų kainos, skirtingai nei kataraktos operacijų bazinės kainos, Valstybinė ligonių kasa nekompensuoja.

Dažniausi regos korekciją lazeriu gaubiantys mitai

PO REGOS KOREKCIJOS OPERACIJOS GALIU APAKTI

Regėjimo korekcijos operacijos esmė – lazerio spinduliu pakeisti ragenos gaubtumą, kad šviesos spinduliai, perėję optinę akies sistemą, susifokusuotų tinklainėje. Pasaulyje tokios operacijos atliekamos nuo 1988 metų, todėl jau žinomi ilgalaikiai rezultatai – chirurginio lazerio spindulys akims pašalinio poveikio nesukelia. Tačiau tokia operacija neužkerta kelio kitoms akių ligoms, pavyzdžiui, glaukomai ar kataraktai.

REGOS KOREKCIJA NĖRA SAUGI, NES PATYS AKIŲ GYDYTOJAI RENKASI NE OPERACIJĄ, O AKINIUS

Medikai kaip ir bet kuris kitas asmuo turi galimybę rinktis – būti su akiniais, kontaktiniais lęšiais ar operuotis akis. Be to, ne kiekvienam žmogui, taip pat ir akių gydytojui, tokią operaciją galima atlikti.
Regos korekciją lazeriu galima atlikti maždaug tik kas antram pacientui. Štai todėl vis dar nemažai akių gydytojų nešioja akinius.

PO REGOS KOREKCIJOS OPERACIJOS NEGALĖSIU GIMDYTI NATŪRALIAI

Nei regėjimo korekcijos operacija gimdymui įtakos neturi, nei gimdymas –
operuotoms akims. Po operacijos rekomenduojama apie pusę metų neplanuoti nėštumo, nes pooperaciniu laikotarpiu naudojami hormoniniai ir antibiotikų akių lašai, kurie gali turėti įtakos vaisiaus vystymuisi. Be to, operacija yra stresas, taip pat kaip ir nėštumas bei gimdymas, todėl tarp tokių būklių rekomenduojama padaryti pertrauką.