Slaugytojos daug metų taikiais būdais mėgino atkreipti valdžios dėmesį į savo problemas, tačiau patyrė, kad šie metodai neveiksmingi.

„Deja, mūsų negirdėjo ir negirdi. Todėl rimtai svarstome galimybę imtis radikalesnių priemonių – rengti visuotinį streiką“, – „Sekundei“ sakė Lietuvos slaugos specialistų organizacijos vadovė Danutė Margelienė.
Slaugytojoms labiausiai skaudu dėl didelių darbo krūvių ir mažų atlyginimų. Pasak D.Margelienės, vienai slaugytojai dieną tenka prižiūrėti 20–30 ligonių, o naktimis kai kurių rajonų ligoninėse – ir iki 50–60. Pervargusi slaugytoja kelia pavojų pacientui, nes gali padaryti klaidų ir pakenkti jo sveikatai ar net gyvybei.

Slaugytojoms atrodo neteisinga, kad atlyginimas nepriklauso nuo jų aptarnaujamų ligonių skaičiaus. Jos piktinasi, kad apskritai nėra reglamentuota, kiek viena darbuotoja daugiausia gali slaugyti pacientų.
Nors slaugytojos labiau nei gydytojai bijo dėl savo darbo vietų, D.Margelienė nemano, kad galėtų nepavykti suorganizuoti visuotinio streiko.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Panevėžio skyriaus, vienijančio beveik 800 apskrities slaugytojų, pirmininkė Rasa Masienė patikino, kad slaugytojų kantrybės taurė tikrai perpildyta ir jos išeitų į gatves, jei tik būtų nuspręsta streikuoti.

Tiesa, R.Masienės teigimu, rajonuose, palyginti su didesnių miestų ligoninėmis, slaugytojų padėtis sunkesnė. Pati Panevėžio ligoninėje dirbanti pašnekovė sakė, kad čia, nors darbo krūviai nemaži, tačiau bent jau atlyginimai didesni ir nevėluoja.

Po mokslų – į valytojas

Panevėžio ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotoja slaugai Jolanta Gertienė neneigė, kad slaugytojoms tikrai nėra kada darbe ilsėtis, tačiau patikino, kad nė vienai netenka aptarnauti 30 ligonių, jau nekalbant apie dar didesnį skaičių.

Slaugytojų darbo krūviai nustatyti remiantis prieš daug metų išleistu įstaigos vadovo Česlovo Gutausko įsakymu.

Vienos slaugytojos aptarnaujamų pacientų skaičius priklauso nuo skyriaus profilio.

Pasak pavaduotojas, pavyzdžiui, reanimacijoje viena slaugytoja dieną prižiūri 2–3 ligonius, naktį – iki 5 ligonių. Chirurgijos skyriuose vienai medikei dieną tenka apie 10, Terapijos – iki 15 pacientų. Naktį tenka prižiūrėti keliais ligoniais daugiau.

Šie skaičiai, matyt, nedaug ką sako eiliniam gyventojui tol, kol jis suserga ir atsigula į ligoninę.
Chirurgijos, Neurochirurgijos, Traumatologijos ir kitų skyrių pacientai neretai skundžiasi, kad sunku prisišaukti seselę – taip daug daugelis iš įpročio tebevadina slaugytojas.

O slaugytojos dažnai net suplukusios laksto nešinos vaistais, tvarsčiais, lašinėmis iš vienos palatos į kitą ir vis tiek nespėja operatyviai pagelbėti kiekvienam besišaukiančiam jų pagalbos.
„Žinoma, kad kuo daugiau personalo, tuo geresnė ligonių priežiūra. Tačiau mūsų ligoninės, kaip ir daugumos valdiškų gydymo įstaigų, finansinės galimybės ribotos“, – kalbėjo V.Gertienė.
Jos teigimu, įstaigoje vidutinis slaugytojos atlyginimas svyruoja nuo 1400 iki 1700 litų neatskaičius mokesčių.

Pavaduotoja pasidžiaugė, kad slaugytojų kaita labai nedidelė, jos brangina savo darbą.
„Būna, kad baigusios slaugytojų mokslus merginos ligoninėje įsidarbina valytojomis ir laukia, kol kuriame nors skyriuje atsilaisvins vieta“, – pasakojo ji.

Pasiėmė iš Infekcinės ligoninės

J.Gertienės teigimu, sunkmečiu ligoninė neatleido slaugytojų. Šiemet vasarą prie Panevėžio ligoninės buvo prijungta Panevėžio infekcinė ligoninė. Pastarojoje 30 lovų sumažintas bendras jų skaičius.
Dviem dešimtims nebereikalingų šios ligoninės slaugytojų buvo pasiūlytas darbas Panevėžio ligoninėje. Dalis jų įdarbintos naujame Priėmimo skyriuje.

Panevėžio ligoninės infekcinių ligų padalinio vadovas Eugenijus Preidis neslėpė, kad po reorganizacijos slaugytojų darbo krūvis padidėjo, bet tikino, kad tik šiek tiek.
Pasak jo, vienai slaugytojai dieną tenka aptarnauti 10–15, naktį – 20–25 ligonius.
Vidutiniškai slaugytojos uždirba 1600 litų per mėnesį neatskaičius mokesčių.
„Užsienyje viena slaugytoja aptarnauja 5–6 ligonius. Pas mus apie tai net svajoti niekas nedrįsta“, – kalbėjo gydytojas.

E.Preidis kol kas negirdėjo, kad jo pavaldinės ketintų streikuoti. Jis sakė suprantąs kolegių pasipiktinimą dėl nenormuoto darbo krūvio. Buvusios Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas mano, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) turėtų aiškiai apibrėžti, kokį maksimalų skaičių pacientų gali aptarnauti viena slaugytoja.

Viena iš išeičių – emigruoti

Pasak Lietuvos slaugos specialistų organizacijos vadovės D.Margelienės, dar prieš dešimtmetį buvo parengta slaugytojų darbo krūvio nustatymo metodika, ilgai gražiuoju diskutuota su SAM ir šalies valdžia dėl visų rūpimų problemų, teikti pasiūlymai, kaip spręsti vieną ar kitą klausimą. Tačiau organizacija liko neišgirsta.

„Slaugytojos jaučiasi nuskurdintos. Rajonuose jos uždirba minimalius ar kiek didesnius atlyginimus. Apskritai labai didelis atotrūkis tarp slaugytojų ir gydytojų atlyginimų. Ne paslaptis, kad gydymo įstaigos, norėdamos daugiau mokėti gydytojams, mažina atlyginimus slaugytojams“, – kalbėjo ji.
D.Margelienės teigimu, ne geresnė padėtis ir pirminėje sveikatos priežiūros srityje dirbančių slaugytojų.

Slaugos specialistų organizacija savo narius ragina apsvarstyti ne tik streiko, bet ir emigracijos galimybę. Organizacijos duomenimis, šiemet dirbti į užsienį pagal specialybę išvyko 58 slaugytojos.
„Lietuvos slaugytojų amžiaus vidurkis 45 metai. Dar 10–15 metų gyventojai turės, kas juos slaugo, bet vėliau slaugytojų gali trūkti“, – sakė D.Margelienė.

Slaugos specialistų organizacija konkrečios planuojamo streiko datos nenumačiusi. D.Margelienė sakė, kad dar kartą, bet jau paskutinį, sės su valdžia prie derybų stalo.