Medikai sako, kad šiuo metu Lietuvoje medikamentų ambulatoriškai gydyti pacientams, sergantiems vaistams atsparia tuberkuliozės forma, tiesiog nėra.

„Jeigu [reikalingų] vaistų nėra ir nėra kuo pakeisti, tai kaip mes turim gydyti? O jam [ligoniui] reikia 12 mėnesių naudoti šitą vaistą“, – sako Edita Davidavičienė, Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų ligoninės direktoriaus pavaduotoja.

Šiuo metu kiekviena ligoninė, kurioje gydomi vaistams atsparia tuberkuliozės forma sergantys pacientai, vaistais turi apsirūpinti pati. Vienam ligoniui vaistų dozė per dieną vidutiniškai kainuoja 150 Lt, per mėnesį – apie 4500 Lt. Tačiau ambulatoriškai besigydantiems, neužkrečiamiems ligoniams reikiamų vaistų, medikų teigimu, paprasčiausiai nėra.

Trūkstamų medikamentų, pasak sveikatos apsaugos ministro, galima būtų įsigyti per Tarptautinę vaistų asociaciją, tačiau per ketverius metus nerandama būdų, kaip išspręsti teisines dilemas ir nupirkti būtinų, daug pigesnių, tačiau Europoje neregistruotų amerikietiškų vaistų.

„Dar 2006 metais buvo pasirašyta trišalė sutartis tarp Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), Sveikatos apsaugos ministerijos ir Valstybinės ligonių kasos (VLK), kur buvo nustatyta, kad Lietuva įsigis vaistus pagal PSO pasiūlymą už daugelį kartų mažesnes kainas. Ir VLK, kaip projektą įgyvendinanti organizacija, turėjo spręsti, kaip tokie vaistai turėtų būti įsigyjami“, – sako sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Pasak ministro patarėjos, yra būdų, kaip apeiti šiuo metu galiojantį Viešųjų pirkimų įstatymą ir įsigyti daugiau pigesnių vaistų sergantiems tuberkulioze. Lietuva, Europos šalių kontekste, šiuo požiūriu vertinama kaip viena rizikingiausių valstybių.

„Lietuva PSO įvardinta prie tų 18 problematinių šalių, kuriose yra tam tikrų atsparių tuberkuliozės formų ir tam tikra prasme sudėtingų“, – sako sveikatos apsaugos viceministrė Nora Ribokienė.

Ieškoti būdų, kaip įsigyti pigesnių vaistų iš Tarptautinės vaistų asociacijos, pasak ministerijos, pradėta tuomet, kai sulaukta kreipimosi iš Pasaulio sveikatos organizacijos ir Jungtinių Valstijų ambasados Lietuvoje.

Kaimyninė Estija jau pasinaudojo šia galimybe ir pirkdama vaistus nuo tuberkuliozės kasmet sutaupo apie 8 milijonus litų.

Sveikatos apsaugos ministro sudaryta darbo grupė dar šią savaitę turi pateikti siūlymų, kaip nepažeidžiant įstatymų nupirkti pigesnių vaistų per programą „Green light“.