Valstybinės teismo medicinos tarnybos (VTMT) direktorius Alvydas Pauliukevičius ir jo pavaduotojas ekspertizėms Romas Raudys Panevėžyje pirmadienį lankėsi dėl rimto reikalo. Miesto Trišalės tarybos posėdyje jie aptarė teismo medicinos paslaugų teikimo problemas.

VTMT vadovas susirūpinęs guodėsi, kad tarnybos Panevėžio skyriui Venslaviškio gatvėje ne tik trūksta specialistų, bet ir Panevėžio visuomenės centras neišduoda higienos paso, mat kelerius metus neremontuotos patalpos neatitinka higienos normų. A. Pauliukevičius gąsdino, esą iki gruodžio nepavykus pakeisti higienistų sprendimo, teismo medicinos tarnybos Panevėžio skyriui bus uždrausta dirbti.

Tačiau jis pripažino, kad Visuomenės sveikatos centro specialistai, nepratęsdami higienos paso galiojimo laiko, elgiasi teisingai.

„Panevėžiečių teismo medicinos ekspertų darbo sąlygos tikrai labai prastos, – neneigė A. Pauliukevičius. – Jos neatitinka higienos normų reikalavimų, todėl higienistai teisėtai neišduoda higienos paso.“

Anot VTMT vadovo, Panevėžio medicinos ekspertai apskritai dirba jiems nepritaikytose patalpose – ypač po to, kai iš ten buvo iškelta laidojimo paslaugas teikianti įstaiga.

„Buvusio vaikų darželio pastatas, kuriame darbuojasi teismo medicinos ekspertai, jiems tapo per didelės, – aiškina A. Pauliukevičius. – Išsikėlus laidojimo firmai, ekspertai dirba 900 kvadratinių metrų dydžio patalpose, nors pakaktų trigubai mažesnių. Tačiau bėda ta, kad suremontuoti patalpas, atitiksiančias higienos normų reikalavimus, neturime lėšų. Jų neturi ir Teisingumo ministerija, kuriai priklauso tarnyba. Panevėžio skyriui suremontuoti reikėtų pustrečio milijono litų, o lėšų remontams atlikti – nulį.“

Visuomenės sveikatos centras pratęsė higienos paso galiojimo laiką iki gruodžio 12 dienos. „Tačiau jeigu iki tol VTMT Panevėžio skyriaus patalpos nebus sutvarkytos, jį teks uždaryti, o ekspertizės bus atliekamos sostinėje“, – sako A. Pauliukevičius.

Žinia pribloškė

Naujiena apie gresiantį miesto morgo uždarymą pribloškė miesto valdžią – meras Vitalijus Satkevičius prisipažino, kad nebuvo pasiruošta spręsti tokią opią problemą. Mat VTMT vadovas Panevėžio vadovus buvo iš anksto informavęs, kad kalba suksis tik apie teismo medicinos ekspertų trūkumą vietos skyriuje. O dabar teks sukti galvą ne tik dėl to, kur ieškoti teismo medicinos ekspertų, bet ir dėl jų įstaigai higienistų iškelto ultimatumo bei patalpų, tinkamų teismo medicinos ekspertizėms atlikti.

Įspėjimas, kad nepratęsus higienos paso visus neaiškiomis aplinkybėmis mirusius asmenis ekspertizei atlikti teks vežti į Vilnių, gerokai pašiurpino miesto vadovus, mat nugabenti mirusįjį į sostinę atsieitų per 400 litų, o šias išlaidas sumokėti tektų velionio artimiesiems.

Dar viena bėda – nė vienas iš trijų Valstybinės teismo medicinos tarnybos Panevėžio skyriuje šiuo metu dirbančių gydytojų, galinčių atlikti teismo medicinos ekspertizę, negyvena Panevėžyje. Laikinai įstaigai vadovaujantis ekspertas Narimantas Ratkus į tarnybą važinėja iš Kupiškio, o gydytojai Gintautas Serbenta ir Marija Kolciovaitė pareigų atlikti vyksta net iš Kauno. Mieste gyvena tik dvi teismo medicinos laborantės – ekspertų pagalbininkės.

Išsikraustyti neleis ES

Panevėžio miesto Trišalės tarybos nariams, išgirdus tokią informaciją, nieko kito neliko, kaip tik pažadėti svečiams iš sostinės bendromis jėgomis spręsti problemą. Juolab kad visi pripažino: ir mirusiesiems reikia pagarbos, nes žmonėms mirtį uždrausti galių niekas neturi. Buvo nutarta kreiptis į Vyriausybę ir prašyti lėšų patalpoms remontuoti, taip pat maldauti Visuomenės sveikatos centro direktoriaus Eugenijaus Vilčinsko pratęsti higienos paso galiojimo laiką.

Na, o pastatą, kuriame įsikūręs VTMT Panevėžio skyrius, A. Pauliukevičius pasiūlė grąžinti miesto Savivaldybei, kad ši mainais skyriui suteiktų kitas patalpas. Tačiau paaiškėjo, jog tokie mainai dar pusantrų metų negalimi. Iš Europos Sąjungos lėšų suremontavus pastato stogą ir įdėjus kitus langus, penkerius metus negali būti keičiama pastato naudojimo paskirtis.

Sąlygos – siaubingos

„Panevėžio balso“ korespondentai savo akimis įsitikino, kokiose patalpose darbuojasi medicinos ekspertai. Pastato išorė negąsdino, nes, kaip minėta, prieš kelerius metus, pasinaudojus Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis, buvo sutvarkytas pastato stogas, sudėti plastikiniai langai, apšiltintos ir nudažytos pastato sienos. Bet europinių pinigų užteko tik išorės remonto darbams atlikti.

VTMT Panevėžio skyriaus laikinasis vadovas N. Ratkus rodė, kokiomis sąlygomis dirba su kolegomis. Anot jo, nenuostabu, kad higienistams užkliuvo viskas – ir grindys, ir sienos, ir pasenusi įranga.

„Suremontuoti patalpas iki gruodžio 12 dienos, kol galioja licencija dirbti, galimybės nėra, – apgailestavo ekspertas. – Ką nors pakeisti patalpose negalime – esame bejėgiai. Juk girdėjote, ką pasakė tarnybos vadovas A. Pauliukevičius? Panevėžio skyriaus remontui pinigų nėra. Baiminuosi, kad gruodžio 12 dieną įstaiga bus uždaryta.“

N. Ratkus teigė, esą kartais per dieną tenka atlikti ekspertizes net septyniems mirusiesiems – Panevėžio specialistai, pasirodo, aptarnauja visą apskritį ir dar Anykščių rajoną. „Be to, – aiškino jis, – atliekame ir kitus darbus. Juk reikia sutvarkyti dokumentus, pateikti išvadas, nuo ko mirė žmogus. Tikrai neaišku, kaip bus toliau.“

Jeigu uždarys Panevėžio skyrių, mirusiuosius ekspertizei atlikti teks vežti į Vilnių. Į Šiaulius gabenti nėra galimybės, nes ir ten darbuojasi tik du teismo medicinos ekspertai.“

Nuolaidų nebus

Visuomenės sveikatos centro vadovas Eugenijus Vilčinskas „Panevėžio balsui“ patvirtino, jog jokių nuolaidų VTMT Panevėžio skyriui neketinama daryti.

„Jie dirba be leidimo ir puikiai žino, kodėl nebus pratęstas higienos paso galiojimo laikas, – kirste nukirto specialistas. – Ši problema atsirado ne vakar ir ne užvakar – taip jau tęsiasi antrus metus. Suprantu, dabar sunkmetis ir atrasti lėšų patalpoms suremontuoti sudėtinga. Tačiau reikia ieškoti išeities, kad įstaiga galėtų dirbti. Apie tai, kokius remonto darbus atlikti reikia, puikiai žino VTMT vadovas A. Pauliukevičius. Be to, problemos esmę taip pat žino ir Teisingumo ministerija, kuriai pavaldi ši įstaiga. Todėl jokių nuolaidų nedarysime, higienos pasas, kol nebus įvykdyti higienistų reikalavimai, nebus išduotas.“

Išeities reikia ieškoti

Mero pavaduotoja Gema Umbrasienė įsitikinusi – reikia spręsti problemą ir ieškoti įvairių variantų, kad teismo medicinos ekspertai iš Panevėžio nebūtų iškelti.
„Manau, kad Valstybinės teismo medicinos tarnybos vadovai ir ministerija turėtų pasidomėti, kokia reali galimybė pasinaudoti Valstybine investicijų programa. Tik reikia parengti atitinkamus dokumentus. Be to, dar galima išbandyti Turto atnaujinimo programą. Jeigu tokie žygiai būtų daromi, miesto Savivaldybė galėtų būti pagalbininke šituose darbuose.
Be to, neatmetu galimybės, prasidėjus tokiems darbams, galima tartis ir su higienistais – prašyti pratęsti higienos paso galiojimo laiką.“

Paaiškės mėnesio pabaigoje

Teisingumo ministro patarėja Vaida Vincevičiūtė teigė, esą ministerija puikiai žino, kokioje padėtyje atsidūrė Valstybinės teismo medicinos tarnybos Panevėžio skyrius. Ji viliasi, kad nebus imtasi kraštutinių priemonių – skyrių uždaryti.
„Teisingumo ministerija kartu su Valstybine teismo medicinos tarnyba ieško finansavimo galimybių šioms problemoms spręsti ir sieks, kad trūkumai būtų pašalinti kuo skubiau, kol nepasibaigė higienos paso galiojimo laikas. Be to, rugsėjo pabaigoje bus aišku, kaip bus vykdomas tokių įstaigų reorganizavimas. Tuomet paaiškės, ar tokio tipo įstaigos bus centralizuotos, kiek jų palikta vietose. Bus priimtas optimaliausias variantas. Dirba speciali darbo grupė, ji pateiks galutines rekomendacijas dėl teismo medicinos tarnybų veiklos ir dėl kitų ekspertų tarnybų.“