Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras šį mėnesį šalies vaikų darželiams išdalins specialius apie vėjaraupių grėsmę informuojančius plakatus ir lankstinukus.

Vėjaraupiai yra viena iš dažniausių vaikų infekcinių ligų. Pernai Lietuvoje užregistruoti 12 698 šios ligos atvejai. Iš 12 120 susirgusiųjų buvo vaikai iki 18 m. amžiaus.

Vėjaraupiai pasireiškia karščiavimu, pūsleliniu odos ir gleivinių bėrimu. Liga paprastai prasideda nespecifiniais požymiais – karščiavimu ir silpnumu. Virusas plinta oro-lašeliniu keliu, kai sergantysis kosti, čiaudo, kalba ar tiesioginio kontakto metu per odą, liečiant bėrimus.

Vėjaraupiais dažniausiai sergama vaikystėje. Suaugę žmonės vėjaraupius ištveria kur kas sunkiau, nes komplikacijų išsivystymo rizika suaugusiems, sergantiems šia liga, yra daug kartų didesnė nei vaikams. Vėjaraupių infekcija itin pavojinga kūdikiams ir nėščioms moterims bei tiems, kurių imunitetas yra nusilpęs.

Nuo vėjaraupių rekomenduojama skiepytis visiems anksčiau nesirgusiems asmenims nuo vienerių metų amžiaus. Skiepai nuo vėjaraupių kol kas nėra valstybės finansuojami, todėl tėveliai, norintys paskiepyti savo atžalas, turi susimokėti už vakcinas. Vaikams iki 12 m. amžiaus skiriama viena vakcinos dozė, vyresniems nei 12 m. ir suaugusiesiems rekomenduojamos dvi vakcinos dozės.

Vis dar gajus mitas, kad vėjaraupiais geriau persirgti nei skiepytis, tačiau persirgus tikimybė susirgti antrą kartą išlieka. Neskiepytas vaikas gali susirgti ir kita sunkia liga – juostine pūsleline, nes sergant vėjaraupiais virusas patenka į nervų galūnes. Skiepai 100% apsaugo nuo įprastinės klinikinės vėjaraupių eigos (paskiepijus 2 vakcinos dozėmis).

Pasiskiepyti nuo vėjaraupių galima Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Skiepų kabinete (Kalvarijų g. 153, Vilniuje) arba asmens sveikatos priežiūros įstaigose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją