Iš pradžių – akiniai

Vilnietė akių gydytoja Loreta Šveikauskienė iš tiesų pastebi, kad vis daugiau žmonių renkasi kontaktinius lęšius, bet tai nereiškia, jog akiniai jau atgyveno. Atvirkščiai, nustačius vienokį ar kitokį regėjimo sutrikimą, iš pradžių jis koreguojamas akiniais. Juos paprastai patariama nešioti žiūrint į tolį arba dirbant iš arti, o vėliau – nešioti nuolat, jei regėjimo yda, tarkime, trumparegystė, didėja.

Anot jos, kontaktinių lęšių populiarėjimą galima paaiškinti tuo, kad palyginti jauna mokslo šaka – kontaktologija – sparčiai vystosi, todėl tobulėja ir kontaktinių lęšių gamyba. Šiandien kontaktiniai lęšiai taikomi įvairių regėjimo ydų korekcijai, plečiamas ir jų stiprumo lygis. Tačiau kontaktiniai lęšiai ne kiekvienu atveju pagerins matymą tiek, kiek jį galima pagerinti nešiojant akinius.

Kietus renkasi rečiau

Pasirenkant kontaktinių lęšių rūšį, su gydytoju būtina aptarti pasirinkimo motyvus, pageidautiną nešiojimo trukmę, lęšių keitimo režimą.
Kontaktiniai lęšiai pirmiausia skirstomi į kietus ir minkštus, taip pat yra gydomieji ir skirti kosmetiniams tikslams.

Kieti, dujoms pralaidūs lęšiai skiriami rečiau, nes jie yra mažiau patogūs nešioti, brangesni, reikalaujantys specialaus parinkimo. Tačiau, anot specialistės, yra žmonių, kuriems šie lęšiai puikiai tinka ir jie renkasi tik juos.

Kietus kontaktinius lęšius rekomenduojama nešioti akių būklei – keratokonusui (savaiminis ragenos plonėjimas ir išsigaubimas) stabilizuoti ir matymui koreguoti, kai nebepadeda akiniai. Beje, šiuo metu Lietuvoje ši liga sėkmingai gydoma ir chirurginiu būdu.

Kur kas daugiau žmonių Lietuvoje nešioja minkštus kontaktinius lęšius, kurie gali būti nešiojami tris mėnesius, mėnesį, dvi savaites ar vieną dieną. Pasak L.Šveikauskienės, kuo lęšiai dažniau keičiami, tuo jie „sveikesni“, nes kartu su jais atsikratoma ir akyje susikaupusių apnašų. Vienadieniams lęšiams nereikia nei konteinerių, nei tirpalų. Tokius lęšius medikė pataria pacientams, kurie kontaktinių lęšių nuolat nenešioja.

„Keičiant kontaktinius lęšius patarčiau kaskart dėmesingai perskaityti pakuotės datas ir nurodytus terminus. Nešiodami ilgiau, rizikuojate savo sveikata“, – perspėjo akių gydytoja.

Privalumų daugiau

Kontaktiniai lęšiai, palyginti su akiniais, reikalauja daugiau priežiūros, todėl nusprendus juos nešioti svarbu laikytis higienos reikalavimų.

Didžiausias kontaktinių lęšių trūkumas tas, kad jie gali sukelti įvairių komplikacijų: akių paraudimą trūkstant deguonies, sausumo ir diskomforto jausmą, perštėjimą. Gali kilti ir alergija nuo apnašų ar lęšių skysčio.

L.Šveikauskienės teigimu, kontaktinių lęšių nešioti negalima, kai akys serga. Gydomuosius lęšius gali skirti tik gydytojas. Kai kurie žmonės netoleruoja kontaktinių lęšių, nes yra persirgę virusinėmis akių ligomis, alergiški, jų akys sausos arba dėl to, jog geria kai kuriuos vaistus. Akis su kontaktiniais lęšiais reikia saugoti nuo vandens, nes jame esantys mikrobai, patekę po lęšiu, labai greitai sukelia akies uždegimą. Į akis patekus vandens, kontaktinius lęšius reikėtų išimti ir nuplauti jiems skirtu tirpalu.

Nakčiai kontaktinius lęšius patariama išsiimti, nes akis geriausiai jaučiasi be kontaktinio lęšio. Todėl ir dieną patariama pabūti su akiniais.

Anot L.Šveikauskienės, šiandien akių gydytojai labiausiai rekomenduoja rinktis silikoninius kontaktinius lęšius, kurių atsiradimas prieš vienuolika metų prilyginamas revoliucijai. Vienas svarbiausių šios rūšies lęšių pranašumų – pralaidumas deguoniui, todėl juos nešiojant gerokai sumažėjo komplikacijų. Jų galima neišsiimti miegant, jie tinka ir vaikams. Beje, lietuviai pagal silikoninių lęšių paplitimą tarp kontaktinių lęšių nešiotojų pirmauja Europoje.

Akys mato natūralų vaizdą

Kad pavyktų kuo lengviau ir greičiau nuo akinių priprasti prie kontaktinių lęšių ir atvirkščiai, patariama kasdien nors porą valandų pabūti su akiniais. Kaip žinoma, kontaktiniai lęšiai nekeičia veido išraiškos, neuždengia veido, kaip akinių rėmeliai, tačiau tinkamai išrinkti akiniai padeda mums sukurti savo įvaizdį, paslėpti tam tikrus defektus: žvairumą, patamsėjusius paakius, siaurą arba platų tarpuakį, ilgesnę nosį.

Kontaktiniai lęšiai suteikia platesnį matymo lauką nei akiniai, kurių rėmeliai apriboja vaizdą. Be to, kontaktiniai lęšiai leidžia matyti natūralaus dydžio objektus, o akiniai trumparegiams juos mažina ir tolina, toliaregiams didina bei artina.

Kontaktiniai lęšiai nerasoja kaip akiniai, kai išeinama iš šiltos aplinkos į šaltą ir atvirkščiai. Galų gale jie nežnybia nosies ir nuo jos neslysta, nesiliečia prie ausų kaip akiniai.
Vienas didžiausių lęšių privalumų – jie leidžia nevaržomai sportuoti. Tam itin tinka vienadieniai kontaktiniai lęšiai.

Pirmą kartą renkantis kontaktinius lęšius, būtina teisingai išmokti juos įsidėti, išimti, prižiūrėti. Svarbu pasirinkti ir tinkamą tirpalą. Šiuo metu vis populiaresnės tampa interneto kontaktinių lęšių parduotuvės, tačiau juos renkantis pirmą kartą ar keičiant, būtina pasikonsultuoti su specialistu. Net jei nešiojant lęšius nekyla jokių problemų, regėjimas nesikeičia, bent kartą per metus patariama pasitikrinti akis pas akių gydytoją.