Tai paskatino nuogąstavimus, kad bakterija, kuria užsikrėtė dešimtys žmonių Australijoje ir Didžiojoje Britanijoje, pasklis visame pasaulyje.

Auka bakterija užsikrėtė kai buvo gydoma Pakistano ligoninėje, o birželį mirė, penktadienį žiniasklaidai teigė Briuselio ligoninės gydytojas.

„Keliaudamas Pakistane jis pakliuvo į automobilio avariją. Jis patyrė sunkią kojos traumą ir buvo paguldytas į ligoninę, o tuomet pargabentas į Belgiją, bet jis jau buvo užsikrėtęs“, – teigė medikas.

Paciento gyvybės neišgelbėjo ir stiprus antibiotikas „Kolistinas“.

Dar vienas belgas bakterija užsikrėtė pateko į ligoninę gimtojoje Juodkalnijoje, tačiau liepą skyrus gydymą jam grįžus į Belgiją jis pasveiko, penktadienį teigė kitas ekspertas.

„Šios bakterijos plitimo epicentras, atrodo, yra Indijoje arba Pakistane, tačiau dėl kontakto ir kelionių ji plinta plačiau“, – naujienų agentūrai AFP teigė Leuveno universiteto bakteorologas Youris Glupczynskis.

Superbakterija pirmą kartą nustatyta pernai, kai į ligoninę Indijoje pateko Švedijos pilietis.

Britų medicinos leidinys „The Lancet“ šią savaitę pranešė, kad ši bakterija, turinti NDM-1 geną, rasta 37 britų, kurie gydėsi Pietų Azijos šalyse, organizmuose.

Straipsnis, kuris teigė, kad vykstantieji į Pietų Aziją rizikuoja užsikrėsti ir įspėjo, kad superbakterija gali plisti, sulaukė reakcijos Indijoje.

„Tai sieti su operacijų saugumu Indijoje ir kalbėti apie atskirus atvejus norint parodyti, kad Indija nėra saugi šalis lankytis, yra neteisinga“, – teigiama penktadienį išplatintame Indijos sveikatos ministerijos pranešime.

Vis dėlto, penktadienį taip pat paaiškėjo, kad Indijos mokslininkai apie šią bakteriją įspėjo dar kovą.

Mokslininkai iš privačios Hinduja ligoninės Mumbajuje ištyrė 24 infekcijų atvejus, registruotus praėjusių metų rugpjūčio–lapkričio mėnesiais ir teigė 22 atvejus, susijusius su NDM-1 geną turinčiomis bakterijomis.

Jų pateiktoje ataskaitoje kalbama, kad augantis tokių atvejų skaičius kelia „didelį susirūpinimą“, ir įspėjama, kad superbakterija „turi potencialą toliau plisti“.

Superbakterija jau paplito ir Australijoje, ten ja užsikrėtė trys žmonės, operuoti Indijoje.

Kanberos ligoninės infekcinių ligų skyriaus vadovas profesorius Peteris Collignonas teigė, kad šie atvejai, tarp kurių – vienas pacientas, kuriam Mumbajuje atlikta plastinė operacija, – tik ledkalnio viršūnė.

„Mes šią ypač atsparią bakteriją aptikome šlapime. Laimei, ji pacientams nepridarė didelių problemų. Bet tai taps rimta problema, jei ji plis“, – kalbėjo gydytojas.

„Mikrobas, su kuriuo susidūrėme, buvo neįveikiamas – nebuvo vaistų, kurie galėtų tai padaryti“, – pridūrė jis.

Anot P. Collignono, vienas iš pacientų bakterija užsikrėtė intensyviosios terapijos skyriuje Indijoje, kai kilo komplikacijų plastinės operacijos metu. Tačiau kiti užsikrėtusieji į ligonines nebuvo patekę.

„Greičiausiai užsikrėtusiųjų bus daugiau, nes užsikrėtusieji ligoninėse – tik ledkalnio viršūnė“, – kalbėjo jis.

„Bakterija tikriausiai žudo daugybę žmonių, tačiau tai vyksta besivystančiose šalyse, todėl nėra būtų to išmatuoti“, – pridūrė medikas.