Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, kaip ir praėjusiais metais, didžiausi sergamumo rodikliai šiemet užfiksuoti Kauno, Panevėžio ir Vilniaus apskrityse. Daugiausia – net 25 – erkinio encefalito atvejai šiais metais registruoti Kauno apskrityje, 9 susirgimai erkiniu encefalitu užfiksuoti Panevėžio, o 8 – Vilniaus apskrityje.

Šiais metais labai padaugėjo ir Laimo ligos atvejų. Ketvirtadalį visų sergančiųjų sudaro Vilniaus apskrities gyventojai, čia per pirmąjį šių metų pusmetį užregistruoti net 158 Laimo ligos atvejai. 90 Laimo ligos susirgimų užfiksuota Panevėžio, 89 – Kauno apskrityje.

Šių metų pirmojo pusmečio statistika – rekordinė. Sergamumo augimą lemia ne tik erkių gausa, bet ir mūsų šalies gyventojų elgsena bei socialiniai įpročiai. Vieni vis dažniau renkasi poilsį ir pramogas gamtoje, kitiems grybų, uogų rinkimas tapo pragyvenimo šaltiniu. Tačiau mažai kas kreipia dėmesio į erkių platinamų ligų prevencijos priemones.

Erkinis encefalitas – sunki virusinė liga, pažeidžianti smegenų dangalus, galvos ir nugaros smegenis. Erkinio encefalito skiriamasis požymis – dvibangis karščiavimas, tačiau lengva forma pasireiškianti liga dažnai yra painiojama su gripu. Apie 30 proc. sirgusiųjų erkiniu encefalitu ir po gydymo praėjus metams skundžiasi įvairiais negalavimais, dalis jų lieka neįgalūs. Kasmet nuo šios ligos Lietuvoje miršta keli žmonės.

Būdingi Laimo ligos požymiai - migruojantis odos paraudimas ir perštėjimas, sąnarių, raumenų ar galvos skausmas, patinimas aplink akis ir karščiavimas yra dažniausiai pasitaikantys šios ligos požymiai. Diagnozei patvirtinti atliekami tyrimai, o jos gydymui – skiriami antibiotikai.

Praėjusiais metais Lietuvoje užregistruoti 605 erkinio encefalito ir 3600 Laimo ligos atvejai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją