"Taip Lietuva ir atstumia savo vaikus. Juk mano duktė dar nebaigė vidurinės mokyklos, Amerikoje ji mokėsi ir jokių pajamų negavo. Tačiau man pasakė: "Čia - jūsų problemos. Važiavote į Ameriką, ten ir gydykitės", - dienraščiui „Lietuvos rytas“ piktinosi aštuoniolikmetės tėvas Audrius Lapas.

Vyrui atrodo, kad jo dukteriai ilgą laiką sunkios ligos nenustatę Lietuvos medikai turėtų jausti bent sąžinės graužatį.

„Neseniai duktė pasakė, kad dešinėje akyje pradėjo rodytis kažkokios dėmės. Sunerimę nutarėme, kad reikia pasitikrinti. Tačiau sužinojusi, kad duktė mokėsi JAV, šeimos gydytoja pasakė, kad ji nėra socialiai apdrausta, todėl negalima išrašyti siuntimo pas specialistą – už medikų paslaugas reikia mokėti. Mums beliko kreiptis į privačią medicinos įstaigą ir sumokėjome pinigus. Suprasčiau, kad duktė turėtų mokėti, jei dirbtų ar šiaip tinginiautų, bet juk ji dar nėra gavusi vidurinės mokyklos baigimo atestato“, – stebėjosi A.Lapas.

Tuo metu Klaipėdos teritorinės ligonių kasos informatikos ir statistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Salvinija Andriušienė teigia:

„Pagal Sveikatos draudimo įstatymą, valstybė apdraudžia vaikus iki aštuoniolikos metų. Draudimas pratęsiamas, jei jaunuoliai įstoja mokytis į Lietuvos aukštųjų, profesinių mokyklų dieninius skyrius. Valstybės lėšomis draudžiami ir tie nuolatiniai Lietuvos gyventojai, kurie studijuoja aukštųjų mokyklų dieniniuose skyriuose Europos Sąjungos šalyse. Jei mergina mokosi JAV ir nori gauti nemokamas medikų paslaugas Lietuvoje, jos tėvai kas mėnesį turi mokėti 72 litus Valstybinei ligonių kasai.“

Pasijutusi tėvynėje atstumta ir nereikalinga, 18-metė nutarė vykti tęsti mokslų JAV, o kartu ir gydytis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją