Nauja tvarka suteikia teisę poliklinikoms rinktis

Vilniaus Antakalnio poliklinikos tinklapyje, kurioje prisiregistravusi šeima, skelbiama, kad remiantis sveikatos apsaugos ministro įsakymu, nuo šiol naujagimį per 3 darbo dienas nuo išvykimo iš akušerijos stacionaro vieną kartą namuose aplankys slaugytoja. Ji užves asmens sveikatos istoriją bei užregistruos naujagimį vizitui pas gydytoją.

Pirmasis šeimos vaikas sulaukė net kelių gydytojos vizitų į namus, o į polikliniką buvo vežamas tik atėjus laikui skiepytis.

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos Šeimos sveikatos skyriaus vyriausiosios specialistės Valerijos Mildos Tabarienės, iki šiol profilaktinių vaikų sveikatos tikrinimų tvarką reguliavo 2000 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymas. Per 10 metų gyvenimas pasikeitė, atsirado šeimos gydytojo tarnyba, tėvai gydymo įstaigoje gavo daugiau įvairių teisių, išsiplėtė informacinės technologijos, konsultacijos telefonu, todėl šių metų birželio mėnesį buvo išleistas naujas sveikatos apsaugos ministro įsakymas, kuriuo pakeista vaikų sveikatos profilaktinių patikrinimų tvarka.

Įsakyme numatyta, kad specialistas naujagimio namuose privalo apsilankyti per tris dienas nuo jo išrašymo iš gimdymo stacionaro. Tai gali būti slaugytoja, akušerė ar gydytoja – kaip pati įstaiga nuspręs. Poliklinikai apie naują gyvybę turi panešti arba medikai, arba tėvai. Toliau sveiko kūdikio priežiūra vyksta pagal tvarką, kurią taip pat turi teisę nustatyti pati poliklinika.

„Vadovas gali patvirtinti, kad vaikučiai lankomi, tik kol jiems sukaks mėnuo ar koks nors kitoks amžius, nurodoma, kas juos lanko. Tačiau jei vaikas sveikas, viskas gerai, taip pat gali būti nuspręsta, kad jis turėtų būti atvežtas į polikliniką, kur jį apžiūrės gydytojas – pasvers, patikrins, ar užgijo bambutė. Mat namuose ne viską galima pažiūrėti, trūksta atitinkamų prietaisų“, - aiškino pašnekovė.

Anot jos, poliklinikoms, kurios apsisprendė ir toliau lankyti naujagimius, vizitus apmoka ligonių kasos. Remiantis sveikatos apsaugos ministro patvirtinta vaikų iki vienerių metų priežiūros skatinamųjų paslaugų tvarka, už kiekvieną vizitą pas naujagimį į namus poliklinika gauna 23, 60 Lt. Kaime įkainiai šiek tiek didesni – 35,50 Lt. Apmokami du vizitai per mėnesį. Taip pat apmokami 4 slaugytojos vizitai per mėnesį.

Vaikščioti į namus gydytojams neparanku

Paklausta, kokia buvo poliklinikų reakcija į naująją tvarką, V. M. Tabarienė svarstė, kad šilčiau į naujagimius žiūri valdiškos, savivaldybėms priklausančios įstaigos, kuriose vis dar dirba vaikų ligų gydytojų. Šeimos centrų gydytojai nelinkę jų vizituoti.

„Juos, aišku, taip pat galima suprasti. Tokiuose centruose paprastai dirba vienas arba du gydytojai, kurie tikrai nelabai turi kada vaikščioti į namus“, - teigė specialistė. Tačiau panašu, kad ir valdiškų poliklinikų vizitų į namus įkainiai netenkina. Antakalnio poliklinika nėra šeimos sveikatos centras.

Anot pašnekovės, pasitaiko atvejų, kai tėveliai vaiką priregistruoja toli nuo gyvenamosios vietos. Gal jiems patogu, kad poliklinika arti darbo arba jie planuoja persikraustyti. Tokiu atveju tikrai nereikia tikėtis, kad gydytojas vyks pas pacientą per visą miestą.

Kad būtų mažiau nesusipratimų, specialistė pataria tėvams susipažinti su poliklinikos vidaus taisyklėmis. Įvairiose įstaigose jos gali būti skirtingos: pavyzdžiui, vienur į namus gydytojas atvyksta tik pas ikimokyklinio amžiaus sergantį vaiką, kitur paciento temperatūra turi būti aukštesnė nei 38 laipsniai.

Žinia, tokios sąlygos kuria prielaidas tėvams gudrauti. Kai už lango stūgauja vėjas ar pila lietus, retas kuris norės tempti į polikliniką sergantį mažylį, tad ligą „padidina“. Tačiau V. M. Tabarienė tikino, kad poliklinikos atstovai dėl to nesiskundė. Dažniau esą su tuo susiduria greitosios pagalbos medikai.

„Nauja vaikų priežiūros tvarka įsigaliojo tik nuo birželio – dėl jos skundų ar informacijos apie nesusipratimus bent jau kol kas nesulaukėme. Tėvai tik laikas nuo laiko skundžiasi, kad jų pasirinkta įstaiga neregistruoja vaiko, ypač jei žmonės įstaigai nepriklauso pagal gyvenamąją vietą, nes ji jau turi pakankamą prisiregistravusių pacientų skaičių“, - teigė specialistė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)