"Deja, teismo sprendimais mūsų pastangos reorganizuoti ir kurti tai, ką siūlė Seimas, yra sustabdyti", - penktadienį per Seimo plenarinį posėdį atsakydamas į parlamentarų klausimą tvirtino Vyriausybės vadovas.

A.Kubiliaus teigimu, Vyriausybė buvo numačiusi VUOI reorganizuoti iki šių metų balandžio 1 dienos, bet dėl teismo procesų to nepadaryta, o nuo balandžio 1 dienos įsigaliojo nauja Biudžetinių įstaigų įstatymo redakcija.

"Ir dabar jau negalima pertvarkyti biudžetinės įstaigos į kitokios teisinės formos juridinį asmenį, - aiškino premjeras. - Visos Lietuvos ligoninės yra viešosios įstaigos, šiuo metu Vilniaus universiteto Onkologijos instituto gydymo dalį pertvarkyti į viešąją įstaigą galima tik likvidavus Onkologijos institutą ir steigiant Onkologijos ligoninę bei Nacionalinį vėžio institutą. Kiek man sako teisininkai, tai užims daugiau laiko ir ko gero pareikalaus daugiau lėšų. Bet nuosekliai sieksime įgyvendinti tai, kai galėsime tai padaryti ir kai bus leista toliau vykdyti teismo sustabdytas procedūras."

A.Kubiliaus duomenimis, teismo posėdis šioje byloje numatytas liepos 7 dieną.

Opozicijos lyderis "darbietis" Vytautas Gapšys teiravosi, ar bus įgyvendinta Seimo valia Nacionalinį vėžio institutą kurti "Onkologijos instituto pagrindu drauge su klinika".

"Bet kokia politinė valia turi būti realizuojama įstatymų nustatyta tvarka, - pabrėžė ministras pirmininkas. - Jeigu teismas sustabdo (Vyriausybės nutarimo galiojimą - BNS), tai net ir Seimo valia turi būti sustabdyta. Kito kelio nėra. Švietimo, mokslo tyrimo ir medicinos įstaigos yra apibrėžiamos šiek tiek skirtingais teisės aktais, skirtingi jų veikimo būdai, tuos dalykus turime suderinti."
 
Anot A.Kubiliaus, Nacionalinis vėžio institutas turi apimti geriausius onkologijos specialistus šalyje. "Ir nežinau, ar kas nors galėtų pasakyti, kad Kaune pajėgos, kurios dirba onkologijoje, yra kuo nors blogesnės negu dirbančios Vilniuje, - teigė premjeras. - Todėl sakyti, kad turime būtinai kurti vieno instituto pagrindu, negalvojant apie nacionalinių pajėgų apjungimą, kad pavyzdžiui, Kaune yra ne nacionalinės pajėgos ar Klaipėdoje yra ne nacionalinės pajėgos, būtų tikrai irgi nevisiškai tinkama."
 
"Darbietė" Dangutė Mikutienė piktinosi sausį priimtu Vyriausybės nutarimu, kuriame atskiriami VUOI steigėjai. Pagal jį instituto ligoninės steigėjo teisės atitenka Sveikatos apsaugos ministerijai, mokslo tyrimo dalis - Švietimo ir mokslo ministerijai. Būtent šį nutarimą VUOI vadovybė ir apskundė teismui, o šis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones.

"Visame pasaulyje kaip tik konsoliduojamas mokslas, mokymas ir gydymas. Tik šita vienovė gali užtikrinti pažangių terapijų diegimą, geresnį pacientų išgijimą. Jeigu Sveikatos apsaugos ministerija nebūtų šitaip blaškiusis ir teikusi tokį nutarimą, gal nebūtų ir teismų", - pareiškė parlamentarė.
Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys informavo Seimo narius bandęs prie vieno stalo susodinti Onkologijos instituto, Vilniaus universiteto vadovybę, bet sutarti dėl kompromiso nepavyko.
"Siūliau atsiimti ieškinį, sėdam ir įgyvendinam Seimo nutarimą, bet to nebuvo padaryta", - teigė jis ir vylėsi, kad garbūs mokslininkas "ateis į protą".
 
Seimas gruodį priėmė nutarimą, kuriuo paragino Vyriausybę įkurti Nacionalinį vėžio institutą.
VUOI duomenimis, pastaruoju metu Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 17 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis, o beveik 20 proc. Lietuvos gyventojų mirčių sudaro mirtys nuo vėžio.