Laukia ir daugiau

Panevėžio gydymo įstaigų vadovai sveikina valdžios sprendimą keliais centais padidinti sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertę, tačiau neslepia laukiantys, kada ji ir vėl, kaip prieš krizę, bus prilyginta vienam litui.
„Keli centai viršaus gal daug ir nereikš, tačiau vis tiek geriau, kad pinigai eina ne iš kišenės, o į kišenę“, – tvirtino dienraščio pašnekovai.

Papildomai – 45,6 milijono

Nuo rytojaus įsigaliojus sveikatos apsaugos ministro įsakymui, daugelio asmens sveikatos priežiūros įstaigų paslaugų bazinių kainų balo vertė nuo 0,81 lito padidės iki 0,84 lito, greitosios medicinos pagalbai – nuo 0,81 iki 0,86 lito, intervencinės radiologijos procedūroms – nuo 0,81 iki 0,89 lito. Tokia pati aukščiausia balo vertė – 0,89 lito – palikta ir pirminei ambulatorinei sveikatos priežiūrai.

Taip padidinus paslaugų bazinių kainų balo vertes šalies gydymo įstaigos už suteiktas paslaugas antrame pusmetyje iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto gaus 45,6 milijono litų daugiau negu buvo numatyta šiems metams.

Lengviau atsikvėps?

Panevėžio apskrities ligoninės vyriausiasis gydytojas Česlovas Gutauskas dienraščiui teigė, jog kol kas duomenų, kiek padidės ligoninės pajamos, neturįs.
„Trys papildomi centai, žinoma, geriau nei nieko, tačiau 45 milijonai litų pusketvirto milijono šalies gyventojų, mano manymu, nėra labai didelė suma“, – svarstė didžiausios apskrities ligoninės vadovas.

Pasak Č. Gutausko, kaip bus naudojamos papildomos lėšos, dar nesuplanuota, mat tam reikia laiko. Tačiau vyriausiasis gydytojas pripažino, kad papildomi pinigai ligoninei leis kiek lengviau atsikvėpti: „Juk iš to paties maišo mokame ir už vaistus, ir už dujas, benziną, pagaliau ligonių maistą – o šios prekės ir paslaugos per kelerius metus labai pabrango. Viliamės, kad žengusi vieną žingsnį Vyriausybė žengs ir antrą – balo vertę vėl prilygins litui“, – teigė Panevėžio apskrities ligoninės vadovas.

Ilgiau dirbs naktį

Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties direktoriaus Viliaus Mitkos skaičiavimais, padidinus asmens sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertę, stotis už vieną budėjimo valandą papildomai gaus du tris litus.
Iki šių metų viena budėjimo valanda buvo įvertinta 69,9 lito, o nuo Naujųjų įkainis nukrito iki 50 litų.

„Pabrangus budėjimo valandoms daugiau valandų galėsime skirti ir darbui naktį – taigi kuo daugiau dirbs mūsų medikai, tuo daugiau uždirbs. Iki šiol naktinės valandos mums jau buvo nuostolingos“, – sakė V. Mitka.
Panevėžio greitosios medicinos pagalbos stoties vadovo teigimu, iš padidėjusio balo planuojama iš dalies kompensuoti ir išaugusias sąnaudas degalams, medikamentams, šilumai, vandeniui.

Brangesnės – ne visos paslaugos

Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė tvirtina, jog ir iki šiol įstaigos medikams nevėluodavo atlyginimai, nereikėjo darbuotojų versti nemokamai atostogauti, taip pat nebuvo ribojamos ir paslaugos pacientams.
„O didesnė sveikatos priežiūros paslaugų bazinių kainų balo vertė mūsų įstaigoje bus taikoma tik slaugai namuose bei kai kurioms sveikatinimo programoms. Papildomi trys centai gal daug ir nereiškia, tačiau vis tiek geriau, kad esant krizei lėšos sveikatos apsaugai ne mažinamos, o dargi kiek ir didinamos“, – kalbėjo I. Čeilitkienė.

Metė gelbėjimosi ratą

Sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys pranešė, jog Vyriausybės nutarimas didinti sveikatos priežiūros paslaugų kainų balo vertę yra priverstinis žingsnis ieškant optimalių būdų, kaip stabilizuoti nuo metų pradžios vis blogėjančią finansinę sveikatos priežiūros įstaigų padėtį.
Anot ministro, dėl sunkmečiu gerokai sumažintos paslaugų bazinių kainų balo vertės labai komplikavosi daugelio medicinos įstaigų darbas – išaugo įstaigų įsiskolinimai, kilo grėsmė sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumui bei kokybei.