Tyrimo metu nustatyta, kad 78 proc. arbatą geriančių moterų buvo didesnė tikimybė susirgti reumatiniu artritu, nei toms, kurios negeria arbatos.
Nepaisant išgeriamo arbatos kiekio, tikimybė susirgti šia liga arbatą geriantiems žmonėms padidėja 40 proc., lyginant su tais, kurie visai jos negeria. Mokslininkai teigia, kad, tiriant kavą, tokio jos poveikio sveikatai nebuvo nustatyta.

Mokslininkų tyrimo išvados buvo pristatytos per Romoje įvykusį Europos kovos prieš reumatą lygos kasmetinį suvažiavimą.

JAV Džordžtauno universiteto Medicinos centre dirbantis Christopheris Collinsas teigia, kad jį nustebino skirti kavos ir arbatos poveikiai. „Mes siekėme nustatyti, ar arbatos ar kavos vartojimas, ar šių gėrimų paruošimo būdas buvo susijęs su padidėjusia [reumatinio artrito] tikimybe”, - teigė mokslininkas.

„Stebina tai, kad mes pamatėme tokius rezultatų skirtumus tarp kavos ir arbatos gėrėjų, - sakė Ch. Collinsas. - Tai verčia mus svarstyti, kas arbatoje arba jos paruošimo būde sukelia akivaizdų reumatinio artrito išsivystymo grėsmės padidėjimą”.

Tyrimo metu mokslininkai bandė išsiaiškinti, ar tikimybė susirgti reumatu kito priklausomai nuo to, kokią kavą – filtruota ar nefiltruotą, su kofeinu ar be kofeino - gerdavo tyrimo dalyvės. Vis dėlto tyrimo rezultatai neparodė jokių reikšmingų kavos gėrimo sąsajų su reumatinio artrito atsiradimu ar susirgimu autoimunine liga - vilklige.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją