Pro akyliausiųjų akis nepraslydo Panevėžio miesto poliklinikos Bendrosios praktikos gydytojų skyriaus vedėjos Nijolės Marčiulionienės įdegis gegužės pabaigoje. „Sekundės“ redakcija gavo anoniminį laišką, kuriame teigiama, kad medikė už farmacijos kompanijų pinigus lankėsi Japonijoje.

Gydytoja neneigė iš tiesų viešėjusi užsienyje, tačiau ne Tekančios saulės šalyje, o Meksikoje. Be to, ne už farmacijos kompanijų pinigus
.
N.Marčiulionienė pasakojo, kad ji su kolegomis – Panevėžio miesto poliklinikos direktore Irena Čeilitkiene ir šeimos gydytoju Žilvinu Kurliansku – gegužės pabaigoje dalyvavo tarptautiniame šeimos gydytojų kongrese Meksikoje. Panevėžiečiai skaitė pranešimą apie vaikų ir paauglių hipertenziją.

Kaip teigė N.Marčiulionienė, penkių dienų kelionę į kongresą finansavo Lietuvos hipertenzijos draugija ir Panevėžio miesto poliklinika.

„Dalyvauti tokiame kongrese yra gydymo įstaigos prestižo reikalas. Tarptautiniai šeimos gydytojų kongresai įvairiose valstybėse vyksta kas ketverius metus. Mūsų poliklinikos atstovai dalyvavo keturiuose tokiuose renginiuose“, – pasakojo ji.

N.Marčiulionienė tikino, kad per ilgus savo darbo metus nė karto iš farmacijos kompanijos nesulaukė pasiūlymo vykti į kokią nors kelionę.

Kad gydytojų išvykos į užsienį domina visuomenę, nieko nuostabaus. Ne paslaptis, kad vaistų rinkoje jau seniai galioja nerašyta taisyklė, kai už išrašytus medikamentus farmacijos kompanijos gydytojams atsilygina kelionėmis.

Pavasarį žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie į Izraelį poilsiauti išskridusius Panevėžio, Utenos, Klaipėdos ir Vilniaus apskričių šeimos gydytojus, jų kelionę parėmė viena žinoma farmacijos kompanija.

Jos gali remti į tam tikras konferencijas ir kongresus užsienyje vykstančius Lietuvos gydytojus. Apie tai kompanijos kviečiamos deklaruoti Vaistų rinkodaros etikos kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisijos interneto tinklalapyje.

Bendrosios praktikos gydytoja N.Marčiulionienė teigia, kad Panevėžio miesto poliklinikai yra prestižo reikalas dalyvauti tarptautiniame šeimos gydytojų kongrese.