Ketvirtadienį spaudos konferencijoje draugijos pirmininkas Gediminas Žižys pabrėžė, kad per metus Lietuvoje nuo prostatos vėžio miršta apie 500-600 vyrų, o ši liga liga sudaro apie 25 proc. (kasmet apie 3000) šalies vyrams diagnozuojamų vėžio atvejų.

Pasak G.Žižio, ankstyvosiose stadijose prostatos vėžio simptomai beveik nejuntami, o be patikros praleisti vieneri metai gali būti lemtingi, nes 63 proc. pacientų, kurie į gydytojus kreipėsi rimtai sunegalavę, buvo nustatytas vėlyvųjų stadijų vėžys.

Pasaulinė sveikatos organizacija rekomenduoja, kad kiekvienas 45 metų sulaukęs vyras kartą per metus turėtų profilaktiškai pasitikrinti prostatą, o sulaukęs 50 metų, tai daryti turėtų dukart.

Spaudos konferencijoje dalyvavęs gydytojas urologas Edmindas Štarolis teigė, kad šios ligos diagnostika žymiai pagerėjo 2006 metais pradėjus ankstyvosios prostatos vėžio diagnostikos programą. Pasak Štarolio ankstyvųjų stadijų vėžio diagnozavimas pagerėjo iki 60 proc.

Vis dėlto G.Žižys pažymėjo, jog ne visi vyriai yra tinkamai informuojami, kad gali dalyvauti šioje programoje ir sveikatą pasitikrinti nemokamai.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją