Daug kavos geriantys žmonės gali jaustis žvalesni, išgėrę pirmąjį kavos puodelį ryte.

Tačiau taip gali būti todėl, kad panaikinamas nuovargis, jaučiamas dėl to, kad naktį negavote kofeino, teigia mokslininkai.

Jų tyrimas leidžia manyti, kad kavos mėgėjams galbūt geriau negerti įprasto rytinio kavos puodelio, kadangi dėl jo jie gali jausti didesnį nerimą ir gali padidėti jų kraujo spaudimas.

Tyrimo metu 379 žmonės 16 valandų nevartojo kofeino, o po to išgėrė kavos arba plabeco ir buvo patikrintos įvairios jų reakcijos.

Bristolio universiteto mokslininkai atrado, kad savanorių žvalumo lygis šiek tiek skyrėsi, teigiama pranešime, kuris buvo publikuotas „Neuropsychopharmacology“ žurnale internete.

Universiteto eksperimentinės psichologijos departamento darbuotojas ir vienas iš tyrimo autorių Peteris Rogersas teigia: „Mūsų tyrimas rodo, kad mums nėra naudinga vartoti kavą, nors nuo jos jaučiamės žvalesni, tačiau iš tiesų kofeinas tik sugrąžina mus į įprastą būseną.
Kita vertus, kofeinas gali padidinti jaučiamą nerimą, o pripratimas reiškia, kad daugeliui kofeiną vartojančių žmonių šis poveikis yra nedidelis.“

Maždaug pusė savanorių retai gerdavo arba išvis negėrė kavos, o kita pusė suvartodavo vidutinį kiekį arba daug kavos. Visų buvo paprašyta įvertinti savo nerimo ir žvalumo lygį ir galvos skausmą prieš tai ir po to, kai išgėrė kofeino arba placebo.

Taip pat jie buvo paprašyti atlikti įvairias užduoti kompiuteriu, siekiant patikrinti jų atminties, dėmesingumo ir budrumo lygį.

Vidutinišką arba didelį kofeino kiekį suvartojantys žmonės, kurie gėrė placebą, nurodė, kad sumažėjo žvalumas ir padidėjo galvos skausmas, to nenurodė žmonės, kuriems buvo duotas kofeinas.

Tačiau išgėrus kofeino, jų žvalumo lygis nebuvo didesnis, nei kavos negeriančių arba retai geriančių žmonių, kuriems buvo duotas placebas. Tai leidžia manyti, kad kofeinas tik sugrąžina kavą geriančius žmones į „įprastą“ lygį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją