Visi registruoti susirgimai susiję - infekcija išplito nuo vienos šia infekcija užsikrėtusios moters, kurios seksualinėmis paslaugomis naudojosi 7 vyrai. Pranešama, kad užsikrėtusiųjų gali būti dar daugiau, nes infekcijos šaltinis nurodė daugiau kaip 20 kontaktinių asmenų.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) primena, kas sifilis plinta visų rūšių (vaginalinių, oralinių ir analinių) lytinių santykių metu.

Užsikrėtimo riziką iki minimumo sumažina apsaugos priemonių (prezervatyvų) naudojimas lytinių santykių metu. Atkreiptinas dėmesys, kad po užsikrėtimo, sifilio klinikiniai simptomai pasireiškia ne iš karto, tačiau toks žmogus gali perduoti infekciją kitiems, t.y. sifiliu galima užsikrėsti bet kurioje ligos stadijoje.

Pirmoji sifilio ligos stadija pasireiškia po 10 - 90 dienų nuo užsikrėtimo neskausmingomis opelėmis lyties organuose ar kitų organų gleivinėje, infekcijos patekimo vietoje bei padidėjusiais limfmazgiais. Moterys gali nepastebėti bėrimų makšties ar gimdos kaklelio gleivinėje, vyrams opelė gali užgyti savaime, bet tai nereiškia, kad žmogus pasveiko.

Antroji ligos stadija pasireiškia 3 - 6 savaitės po pirminės opelės atsiradimo bėrimais lyties organuose, visoje kūno odoje, plaukuotoje galvos dalyje, burnos gleivinėje. Taip pat pažeidžiami įvairūs vidaus organai.

Pastebėjus minėtus simptomus ar nesant klinikinių požymių, tačiau turėjus rizikingų lytinių santykių (su atsitiktiniu lytiniu partneriu; daug lytinių partnerių; atsitiktiniai lytiniai santykiai be prezervatyvo ir kt.), būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją, kad būtų atliktas tyrimas dėl sifilio. Sifilio nustatymui imamas kraujas iš venos. Kol nėra tyrimo rezultatų, būtina susilaikyti nuo lytinių santykių. Nėščioji, užsikrėtusi sifiliu, nėštumo ir gimdymo metu infekciją gali perduoti vaikui.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2009 metais Lietuvoje iš viso registruota 330 sifilio atvejų, iš jų - 4 įgimto sifilio atvejai vaikams. Sergamumo sifiliu rodiklis 2009 m. Lietuvoje siekė 0,96 atvejo 10 tūkst. gyventojų ( atitinkamai 2007 m. – 0,98; 2008 m. – 0,81). Ukmergės rajone 2007 - 2009 metais sifilio atvejų neregistruota.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją