Pribuvėja Saulė (vardas pakeistas) portalui lrt.lt tvirtino, jog gydytojai su ja ir kitomis pribuvėjomis susidoroti bando pačiomis įvairiausiomis priemonėmis – pradedant iškreiptais straipsniais spaudoje ir baigiant besiruošiančių gimdyti moterų gąsdinimais konsultacijų metu.
Saulė pabrėžia, kad jei gimdymas komplikuojasi ir tenka gimdyvę gabenti į ligoninę, medikai kreipiasi į policiją, nors nei gimdanti moteris, nei jos artimieji priekaištų pribuvėjai neturi.

„Būna sudėtingesnių gimdymų, kartais reikia kreiptis į medikus pagalbos, pavyzdžiui, kai neatsisluoksniuoja placenta. Tada jie (medikai – lrt.lt) iškviečia policiją ir iš gražaus, nuostabaus gimdymo lieka didelis šnipštas“, – pasakojo pribuvėja.

Anot pašnekovės, tais atvejais, kai tenka kreiptis pagalbos į medikus, susidorojama ne tik su pribuvėja – psichologiškai gniuždoma ir pati gimdyvė.

„Baisu, ką gydytojai padaro su emocionalia, ką tik su pagimdžiusia moterimi, kuri kreipiasi pagalbos į ligoninę. Ji yra kaltinama, iš jos šaipomasi, tyčiojamasi. Ji apkaltinama neatsakingumu, esą ji rizikuojanti vaiko ir savo gyvybe“, – pasakojo Saulė.

Anot pribuvėjos, Lietuvos gydytojai skleidžia dezinformaciją, esą kai Olandijoje, Anglijoje, Vokietijoje ar Amerikoje moteris gimdo namuose, po jos namų langais stovi greitosios pagalbos automobilis.

„Tai yra netiesa. Mes rengėme kelias konferencijas Lietuvoje. Jokios mašinos po langais nestovi, nes tam nėra jokių valstybinių pajėgų. Akušerių tokie geri santykiai su ligoninėmis, kad jeigu yra ne visai ideali gimdymo situacija, skambinama į ligoninę ir ten vežama gimdyvė“, – pasakojo pašnekovė.

Pasak Saulės, Lietuvoje gimdymas namuose nėra uždraustas – problema ta, kad žmonių, kurie padeda gimdyvėms, veikla nėra reglamentuota.
„Lietuvoje pribuvėjos-akušerės iš viso neturi jokio veido, jokio vardo, jos nėra juridiškai atsakingos. Lietuvoje jokia akušerė su oficialiu išsilavinimu negali priimti gimdymo namuose. Ji netgi neturi teisės priimti gimdymo ligoninėje be gydytojo priežiūros.

Kad akušerės tiek laiko nebando tapti laisvomis, galbūt kažkam yra labai patogu, bet man per mažai laiko skirta šioje žemėje, kad aš jį skirčiau šitoms struktūroms aiškintis“, – kalbėjo pribuvėja.

Kaip pagrindinę priežastį, dėl kurios medikai esą nusistatę prieš pribuvėjas, Saulė įvardino „ginekologiniam klanui iš gimdyvių tenkančius milžiniškus pinigus, kurių šie nenori netekti“.

Lietuvos gydytojų sąjunga: tai visiška nesąmonė

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas Liutauras Labanauskas pribuvėjų kaltinimus bandymu susidoroti pavadino „visiška nesąmone“.

Anot L. Labanausko, šalies gydytojai nėra nusiteikę prieš pribuvėjas, tačiau laikosi nuomonės, kad gimdymą namuose priimantis žmogus privalo turėti tą darbą jam atlikti leidžiančią, jo kvalifikaciją įrodančią ir atsakomybę numatančią licenciją.

„Problema yra ta, kad jeigu gimdymas yra komplikuotas – rizikuojama tiek gimdyvės, tiek būsimo vaiko sveikata. Už motinos ir vaiko sveikatą atsako gydytojas. Tai jūs dabar teisingai mane supraskite. Jeigu aš atsakau už tai, kad autobuse važinėtų žmonės su talonėliais, tai aš visą laiką stengsiuosi, kad jie tuos talonėlius nusipirktų, nes man svarbu, kad jie juos nusipirktų, o ne bausti juos. Tai mes vykdome būtent šitą politiką.

Man svarbu, kad būtų ir mama sveika, ir sveikas naujagimis, nes po to man reikės gydyti, man reikės išleisti valstybės lėšas, man reikės iškentėti su ta mama jos skausmą – ne pribuvėjai. Pribuvėjos – nebėra.
Jeigu mes galvojame, kad Lietuvos valstybei reikalinga tokia institucija – mes ją deklaruokime, įteisinkime ir tegul ji dirba, bet jeigu nereikalinga, reiškia, valstybė jos nedeklaruos ir neįteisins“, – kalbėjo gydytojas.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas L. Labanauskas taip pat pažymėjo, kad visi Lietuvos ekstrasensai, taip pat ir pribuvėjos, dirba vadovaudamiesi principu „aš tikiu, kad aš esu gražus, ir tuo viskas pasakyta“, neparodydami jokios oficialios statistikos apie savo darbo rezultatus – tiek sėkmingus, tiek nesėkmingus atvejus.

„Jie nenori antireklamos sau, nes tada pas juos niekas neis. Jeigu pagalbą suteiktų su licenzija, bet kuriuo atveju žmogus, kuriam pribuvėja nepadėjo, arba jis galvoja, kad jam pakenkė, galėtų kreiptis į teisines institucijas ir kažko reikalauti. Dabar jis tos galimybės neturi, tiesiog rizikuoja savimi“, – įsitikinęs pašnekovas.

Pribuvėjos nekaltina net mirus kūdikiui

Vilniaus gimdymo namų direktorė, medicinos mokslų daktarė Kornelija Mačiulienė patikino, kad gydytojai tikrai nebando nėščiosioms įpiršti, kur šios turėtų gimdyti, be to, paprastai ir nežino, kad viena ar kita moteris ruošiasi gimdyti padedama pribuvėjos.

„Jeigu mes pamatome, kad yra patologinis nėštumas, mes apie tai perspėjame, kad štai jums reikėtų tokiame ir tokiame lygyje gimdyti, tą ir tą jums gali tekti daryti“, – kalbėjo pašnekovė.

Kaip pastebi gydytoja, medikų požiūris į pribuvėjas dažnai negatyvus dėl labai objektyvių priežasčių – ne viena moteris, gimdanti prižiūrima pribuvėjos, atvežama į ligoninę su didelėmis komplikacijomis.
Tačiau šios gimdyvės, anot K. Mačiulienės, „iš visų jėgų stengiasi apsaugoti moteris, kurios joms talkino“.

„Mes turėjome ne vieną atvejį, kai buvo atvežta moteris po gimdymo, kurį priiminėjo pribuvėja. Komplikacijos, žinoma, yra daug sudėtingesnės negu, pavyzdžiui, būna komplikacijos gimdant gydymo įstaigoje.

Moteris, gimdžiusi su pribuvėja, yra visiškai jai lojali – ji niekada nepasakys, kad nukentėjo, neištars pribuvėjos vardo. Jai pribuvėja vis tiek bus gera, nesvarbu, kad kūdikis mirs, ji pati bus atvežta į ligoninę kraujuojanti, jai bus plyšusi tiesioji žarna ar gimda“, – pasakojo medikė.

Vilniaus gimdymo namų vadovė pažymėjo, kad moterų kalbos „o kaip visos anksčiau gimdė natūraliai Lietuvoje“ yra nepagrįstos. Anot mokslų daktarės K. Mačiulienės, 1937 metais buvo užfiksuotos 357 gimdyvių mirtys ir 10 tūkst. kūdikių iki metų mirčių.

Šiandien, anot specialistės, Lietuvoje per metus dažniausiai nemiršta nė viena gimdyvė, arba jų miršta viena ar dvi.

Dalijasi pozityviomis patirtimis

Kokybinį tyrimą moterų, kurios gimdė namuose su pribuvėja, vykdanti VDU Socialinės gerovės fakulteto dėstytoja doktorantė Jūra Gudliauskaitė-Godvadė teigia susidūrusi su labai pozityviu požiūriu.

Anot jos, namuose su pribuvėja gimdžiusios moterys šią patirtį prisimena „kaip labai šviesą, gražią, paliečiančią ne tik pačią moterį, bet ir šeimos narius“.

„Pavyzdžiui, viena mano kalbinta moteris augina šešis vaikus. Paskutinį namuose gimdė tam, kad jos dukterys pamatytų, jog gimdymas nėra vien tik skausmas, kažkokia baisinga neigiama patirtis, baubas, bet kad tai gali būti paprasta, šviesu, tyra ir gražu.

Šias laikais moterys, kurios pasirenka tokį gimdymo būdą, tai daro tikrai sąmoningai. Jos nedaro pasirinkimo be pagrindo. Lankosi pas medikus, tariasi su vyrais. Iš principo tokį gimdymą jos pasirenka ne todėl, kad jaustųsi komfortabiliai pačios, bet galvodamos apie vaiką“, – teigė pašnekovė.

Tuo metu VDU dėstytoja, socialinių mokslų daktarė Nijolė Liobikienė, turinti medicininį išsilavinimą, pastebi, kad moters sprendimas gimdyti namuose su pribuvėja yra „šiek tiek ribotas“.

„Šeima neturi tiek žinių apie tai, kas galėtų būti ir kokios galėtų būti komplikacijos gimdant namie, kiek jų turi medikas. O jeigu tu neturi pakankamai žinių, pakankamai informacijos, tai jūra iki kelių.
Bet aš nenorėčiau kaltinti nė vienos pusės – ir medikai padaro klaidų, nutinka labai skaudžių dalykų“, – dėstė pašnekovė.

N. Liobikienė taip pat pažymėjo, kad „reikėtų daugiau kalbėti apie tai, kaip pagerinti klinikų darbą“, o ne „muštis ir kaltinti vieniems kitus“.