„Nutukimas – viena aktualiausių šiandienos problemų, it epidemija plintantis Europoje ir pasiglemžiantis vis daugiau aukų. Nutukimas neigiamai veikia daugelį organizmo sistemų ir trikdo sergančiųjų šia liga gyvenimo kokybę, darbingumą bei trumpina gyvenimą. Įveikus nutukimą, palengvinama ir kova su tokiomis sunkiomis ligomis kaip cukrinis diabetas, širdies kraujagyslių, kvėpavimo takų, onkologinėmis, judamojo ir atraminio aparato, virškinamojo trakto, inkstų ir šlapimo takų bei reprodukcinės sveikatos ligomis. Todėl turime siekti padėti žmonėms, turintiems antsvorio problemų, įveikti save ir imtis veiksmų, mažinant kūno svorį iki normalaus“, – sako Edita Gavelienė, Lietuvos dietologų draugijos prezidentė.

Europos nutukimo dienos iniciatyvą Lietuvoje remia Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų draugija, Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų kolegija, Lietuvos hipertenzijos draugija, Lietuvos kardiologų draugija ir Lietuvos bariatrinės chirurgijos draugija.

Europos nutukimo dienos tikslas – sukurti sveikesnę Europą, stipriai mažinant Europos Sąjungos piliečių, sergančių ir be laiko mirštančių dėl antsvorio ir nutukimo, skaičių. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenis, 30-80 proc. suaugusiųjų daugelyje Europos šalių turi antsvorio. Dėl antsvorio ir nutukimo kasmet miršta virš 1 milijono žmonių.

„Norint išvengti būsimųjų kartų nutukimo, būtina jau šiandien sukurti tiek nacionalines, tiek ir Europines kovos su antsvoriu ir nutukimu strategijas. Prioritetinėmis sritimis turi tapti turinčių antsvorio ir nutukusių žmonių gydymas bei prevencija. Kitaip ateityje neišvengsime diabeto, širdies ligų ir vėžio epidemijų bei priešlaikinių mirčių“, – sako dr. Davidas Haslamas, Nacionalinio nutukimo forumo vadovas ir vienas iš Europos nutukimo dienos iniciatorių.

Antsvorio turintys žmonės yra kviečiami pasiryžti sveikai mažinti savo kūno svorį ir netekti bent 5-10 proc. kūno masės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją