Mokslininkų teigimu, poros, kurioms daugiau nei 30 metų, vis dažniau pasitikės dirbtinio apvaisinimo metodais, nes natūrali žmonių reprodukcija yra nepakankamai veiksminga.

Tai reiškia, kad ateityje seksas bus tik laisvalaikio leidimo būdas – tai dar vienas smūgis krikščioniškajai idėjai, kad sekso paskirtis yra reprodukcija.

Jei ekspertų prognozės pasitvirtins, mokslinės fantastikos knygos, tokios kaip „Puikusis naujas pasaulis“, kuriose aprašoma, kad vaikai gimsta savotiškuose inkubatoriuose, greitai gali tapti realybe.

Tokiu atveju kils daugybė etinių klausimų, pavyzdžiui, ar dirbtinis apvaisinimas nepaskatins eugenikos – žmogaus paveldimų savybių gerinimo genetiniais principais.

Šią stulbinančią ateities viziją išsakė Johnas Yovichius, veterinarijos mokslų daktaras iš Murdocho universiteto, esančio Perte, Australijoje.

Jis mano, kad dirbtinis apvaisinimas sumažins įtampą poroms, kurios atidėjo vaikų gimdymą dėl karjeros, nes pradėti vaiką mėgintuvėlyje yra daug veiksmingesnis būdas nei natūralus apvaisinimas.

Net jaunų moterų šansas natūraliai pastoti yra vienas iš keturių kas mėnesį, o moterų, kurioms daugiau nei 35 m., šis šansas yra vienas iš dešimties.

O po 10 m. galimybė pastoti po dirbtinio apvaisinimo bus 100 proc., mano J. Yovichius, kuris yra naujo straipsnio žurnale „Reproductive BioMedicine“ bendraautoris. Jis pasakė: „Natūrali žmonių reprodukcija yra, geriausiu atveju, gana neveiksmingas procesas.“

„Po kokių 5–10 m. vaikų susilaukti norintys žmonės, kuriems daugiau nei 35 m., visų pirma kreipsis į dirbtinio apvaisinimo specialistus.“ Šią savo prognozę jis pagrindė faktu, kad galvijų atveju dirbtinis apvaisinimas yra veiksmingas praktiškai visais atvejais, todėl jis mano, kad ir žmonėms turėtų būti panašiai.

Straipsnio bendraautoris, Australijos veterinaras Gaboras Vajta pasakė, kad galvijų apvaisinimas mėgintuvėlyje yra 100 kartų veiksmingesnis nei apvaisinimas natūraliu būdu. Jis pasakė, kad nemato priežasčių, kodėl žmonių atveju dirbtinis apvaisinimas neturėtų būti 100 kartų produktyvesnis nei seksas.

Šiuo metu dirbtinio apvaisinimo veiksmingumo rodiklis yra tik 50 proc. – vertinant sveikiausių porų atvejus.

Ginekologas, nevaisingumo ekspertas Gedis Grudzinskas pasakė: „Nenustebčiau, jei dirbtinis apvaisinimas taptų daug veiksmingesnis, nei natūrali reprodukcija, tačiau aš abejoju, ar kada galima bus 100 proc. garantuoti jo produktyvumą.“

Aldous Huxley romane „Puikusis naujas pasaulis“, išleistame 1932 m., aprašoma ateitis, kai žmonių reprodukcija jau tapusi atgyvenusiu dalyku, o grupės identiškų vaikų atsiranda iš chirurginiu būdu pašalintų kiaušidžių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją