Kaip užsikrečiama hepatitu?

Dažniausiai hepatitu C užsikrečiama per kraują. Rizikos grupėms priklauso: kraujo donorai (daug žmonių, kuriems pastaruoju metu diagnozuota liga, virusu užsikrėtė iki 1993 metų, kol dar nebuvo galimybių užtikrinti kraujo ir jo preparatų saugumo). Šiai grupei taip pat priklauso asmenys, kuriems buvo perpiltas kraujas, buvo atliktos chirurginės intervencijos, vartojantys ar bandę vartoti intraveninius narkotikus, žmonės, kuriems buvo atliktos tatuiruotės, auskarų vėrimas, manikiūras, pedikiūras.

Kaip veikia hepatitas?

Hepatitas C – lėtinė liga, kuri sukelia cirozę, atskirais atvejais gali sukelti ir kepenų vėžį, bei yra dažniausia kepenų transplantacijos priežastis. Į kraują patekęs hepatito C virusas nesukelia beveik jokių ligos simptomų, tačiau daug metų tyliai ardo žmogaus kepenis. Virusu užsikrėtęs žmogus 15-30 metų gali nejausti jokių simptomų.

Hepatito simptomai.

Kai kuriems ligoniams gali pasireikšti požymiai panašūs į gripą: jaučiamas nuovargis, apetito stoka, karščiavimas, pykinimas, silpnumas, pilvo skausmas. Odos ir akių pageltimas, šlapimo patamsėjimas taip pat yra hepatito C požymiai.

Kaip užkirsti kelią hepatitui?

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras ragina gyventojus pasitikrinti, ar nesate užsikrėtę hepatitu. Liga yra išgydoma tik laiku ją diagnozavus. Kad išvengtume šios ligos rekomenduojama profilaktiškai atlikti specialų kraujo testą ir jei reikia, pradėti gydymą, kuris gali padėti išsaugoti sveikatą.
 
Sveikiesiems rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatito A ir B ir tokiu būdu apsaugoti save ir aplinkinius nuo kepenis žalojančio viruso. Skiepų nuo virusinio hepatito C nėra. Geriausia hepatitų profilaktika – tinkamas gyvenimo būdas. Rekomenduojama turėti nuolatinį lytinį partnerį, nesinaudoti kitų asmenų panaudotais skutimosi peiliukais, manikiūro, pedikiūro reikmenimis, dantų šepetuku ir pan. Vienkartinius švirkštus naudoti tik vieną kartą. Medicinos įstaigose, kosmetikos kabinetuose ar kirpyklose darbuotojai turi griežtai laikytis higienos reikalavimų.

Hepatito statistika.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis kasmet dėl hepatito B ir C sukeltų virusinių ligų miršta apie 1,5 mln. sergančiųjų. Pasaulyje C hepatitu infekuota apie 170 mln. gyventojų. Manoma, kad Europoje apie 90 % sergančiųjų net nežino apie savo ligą. Lietuvoje 2008 metais buvo užregistruota 20 žmonių, kurie sirgo hepatitu A, hepatitu B – 90, o hepatitu C – 43 žmonės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)