Mokslininkai nustatė, kad mineralas, kuris dedamas į apdorotą mėsą, pyragus ir duoną, silpnina odą ir raumenis ir gali pakenkti širdžiai bei inkstams.

Nors eksperimentai buvo atlikti tik su pelėmis, Harvardo universiteto mokslininkai mano, kad tyrimų rezultatai rodo potencialias, didelių šio mineralo dozių sukeliamas pasekmes.

Atlikto tyrimų rezultatai buvo paskelbti žurnale „FASEB”. „Natrio karbonatas yra milijonų žmonių pasaulyje pasirinkta kofeino gavimo priemonė, bet jo bendrakeleivis yra fosfatas”, - perspėja žurnalo „FASEB“ atstovas Geraldas Weissmannas teigia:

„Šis tyrimas leidžia manyti, kad mūsų fosfato pusiausvyra turi įtakos senėjimo procesui, todėl nepažeiskite jos”, - pataria G. Weissmannas.
Šis tyrimas nėra pirmasis, keliantis susirūpinimą dėl kasdien milijardų žmonių vartojamų gazuotų gėrimų ir sulčių saugumo.

Trapūs kaulai, kasos vėžys, raumenų silpnumas ir paralyžius yra siejami su gazuotų gėrimų vartojimu. Manoma, kad vos 2 gazuoto gėrimo skardinės per savaitę kelia grėsmę susirgti šiomis ligomis.

Naujausio tyrimo metu Harvardo stomatologijos mokykloje dirbantis dr. M. Shawkatas Razzaque’as tyrinėjo fosfato poveikį kelioms pelių grupėms.

Pirmosios grupės pelėms genetinės inžinerijos būdu įdiegtas kloto genas, dėl kurio fosfato kiekis jų organizmuose buvo didesnis nei normalus.
Šių pelių gyvenimo trukmė buvo nuo 8 iki 15 savaičių ir joms buvo nustatytos įvairios su ankstyvu senėjimu susijusios ligos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją