Tokią versiją apie vaistų kainas Vyriausybės valandoje Seime išdėstė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys, pabrėžęs, kad Vyriausybė tikriausiai taisys savo nutarimą, kad jeigu deklaruota kaina yra didesnė negu įsigijimo, antkainis būtų taikomas nuo įsigijimo kainos.

„Susidaro įspūdis, kad gamintojai Lietuvai dirbtinai padidino kainas ir deklaruojamos kainos yra vidutiniškai 10 proc. aukštesnės, nei buvo prieš Naujuosius metus arba dar sausio mėnesį“, - posėdyje aiškino R. Šukys.

„Pataisius Vyriausybės nutarimą, kad jeigu deklaruota kaina yra didesnė negu įsigijimo kaina, antkainis būtų taikomas nuo įsigijimo kainos, manau, tą problemą pavyks išspręsti, ir gamintojai deklaruos realias kainas“, - pridūrė ministras.

Pasak sveikatos apsaugos ministro, detalesnė analizė bus atliekama po gegužės 1 d., kai gamintojai remiantis teisės aktais privalės deklaruoti vaistų kainas.

„Jeigu reikės, jeigu matysime, kad gamintojai elgiasi nesąžiningai, neetiškai arba nesilaiko įstatymo, informuosime ir kontroliuojančias Europos Sąjungos institucijas“, - sakė R. Šukys.

DELFI primena, kad Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje patikrinusi 36 vaistines, atskleidė, kad dauguma vaistinių ne tik nesumažino vaistų antkainių, bet juos dar net padidino, nors nuo balandžio 1 d. įsigaliojo teisės aktai, pagal kuriuos vaistinėse turėjo sumažėti daugelio nereceptinių vaistų kainos.

Daugiausia pažeidimų ir labiausiai „užkelti“ prekybos antkainiai buvo nustatyti Šeimos vaistinių tinklo vaistinėje. Joje net 97 procentams tikrintų vaistinių preparatų buvo taikyti didesni mažmeninės prekybos antkainiai, negu leidžia Vyriausybės nutarimas.

Toliau seka UAB „Skalvė“ ir Co, esanti Kaune, Donelaičio gatvėje (71 proc.), UAB „Rovifarma“ vaistinė Klaipėdoje, Liepojos gatvėje (46 proc.), „Eurovaistinė“ Vilniuje, Savanorių pr. (38 proc.).

„Dabar vaistų kainų sumažėjimas yra tik apie 3 proc. Jeigu pažiūrėtume vidutiniškai 30 populiariausių vaistų, kurie buvo patikrinti iš 100 labai populiarių (15 iš jų – receptiniai, 15 – nereceptiniai), tai 22 vaistiniai preparatai atpigo, 7 – pabrango. Statistiškai atpigimas yra apie 3 proc., o vien dėl didmenininkų ir mažmenininkų antkainių reguliavimo atpigimas turėtų būti vidutiniškai ne mažiau kaip 10 proc.“, - posėdyje ketvirtadienį pasakojo R. Šukys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją