Nėščiųjų priežiūros programa susiaurėjo

„Būdama 3-ią mėnesį nėščia apsilankiau pas tą pačią ginekologę, pas kurią lankiausi laukdamasi pirmo vaiko. Į nėščiųjų įskaitą manęs neįtraukė, tačiau prirašė krūvą tyrimų ir pažadėjo tai padaryti per antrą konsultaciją. Kai laukiausi pirmagimio, reikėjo tik bendro kraujo tyrimo ir ŽIV, o dabar gavau net 5 lapelius, siuntimą echoskopijai ir didžiulę sąskaitą už konsultaciją. Panašu, kad teks mokėti ir už kitą konsultaciją, nes tik po jos tapsiu oficialiai „nėščia“. Beje, tai ne privati o valstybės finansuojama poliklinika“, - skundėsi moteris, besilankanti viename Klaipėdos šeimos centre.

Bandydama aiškintis, ar gydymo įstaiga nepiktnaudžiauja reikalaudama iš jos pinigų, klaipėdietė atsakymo bandė ieškoti įvairiuose internetiniuose forumuose. Iš jų susidaro įspūdis, kad viskas priklauso nuo gydymo įstaigos vidaus politikos ar pačios gydytojos geranoriškumo. Dažniausiai į nėščiųjų įskaitą moteris įtraukiama nuo 12-tos savaitės, tačiau pasitaiko ir nukrypimai tiek į vieną, tiek į kitą pusę. Vienais atvejais gydytoja nėštumą nustato per pirmą apsilankymą, kitais atvejais prašo ateiti atlikus kraujo ir šlapimo tyrimus.

„Ar turiu teisę reikalauti, kad mane pirmiausiai įtrauktų į įskaitą, o tik po to darytų tyrimus? Atrodo nenormalu socialiai apdraustam žmogui mokėti už tai kas, man priklausytų nemokamai – juk valstybei visą laiką mokėjau mokesčius“, - klausė pašnekovė. Anot Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM), paprastai moteris įtraukiama į nėščiųjų įskaitą, kai gydytoja nustato nėštumą, o tam kraujo tyrimai ir echoskopija nebūtini.

Pagal galiojančius teisės aktus visi privalomi tyrimai nėščiosioms turi būti nemokami. Pirmo vizito metu ir 32-tą savaitę skiriama atlikti bendrą kraujo tyrimą, sifilio ir ŽIV/AIDS testą, cukraus kiekio tyrimą, nustatoma kraujo grupė ir rezus priklausomybė. Šie tyrimai nėščioms moterims nemokami net ir privačiose gydymo įstaigose, jei, žinoma, įstaigos pasirašiusios sutartį su ligonių kasomis.

Echoskopija skiriama vieną kartą tarp 18-tos ir 20-tos savaitės. Daugiau nei kartą nemokamai echoskopija daroma tik tuo atveju, jei įtariama vaisiaus vystymosi patologija.

Prieš kiekvieną vizitą reikia atlikti tik šlapimo tyrimą. Jei nėščioji turi antsvorio ar cukrinio diabeto riziką, rekomenduojama kaskart tirti ir cukraus kiekį kraujyje. Jei moteris patenka į rizikos grupę dėl streptokoko infekcijos (anksčiau pagimdė kūdikį su šia infekcija), 37-ą savaitę atliekamas pasėlis iš makšties. Reguliari makšties tepinėlio kontrolė, jei moteris nesiskundžia išskyromis, nedaroma.

Vizitų skaičius normalaus nėštumo metu siekia 7-8. Jis pasirinktas remiantis mokslininkų nuostata, kad daugiau vizitų nepagerina nėštumo išeičių, bet gali sukelti nėščiajai baimę, skatinti nereikalingų tyrimų atlikimą. Tačiau jei moteris jaučia baimę kaip tik pernelyg retų vizitų, už papildomus apsilankymus jai gali būti pasiūlyta susimokėti.

Beje, privačiai pas gydytoją besilankančiai nėščiai moteriai sveikatos priežiūra kainuoja gerokai per 1 tūkst. litų. Kaip teigė DELFI kalbinta vilnietė, kiekviena konsultacija jai kainuodavo apie 120 litų, tačiau kaskart buvo daroma vaisiaus echoskopija, o už papildomą kainą buvo pasiūlyta pasidaryti daugiau tyrimų, apie kuriuos valstybinėje poliklinikoje gydytojas neretai net neužsimena. Per devynis nėštumo mėnesius pas gydytoją ji apsilankė apie 12 kartų.

Nėščiosios priežiūra priskirta šeimos gydytojui

Prieš daug metų gimdžiusios moterys turbūt gerokai nustebs išgirdusios, kad šiuo metu nėščiųjų priežiūra priskirta šeimos gydytojo kompetencijai. Ginekologo konsultacija bus nemokama tik tuomet, jei pas specialistą siunčia pats šeimos gydytojas. Kaip išaiškino SAM, pas ginekologą savo nuožiūra galima eiti tik tuo atveju, jei poliklinikoje pacientė prisiregistravusi pas terapeuto kvalifikaciją turintį gydytoją. Mat pastarasis dirba su komanda – chirurgu, pediatru ir ginekologu.

Minėtas klaipėdietės atvejis – dar painesnis. Kaip išsiaiškino pati moteris, šeimos centre, kuriame ji lankosi, dirba tik šeimos gydytojai, o visi kiti specialistai – ateinantys, t. y. už jų konsultacijas pacientams tenka susimokėti.

Bet kuriuo atveju pasirinkimo teisė, pas kokį specialistą gydytis, visada išlieka, tačiau nėščia moteris turi žinoti, kiek jai tai kainuos. Tiesa, kaip teigia SAM specialistai, savo nuožiūra lankantis pas specialistą be šeimos gydytojo siuntimo, pacientui kainuoja kas ketvirta konsultacija – už tris sumoka ligonių kasos. Tačiau kiekviena įstaiga turi savo tvarką, pagal dažniausiai tenka mokėti kiekvieną kartą. Todėl prieš pradedant gydytis geriausia išaiškinimo kreiptis į pačios įstaigos administraciją.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)