Tokiems vaikams sutvarkyti dantis būna kur kas sunkiau ir trunka ilgiau. Vaikai dėl kreivų dantų dažnai tampa bendraamžių patyčių aukomis.

Stomatologijos poliklinikos direktorius Karolis Valantinas teigia, kad taip ilgai laukti pagalbos tenka dėl to, kad trūksta vaikų ortodontų. Įstaigoje dirba tik viena vaikų ortodontė Natalija Sasnauskienė. Daugiau šios srities specialistų, norinčių darbuotis valdiškoje gydymo įstaigoje, jau daug metų neatsiranda.

„Vaikų, kuriems reikalingos ortodontinės plokštelės, labai daug, o gydytoja – tik viena. Ji fiziškai nesuspėja visiems suteikti pagalbą“, – sakė jis.

Tačiau tėvus stebina tai, kad už pinigus toje pat poliklinikoje ta pati gydytoja pajėgi pakonsultuoti, užsakyti plokštelę ir ją įdėti maždaug per dvi savaites.

Panevėžiečiai svarsto, kodėl rajono poliklinikoje, kur irgi dirba tik viena vaikų ortodontė Rasa Liesytė, ortodontinių plokštelių sulaukiama per mėnesį ar kelis, priklausomai nuo diagnozės.
Panevėžietė Viktorija M. (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinomi), apsilankiusi su 12 metų sūnumi Panevėžio stomatologijos poliklinikoje, nusiuntė raštišką paklausimą Panevėžio miesto savivaldybei ir kreipėsi į Panevėžio teritorinę ligonių kasą dėl poliklinikoje galiojančios tvarkos teisėtumo.

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius Jonas Narbutas „Sekundei“ sakė neįžvelgiantis pažeidimų.

Turtingiems – pirmenybė

Panevėžietė Viktorija M. kovo 26-ąją dvylikametį sūnų nuvedė ortodontės konsultacijai. Specialistė konstatavo, kad vaiko dantys auga kreivi, jam būtina nešioti ortodontinę plokštelę. Gydytoja paciento motiną informavo, kad nemokamos plokštelės eilėje jos sūnui teks laukti apie porą metų.

Apstulbusiai ir išsigandusiai Viktorijai M. specialistė paaiškino, kad yra ir kita alternatyva – nusipirkti plokštelę už savo pinigus – maždaug 300 litų. Tada esą jau po poros savaičių jos sūnus sulauks pagalbos. Moteris buvo patikinta, kad lengviausia ištaisyti sąkandžio ir kreivų dantų anomalijas vaikams nuo 8 iki 13 metų.

Viktorija M. sutiko už savo pinigus nupirkti vaikui plokštelę. „Kai sūnui eis penkiolikti metai, dėti plokštelę bus per vėlu“, – sakė ji.

Moteris išsiaiškino, kad plokštelę pagamins poliklinikos laboratorija, už ją reikės susimokėti kasoje.
Viktoriją M. nustebino tokia valdiškoje įstaigoje galiojanti tvarka.

„Jeigu nori kompensuojamos plokštelės, poliklinikoje trūksta ortodontų, jeigu moki pinigus – jų netrūksta. Suprasčiau, jeigu mus būtų siuntę pas privačiai dirbantį ortodontą. Ar dvejų metų eilė ne dirbtinai sukurta?“ – kalbėjo Viktorija M.

Moters nuomone, vaikų aprūpinimo ortodontinėmis plokštelėmis tvarka apskritai turėtų būti peržiūrėta ir patobulinta.

„Perkantiesiems vaikui plokštelę už savo pinigus turėtų būti kompensuojamos išlaidos atėjus eilei. Toks kompensavimo mechanizmas galioja suaugusiesiems, turintiems teisę į nemokamą dantų ar sąnarių protezavimą. Dabar tie vaikai, kurių tėvai nepasiturintys, pasmerkti užaugti kreivadančiais.
Tai – ne tik estetinė problema, tokiems žmonėms atsiranda sveikatos bėdų“, – tikino Viktorija M.

Moka tik vienetai

Panevėžio stomatologijos poliklinikos vadovas K.Valantinas neigė, kad ilga eilė ortodontinių plokštelių sukurta dirbtinai. Jis tikino, kad vaikų ortodontė N.Sasnauskienė, dirbanti poliklinikoje vienu etatu, stengiasi aptarnauti kuo daugiau vaikų nemokamai.

„Plokštelę perka reti tėvai. Dauguma laukia nemokamos“, – sakė jis.
Direktoriaus teigimu, per mėnesį vaikams pagaminama ir uždedama maždaug 100 ortodontinių plokštelių, iš jų tik 2–5 būna mokamos.

Pernai iš viso buvo pagaminta ir uždėta 818 plokštelių, iš jų 53 buvo nekompensuojamos, t. y. tėvai už jas mokėjo patys. Šiais metais iš 198 pagamintų plokštelių mokamos buvo tik 17.
„Gydytoja, vaizdžiai kalbant, dirba keturiomis rankomis, kad tik pagelbėtų daugiau vaikų. Tik pernai buvo šiokių tokių nesklandumų, nes N.Sasnauskienė du mėnesius sirgo, paskui mėnesį atostogavo“, – kalbėjo jis.

K.Valantinui neatrodo keista, kad pacientai, kurie patys susimoka už plokštelę, gauna paslaugą be eilės.

„Tada gydytoja pasilieka padirbėti po darbo“, – paaiškino jis, paklaustas, kaip šiuo atveju sprendžiama specialistų trūkumo problema. Jis neneigė, kad poliklinikai aptarnauti pacientus, kurie už paslaugas susimoka, yra naudingiau.

K.Valantinas teigė mielai priimsiantis į darbą daugiau vaikų ortodontų, tačiau šių specialistų trūksta visoje Lietuvoje.

Gali kreiptis kitur

Panevėžio teritorinės ligonių kasos direktorius J.Narbutas sakė, kad Panevėžio stomatologijos poliklinikos pateikti skaičiai, kiek ji pagamina ir uždeda mokamų ortodontinių plokštelių, palyginti su nemokamomis, rodo, kad į mokamas paslaugas vaikams įstaiga nesiorientuoja.

„Jeigu šie skaičiai būtų didesni, galėtume įžvelgti kažką negera, bet dabar neatrodo, kad būtų piktnaudžiaujama“, – kalbėjo jis.

Pasak direktoriaus, gydymo įstaigos turi teisę teikti mokamas paslaugas be eilės. J.Narbutas sutiko, kad vaikams laukti eilėje kompensuojamos plokštelės dvejus metus nėra normalu, bet jis nežino, kaip būtų galima pakeisti situaciją.
„Bėda ta, kad pinigų yra, vaikai galėtų gauti kompensuojamas plokšteles, bet trūksta specialistų“, – dėstė jis.

J.Narbutas patikino, kad vaikų ortodontų trūksta visoje šalyje. Tad, nors siuntimą šių specialistų konsultacijai turintys pacientai gali kreiptis į bet kurią antrinio lygio paslaugas teikiančią šalies odontologijos įstaigą, vargu ar greičiau sulauktų pagalbos.

Kad Panevėžio rajono poliklinikoje vaikai ortodontinių plokštelių sulaukia gerokai greičiau, Teritorinės ligonių kasos vadovas aiškino tuo, kad rajone, palyginti su Panevėžiu, mažiau vaikų.
Poliklinikoje dirbanti vaikų ortodontė Rasa Liesytė sakė, kad stengiasi suktis kuo sparčiau, kad vaikams nereikėtų ilgai laukti plokštelės.

Pasak jos, tam, kuriam dėl didelės patologijos reikia skubiai pagelbėti, uždėti plokštelę po poros metų yra beveik tas pats, kas visai palikti be pagalbos. Sumokėti už plokštelę įstengia retas rajono gyventojas.