6:00 Mylėkitės

Paprastai žmonės mylisi vakarais, tačiau jei norite pastoti, darykite tai kuo anksčiau. „Tai yra optimaliausias paros metas, jei norite pastoti, nes tokiu metu išsiskiria daugiausia hormonų, kurie sukelia lytinį potraukį – estrogeno ir testosterono, – paaiškino psichologė dr. Pam Spurr. – Būtent rytais moterų vaisingumo lygis aukščiausias.“

7:00 Valgykite pusryčius 

Po devynių valandų nevalgymo „įsijungia“ badavimo režimas. Kūnas jau būna sunaudojęs visus turimus riebalus ir, norėdamas gauti degalų, pradeda deginti neriebalinius audinius ir raumenis. Pradedame justi silpnumą, todėl patartina papusryčiauti per valandą nuo tada, kai atsikeliame.
„Mūsų organizme gliukozės atsargos yra ribotos, tad iki ryto jos išsenka; be to, kai trūksta gliukozės, smegenys nebefunkcionuoja“, – sako dr. Andrew Murray iš Trinity Koledžo Kembridže fiziologijos ir vystymosi departamento.

„Tad nepamirškime prisipilti degalų – suvalgyti sveikus pusryčius, kad kūnas ir smegenys galėtų tinkamai funkcionuoti ir nesinorėtų užkandžiauti visą dieną.“

Vyresnioji mitybos specialistė Ursula Arens iš mitybos instituto „British Nutrition Foundation“, rekomenduoja pusryčiams suvalgyti rupių grūdų košių, kad ilgiau jaustumėtės sotūs.

7:15 Išgerkite vitaminų

Kai kurios medžiagos, pavyzdžiui, vitaminas B, veikia stimuliuojančiai, todėl geriausia juos vartoti ryte. Tačiau niekada nevartokite papildų, kai skrandis tuščias, nes jie pasišalins kartu su šlapimu, be to, jus gali supykinti. Vitaminus gerkite iškart papusryčiavę.

7:30 Valykitės dantis

Papusryčiavę iškart nepulkite valytis dantų – palaukite pusvalandį. „Pavalgius ar atsigėrus dantų emalis tampa pažeidžiamesnis, nes maiste ar gėrimuose esanti rūgštis jį suminkština“, – sako profesorius Damienas Walmsley ir Britanijos stomatologų asociacijos.

8:30 Pabūkite dienos šviesoje

Labai dažnai iš namų išeiname, kai dar tamsu ir praleidžiame visą dieną biure, kur paprastai būna dirbtinis apšvietimas. Tačiau rytinė dozė saulės šviesos yra būtina mūsų organizmui.

„Buvimas dienos šviesoje padeda sureguliuoti natūralų mūsų kūno paros ritmą – 24 val. ciklą, kuris reguliuoja miegą ir duoda ženklą kūnui, kad laikas nustoti gaminti melatoniną – hormoną, kuris sukelia mieguistumą“, – aiškina dr. A. Murray.

Šviesa yra natūralus antidepresantas, be to, ji skatina vitamino D gamybą, o tai padeda išvengti vėžio ir širdies ligų, teigiama Londono King's koledže atlikto tyrimo išvadose.

Geriausia pasivaikščioti lauke, tačiau padeda net sėdėjimas prie lango.

10:00 Spręskite sudėtingus uždavinius

Šiuo paros metu protas būna guviausias, koncentracija didžiausia, be to, sustiprėja trumpalaikė atmintis ir loginis mąstymas, teigia Niujorko Miego sutrikimų centro tyrėjai.

Šiuo metu jaučiamas pusryčių poveikis – organizme, įskaitant ir smegenis, pakyla gliukozės lygis.
Tai puikus metas spręsti sunkius uždavinius ar problemas.

11:00 Eikite į tualetą

Šiuo metu inkstams tenka didžiausias apkrovimas, todėl jūs galite dažniau vaikščioti į tualetą. Dr. Sneh Khemka, bendrovės „Bupa International“ medicinos direktorius, sako: „Tai priklauso nuo to, ką jūs geriate, o kadangi dauguma žmonių rytą pradeda nuo puodelio kavos ir geria kitus skysčius, po trijų –keturių valandų pajunta jų poveikį.“

Jokiu būdu negalima kentėti ir sulaikyti šlapimo, nes tai gali sukelti šlapimo takų infekciją ir net inkstų akmenligę!

13:00 Pietaukite 

Šiuo metu padidėja virškinimo sistemos aktyvumas.

Mitybos specialistė Ursula Arens teigia, jog pietus turėtų sudaryti proteinai ir angliavandeniai, kad išliktumėte darbingi iki vakarienės. „Puikus pasirinkimas – sumuštinis su rupių miltų duona bei tunu ir daržovėmis, taip pat vaisiai“, – sako U. Arens.

Tačiau pasistenkite neužkandžiauti tarp pietų ir vakarienės, nes ims šokinėti cukraus kiekis kraujyje, o tai siejama su širdies ligomis.

13:30 Rašykite svarbius laiškus

Daugiau nei trečdalis mūsų pasiduoda „elektroninių laiškų stresui“, teigia tyrėjai iš Glazgo ir Peislio universitetų. Jų teigimu, perkrautos mūsų elektroninio pašto dėžės mus vargina ir mažina darbingumą.

Labiau tai būdinga moterims, o dėl nerimo, kuris kyla, kai reikia išsiųsti svarbų laišką, gali padidėti kraujo spaudimas. Laiškus rašykite ir siųskite po pietų, rašo svetainės emaillabs.com ekspertai ir paaiškina, kad tokiu metu laiško gavėjai paprastai būna geriau nusiteikę – pailsėję, bet imlūs, todėl didesnė tikimybė, kad gausite greitą ar teigiamą atsakymą.

15:00 Pasivaikščiokite 

Organizmui virškinant maistą mes tampame mieguisti, nes kraujas suplūsta į skrandį, ir jo lieka mažiau smegenyse, todėl sumažėja budrumas.

„Tačiau nemiegokite po pietų, nes tai gali sukelti miego sutrikimus ar net nemigą“, – sako dr. Peteris Vennas, Londono miego sutrikimų centro direktorius.

Vietoj pogulio jis rekomenduoja bent 20 min. pasivaikščioti. Jei pasivaikščiojimo metu jūsų odą glostys saulės spinduliai, organizmas gaus dienos vitamino D normą. Šis vitaminas svarbus kaulų stiprumui.

16:00 Susileiskite vaistų 

Tai geriausias metas atlikti nemalonias procedūras. „Po pietų suaktyvėja endorfinai – makromolekuliniai junginiai smegenyse, kurie slopina skausmą, todėl procedūros atrodys ne tokios skausmingos“, – sako dr. S. Khemka.

17:30 Sportuokite 

Šiuo dienos metu kūno temperatūra būna aukščiausia, tai skatina raumenų stiprumą, lankstumą, judrumą ir ištvermę, sako Cardiff Bay klinikos terapeutas dr. Geoffas Daviesas.

Suaugusiesiems rekomenduojama lengvai sportuoti po pusvalandį penkis kartus per savaitę arba energingai sportuoti po 20 min. tris kartus per savaitę. „Lengvas sportas“ yra greitas vaikščiojimas arba darbas sode, o „energingas sportas“ – bėgiojimas arba važinėjimas dviračiu, – sako jis. – Taip suaktyvinama kraujotaka ir palaikoma širdies veikla. Tai puiki širdies ligų ir infarktų prevencija.“

18:30 Pirkite batus 

„Per dieną kojos ištinsta ir iki vakaro gali padidėti vienu pilnu batų dydžiu“, – pasakė Lorraine Jones iš Pedikiūro ir pėdų priežiūros draugijos. Todėl nepatartina pirkti batų ryte, nes vakare jie jums gali imti spausti.

19:00  Truputis raudono vyno

Šiuo paros metu kepenys geriausiai sugeba pašalinti intoksikaciją ir sumažinti alkoholio poveikį. Tačiau apsiribokite viena taure. JAV leidinys „Journal of Physiology“ išsiaiškino, kad viršijant šį kiekį išderinamas organizmo laikrodis ir tai gali sukelti nemigą.

19:30 Metas vakarieniauti 

Ilgą laiką buvo manoma, kad nesvarbu, kelintą valandą valgote vakarienę – svarbiausia, ką valgote. Tačiau Šiaurės vakarų universiteto tyrėjai išsiaiškino, kad valgydami nereguliariu laiku mes galime priaugti svorio, nes kūnas maistą įsisavina konkrečiomis valandomis.

Jei tuo konkrečiu metu kūnas maisto negauna, tai gali turėti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai.
Ekspertai pataria valgyti vakarienę likus dviem-trim valandoms iki to laiko, kai eisite miegoti, tačiau nepadauginkite saldumynų, nes gali būti sunku užmigti, be to, jie išderina cukraus kiekį kraujyje.

21:30 Ruoškitės miegoti

Tai metas pradėti kasdienę miego higienos rutiną. Dr. P. Vennas sako: „Kasvakarinis miego higienos ritualas signalizuoja organizmui, kad jau laikas ilsėtis. Valandą prieš miegą pailsėkite ramioje aplinkoje.“

„Paprastai suaugusiam žmogui reikia septynių–aštuonių valandų miego. Geriausia, jei einate miegoti ir keliatės kasdien tuo pačiu laiku. Kad pripratintumėte kūną prie šios rutinos, gali prireikti iki trijų savaičių, tačiau pastangos tikrai atsiperka!“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)