Greitosios medikai neslepia ne itin laukiantys tokių užsakymų: kuras pabrango, o pinigų už darbą gauna mažiau nei anksčiau.

„Nors mums ir nelabai pelninga, į nelaimę užsienyje patekusiems savo miesto gyventojams neatsakysime padėti“, – tikino Panevėžio GMP vadovas V.Mikta.

Teikti ligonių iš užsienio vežimo paslaugą greitoji pradėjo neplanuotai prieš trejus metus, 2007- aisiais, kai Panevėžio miesto savivaldybės paprašyta iš Ispanijos pargabeno ten sunkią stuburo traumą patyrusį 28 metų panevėžietį.

Iki tol jokios tos veiklos patirties neturėjusiems medikams tai buvo didžiulis išbandymas. Juolab kad teko važiuoti į kalnuotus Ispanijos pietus – pirmyn ir atgal sukarti daugiau kaip 8 tūkstančius kilometrų ir saugiai pargabenti sužalotąjį.

Jauno vyro kelionę namo finansavo Panevėžio savivaldybė – skyrė per 10 tūkstančių litų.

Žiniasklaidos plačiai nušviestas pirmasis sėkmingas pervežimas Panevėžio greitosios medicinos pagalbos tarnybai padarė gerą reklamą.

Kitais metais į užsienį parvežti sužalotų panevėžiečių greitoji jau vyko penkis kartus. Tiesa, maršrutai nebuvo tokie tolimi – Latvija, Lenkija, Slovakija, Rusija, Ukraina.

Kurį laiką šių šalių ligoninėse gydytus nukentėjusiuosius greitosios medikai nuvežė tiesiai į Panevėžio apskrities, Vilniaus ir Kauno klinikas. Už paslaugą žmonės GMP susimokėjo patys arba išlaidas padengė draudimas.

Pernai Panevėžio GMP iš užsienio, Latvijos, parvežė vieną ligonį. Šiemet tokių užsakymų kol kas nesulaukė.

„Nelaimės neprognozuojamos. Taigi per metus galime turėti ir vieną, ir dešimt užsakymų“,– sakė V.Mitka.

Jo teigimu, nedaug uždirbama ir iš vietinių, vadinamųjų komercinių, kelionių, kai ligoniai pervežami miesto ar šalies teritorijoje ir už šią paslaugą susimoka patys.

Pasak V.Mitkos, ši paslauga sumanyta norint pagelbėti gyventojams, nes, be greitosios, jos niekas neteikia.

Nors sunkmetis, vietinių komercinių vežimų poreikis auga. Pernai greitoji tai darė 158 kartus, arba beveik 100 kartų dažniau nei 2008-aisiais.

Tarptautiniai gabenimai reikalauja išlaidų

Greitosios medicinos pagalbos automobiliu pervežti ligonį, nesvarbu, ar keliauti reikia miesto, šalies teritorijoje, ar vykti į užsienį, užsakovui viena valanda kainuoja vienodai – beveik 63 litus. Laiko skaitiklis tiksi greitajai važiuojant į abi puses, t. y. pirmyn ir atgal.

Tokią kainą yra nustačiusi Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Greitosios medikai jos negali nei padidinti, nei sumažinti, nebent gautų įstaigos steigėjos – Panevėžio miesto savivaldybės – sutikimą.

Sunkmečiu, SAM sprendimu, greitoji gauna nebe visą valandinį įkainį, o tik 50 litų. Beveik 13 keliauja į bendrą sveikatos apsaugos katilą.

„Už valandą 50 litų tik iš pirmo žvilgsnio atrodo nemaži pinigai. Iš tiesų, atmetus patirtas išlaidas: užmokestį darbuotojams, mokesčius, komandiruotės išlaidas, kuro, medikamentų ir kitas sąnaudas, nebe kas lieka“, – kalbėjo V.Mikta.

Pasak jo, ypač daug išlaidų reikalauja kelionės į užsienį. Į jas dažnai tenka siųsti du vairuotojus ir vieną mediką.

Be to, jiems būtina kruopščiai pasirengti: sutvarkyti daugybę dokumentų, susijusių su sienos kirtimu, medikamentų gabenimu, ligonio medicinine priežiūra kelionės metu. Yra begalė formalumų, o jie kelionėje neišvengiami. Tai kainuoja ir laiko, ir pinigų.

Dažnai medikams sunku tiksliai numatyti, kiek užtruks kelionė. Mat pasitaiko įvairių trukdžių kertant valstybių sieną. Kartais ilgiau užgaištama dėl prastų oro sąlygų.

Į užsienį parvežti ligonio siunčiamas rezervinis apynaujis automobilis.

Medikai iš anksto išsiaiškina, kokia ligonio būklė, kokios pagalbos jam prireiks kelionės metu. Atsižvelgiant į tai, automobilyje sukomplektuojama reikalinga įranga.

Kartais į Lietuvą gabenamų ligonių būklė būna gana sunki, tad reikalinga intensyvi priežiūra.
Kad iš užsienio būtų pargabentas ligonis, greitosios medicinos pagalbos medikams yra tekę pasitelkti Panevėžio apskrities ligoninės reanimatologą.

Kelionė mokama, kai neskubu

Panevėžio GMP kur kas paprasčiau pervežti ligonius miesto ar šalies teritorijoje.

Greitosios medikų panevėžiečiai dažnai prašo padėti nukeliauti iš vienos gydymo įstaigos į kitą ar pasiekti namus. Panevėžys – nedidelis miestas, kelionė užtrunka apie pusvalandį. Pacientui paslauga kainuoja apie 30 litų.

Greitoji dažnai ligonius iš Panevėžio gabena į didžiųjų šalies miestų ligonines ir iš jų. Tokiais atvejais pirmyn ir atgal sugaištama kelias valandas. Pacientams tai kainuoja kelis šimtus litų.
Būna, kad panevėžiečiai pageidauja greitosios medicinos automobiliu nuvykti į sanatoriją ar grįžti iš jos namo.

Greitosios medikai guodžiasi, kad neretai gyventojai neskiria būtinosios pagalbos nuo nebūtinosios ir reikalauja, kad greitoji juos vežiotų ir tada, kai jai nepriklauso to daryti.

Tarkim, blogai pasijutęs žmogus išsikviečia greitąją, ši jį nuveža į ligoninę. Čia gydytojai jam suteikia pagalbą ir išleidžia gydytis ambulatoriškai. Pacientas piktinasi, kad greitoji jo neparveža namo.

V.Mikta sakė, kad nemokamai ligoniai vežami tik tada, kai tokia pagalba būtina, tai apibrėžia teisės aktai.

„Komerciniai gabenimai sudaro tik labai mažą, galima sakyti, nereikšmingą mūsų veiklos dalį. Pagrindinė greitosios paskirtis – teikti skubią medicininę pagalbą, tą ji ir daro“, – kalbėjo direktorius.