Ministrų kabinetas antradienį pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) projektui, pagal kurį nuo balandžio 1-osios institutas dalijamas į Onkologijos ligoninę ir Lietuvos onkologijos institutą.

Ligoninė bus prijungta prie SAM, o institutas - prie Švietimo ir mokslo ministerijos. SAM nuomone, ligonių gydymą reikia atskirti nuo mokslinių tyrimų. Siūloma sukurti Valstybinį mokslinių tyrimų institutą, kuris galėtų bendradarbiauti su visomis gydymo įstaigomis, o ne su viena.
Vilniaus universiteto Onkologijos instituto direktorius įpareigotas iki 2010 metų vasario 1-osios parengti ir įregistruoti instituto reorganizavimo projektą.

Seimas gruodžio viduryje ėmėsi koreguoti Vyriausybės jau patvirtintą sveikatos įstaigų pertvarkos planą.

Parlamentarai tuomet pasiūlė Vyriausybei Onkologijos institutą reorganizuoti į valstybinį mokslinių tyrimų institutą - Nacionalinį vėžio institutą, savo sudėtyje turintį kliniką.

Tuo metu sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas tikina, kad esą priimant Vyriausybės nutarimą, į Seimo nutarimą buvo atsižvelgta, nors šie dokumentai numato skirtingą instituto reorganizavimo būdą: skaidant arba apjungiant.

Anot A.Čapliko, išskaidžius institutą, vis dėlto, ketinama svarstyti Seimo siūlymą steigti Nacionalinį vėžio institutą. Esą jis būtų steigiamas mokslo įstaigų pagrindu, nors parlamentarai siūlė į jo sudėtį įtraukti ir kliniką.

"Nagrinėsime ir įvertinsime galimybę, ar reikia ir ar tikrai turime tokių galimybių įsteigti Nacionalinį vėžio institutą - vertinsime Seimo nutarimą rimtai, o ne pripuolamai", - tikino A.Čaplikas.

Jo teigimu, pagal Aukštojo mokslo įstatymą institutus reikia arba integruoti į universitetus, arba įkurti valstybės institutus.
Anot Seimo nutarimo iniciatorių, Nacionalinis vėžio institutas yra būtinas, nes Lietuvoje kasmet diagnozuojama apie 16 tūkst. naujų susirgimų onkologinėmis ligomis.

Tuo metu A.Čaplikas tikino, kad atskyrus gydymo ir mokslinę Onkologijos instituto dalis, sergančiųjų situacija nepablogės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją