Vakar negaluojančiųjų dėl sunkių pagirių eilė jau buvo sudaryta savaitei. Didžiausio stikliuko draugų antplūdžio tradiciškai laukiama po Trijų karalių.

Nors šiemet, palyginti su praėjusių metų pradžia, už išblaivinimo paslaugas jiems teks mokėti brangiau. 2009-ųjų rudenį buvo indeksuotos detoksikacijos paslaugų kainos, tačiau pacientams vis tiek paliktos privilegijos.

Maitina sočiau nei ligonius

Panevėžio priklausomybės ligų centro direktorė Neringa Šinkūnienė mano, kad po daugiadienių išgertuvių norinčiųjų išblaivėti ir tvirtai ant kojų atsistoti pacientų naujos kainos neturėtų gąsdinti, nes dauguma jų turi gerai apmokamus darbus, savo verslą, visuomenėje užima tam tikrą padėtį.

Dvi valandas trunkanti vienkartinė detoksikacija nuo 77 litų pabrango iki 115 litų. Į šią kainą įeina lašinės, vaistai ir kitos šiai procedūrai reikalingos priemonės. Jeigu vienos maža, už 87 litus galima nusipirkti pakartotinę detoksikaciją.

Tie, kurie po ilgai trūkusių linksmybių yra leisgyviai ir neturi šansų po vienos ar kelių ambulatorinių detoksikacijų grįžti į darbą, gali dviem savaitėms atsigulti į stacionarą vadinamajai ilgalaikei detoksikacijai.

Turint gydytojo siuntimą ši paslauga nekainuos nieko, jo negavus – 233 litus. Tai 74 litais brangiau nei buvo 2009-ųjų pradžioje. Tačiau už 233 litus pacientas ne tik gaus visus reikalingus medikamentus, procedūras, bet ir bus sočiai maitinamas.

Pasak N.Šinkūnienės, vieno tokio paciento maistui per parą skiriama maždaug 11 litų. Tai beveik du kartus daugiau nei ligonių maistui daugelyje ligoninių.

„Jeigu pacientas detoksikuojamas dvi savaites, vien vaistai kainuoja brangiau negu jis sumoka už visas paslaugas“, – paaiškino direktorė.

Pacientai dirba lovose

Priklausomybės ligų centre vienu metu stacionare detoksikuotis gali 18–20 ligonių. Po švenčių norinčiųjų šios paslaugos yra daugiau nei vietų, todėl pacientai registruojami į eilę.
N.Šinkūnienė sakė, kad nemažai padauginusiųjų alkoholio sielojasi neturintys galimybės dviem savaitėms atitrūkti nuo darbų.

„Kai kurie, vos tik pasijutę geriau, palatose išsitraukia nešiojamuosius kompiuterius, mobiliuosius telefonus ir puola dirbti. Kai kurie neišbūna visų dviejų savaičių ir nutraukia detoksikacijos kursą, nes jų laukia svarbūs verslo ir kiti reikalai“, – pasakojo direktorė.

Pasak jos, alkoholizmas, kaip ir daugelis ligų, nesirenka aukų pagal socialinį sluoksnį.

Pasibaigus šventėms ieškantieji medikų pagalbos išsiblaivyti dažniausiai yra ne iš tų alkoholikų, kurie geria kasdien. Atėję detoksikuotis žmonės geria kartkartėmis, bet daug ir ne po dieną ir dvi.

Prieš kelerius metus išvarginti daugiadienių išgertuvių gyventojai kulniuodavo medikų pagalbos ieškoti į Panevėžio miesto polikliniką Nemuno gatvėje.

Vienu metu poliklinika detoksikacijos paslaugos nebeteikė. Čia pradėjus veikti Vilniaus psichoterapijos ir psichoanalizės centro Panevėžio filialui, tokia paslauga vėl atsirado. Ji kainuoja 150 litų.

Filialo vadovė psichiatrė Violeta Šimanauskaitė sakė, kad kol pacientų nedaug. Gydytoja svarstė, kad dalis dar švenčia. Medikų darbo patirtis rodo, kad bumas būna po Naujųjų praėjus pusantros ar dviem savaitėms.

Vitamino C nereikia

Panevėžio apskrities ligoninės toksikologė Agnė Šeputytė:

„Medikų pagalbos paprastai ieško tie žmonės, kurie patys neįstengia nustoti gerti arba tai padarę jaučiasi ypač prastai. Kiekvienu atveju gydytojas įvertina, kokios detoksikacijos pacientui reikia. 

Didelis alkoholio kiekis nualina visus organus: skrandį, kepenis, kasą, inkstus, širdį, nervų sistemą. Jeigu žmogus serga lėtinėmis ligomis, pasekmės gali būti dar blogesnės.

Tiems, kurie po linksmybių jaučiasi prastai, bet ne taip blogai, kad reikėtų medikų pagalbos, patarčiau gerti daug mineralinio vandens – reikia kompensuoti prarastus skysčius, druskas. Taip pat vartoti daugiau gliukozės – medaus, juo ar cukrumi saldinti arbatų.

Alkoholis iš organizmo pašalina kalį. Dėl to gali smarkiau plakti širdis. Bet nepatarčiau vartoti kalio nepasitarus su gydytoju. Sergant tam tikromis ligomis kalis gali pakenkti.

Nereikėtų gerti vitamino C, nes nuo alkoholio organizme ir taip yra susidarę daug rūgščių. Aspirinas irgi nėra panacėja, kaip daugelis mano. Neįrodyta, kad jis lengvina pagirias.
Žinoma, geriausia visai nevartoti alkoholio ar vartoti saikingai. Deja, šis patarimas ne visiems priimtinas.“