"Iki šiol apie tai negalvojome. Laukėme, kol sūnus atsimerks, atgaus sąmonę. Žinome tik viena - ar kreipsimės į teismą, priklausys nuo baseino savininkų veiksmų. Jei jie neigtų tai, kas akivaizdu, būtų nesąžininga ir skaudu", - LŽ sakė D.Juškaitienė.

Būklė lieka sunki 

Sutuoktiniams Juškaičiams vakardienos popietė buvo tarsi didžiulė šventė - po dviejų parų Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) reanimacijoje akis atmerkė jų vienuolikmetis sūnus Povilas Juškaitis. Berniukas ėmė reaguoti į tėvų balsus. Nors jam kvėpuoti tebepadeda dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai, o sveikatos būklė lieka sunki, tikimasi, jog vaikas sveiks sparčiai.

P.Juškaitis ir ketveriais metais vyresnė jo sesuo Gintautė Juškaitytė kartu su tėvais į laisvalaikio ir pramogų centre "Oazė" esantį "Impuls" baseiną atvyko antrąją Naujųjų metų dieną. Baseine ir pirtyse lepintis šeima ketino tris valandas.

Išėję iš garinės sutuoktiniai Juškaičiai sūnaus ir dukters vandenyje nematė, tad skubiai nubėgo prie baseino. Ten rado susirietusią bei dūstančią Gintautę. Povilas tuo metu buvo tualete - berniuką pykino.

Tėvai negaluojančius vaikus nuvedė iki pramogų parko administracijos. Kadangi įstaigoje medikas, galintis padėti blogai pasijutusiems ar susižeidusiems lankytojams, nedirba, buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba.

Mergaitė tėvams pasakojo su broliu nuplaukusi iki baseino pabaigos ir išnirusi pailsėti. Tuomet pajuto, kad įkvėpė ne oro, o kažkokios dusulį sukėlusios medžiagos. Netoliese kosėjo dar keli besimaudantieji.

Abu vaikai nuvežti į KMUK. Nustatyta, kad jie apsinuodijo chloru. P.Juškaitis buvo itin sunkios būklės. Jo sesuo po paros iš reanimacijos perkelta į bendrąjį skyrių.

Patikrinta neoperatyviai 

Praėjus trims valandoms po nelaimės į "Impuls" baseiną atvykę Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) specialistai paėmė vandens ir oro mėginius. KVSC atstovai tikisi, kad į jų įstaigą kreipsis ir kiti tuo metu baseine maudęsi ir blogai pasijutę žmonės.

Tiek nukentėjusių vaikų tėvai, tiek medikai vakar sakė, jog bus konstatuota, kad chloro koncentracija neviršijo leistinos normos. "Greičiausiai trumpam buvo sutrikusi ventiliacijos sistema, todėl tam tikroje vietoje susidarė už orą sunkesnio chloro koncentracija. Būtent jo ir įkvėpė vaikai", - įsitikinęs G.Juškaitis.

Specialistai vakar pavakarę pranešė, kad chloro kiekis Kauno baseine, praėjus 3 valandoms po incidento, neviršijo leistinos normos. Esą operatyviau patikrinti baseiną trukdė tai, kad nelaimė įvyko šventinę dieną. Pasak KVSC generalinio direktoriaus Gintauto Kligio, išvadas apie atliktus vandens ir oro matavimų tyrimus centras vakar gavo iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos. G.Kligys tikino, kad tai nėra galutinės sveikatos centro išvados, nes dar laukiama techninės ekspertizės duomenų, dokumentų iš baseino administracijos. Išvadų galima tikėtis šiandien arba rytoj.

Anot G.Kligio, teoriškai chloras galėjo išsisklaidyti padarius skersvėjį, vėdinant patalpą, tačiau kas iš tiesų galėjo būti daroma, KVSC vadovas negalėjo pasakyti.

Gydytojams abejonių nekyla 

KMUK Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas neabejoja, kad paaugliai apsinuodijo chloru: "Nors chloro pėdsakų organizme aptikti neįmanoma, simptomai akivaizdžiai liudija, jog juos sukėlė apsinuodijimas šia pavojinga medžiaga."

Anot R.Kėvalo, pasaulinėje literatūroje aprašyti tik keli apsinuodijimo chloru atvejai. Pavyzdžiui, pernai viename Estijos sostinės Talino SPA centre klientai įkvėpė ant grindų netyčia išpilto chloro. "Tačiau nėra jokių pranešimų apie tai, kokias komplikacijas chloras gali sukelti ateityje, - sakė gydytojas. - Berniuko būklė sunki, bet tikimės, kad rimtesnių pasekmių bus išvengta."

Po nelaimės minėtame baseine Kauno miesto apylinkės prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl galimo darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo.