Galėjo spėti išvėdinti

Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro (KVSC) generalinio direktoriaus Gintauto Kligio, išvadas apie atliktus vandens ir oro matavimų tyrimus centras pirmadienį gavo iš Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos.

"Įvykis buvo apie 17 valandą (šeštadienį - BNS), o visi bandymai ir visi darbai buvo atlikti po 20 valandos, po kokių 3 valandų. Mes turbūt nedarome išvados, kad mes konstatuojame tai įvykio metu, bet mes konstatuojame tai, kas yra po įvykio", - BNS sakė G.Kligys.

Anot KVSC generalinio direktoriaus, bandymai buvo paimti po trijų valandų, nes "tuo metu buvo gauta informacija apie įvykį".

"Tuo metu mes gavome informaciją. Tai buvo nedarbo diena, šventinė diena (...) Aš vertinu, kad buvo operatyviai sureaguota", - tvirtino G.Kligys.

Pašnekovas sakė, kad tai nėra galutinės sveikatos centro išvados, nes dar laukiama techninės ekspertizės duomenų, dokumentų iš baseino administracijos. Išvadų galima tikėtis antradienį arba trečiadienį.

Pasak G.Kligio, teoriškai chloras galėjo išsisklaidyti padarius skersvėjį, vėdinant patalpą, tačiau kas iš tiesų galėjo būti daroma, KVSC vadovas negalėjo pasakyti. DELFI žiniomis, po įvykio baseino patalpos buvo skubiai išvėdintos.

"Mes kreipėmės į visuomenę, kad atsilieptų tie, kurie tuo metu baseine buvo, ir gauname skambučių. Visi mums paskambinusieji, nors jų ir nėra daug, tvirtina, kad pajuto aštrų kvapą prieš 17 val., ir matyt tas momentas buvo trumpalaikis ir savo padaręs jis staiga dingo kaip atsiradęs", - sakė G.Kligys.

Jis tvirtino, kad į medicinos įstaigas dėl galimo apsinuodijimo daugiau asmenų nesikreipė.

Tiesa, pirmadienį KVSC specialistai dar kartą išvyko į baseiną imti mėginių.

Gydytojas teigia, kad apsinuodyta chloru

Du vaikai iš Šakių - 1998 m. gimęs P.J. ir 1994 m. gimusi G.J. - į Kauno medicinos universiteto (KMU) Vaikų ligų klinikos reanimacijos skyrių iš Kauno Baltų prospekte pramogų centre "Oazė" esančio baseino "Impuls" buvo atvežti šeštadienį apie 17 val.

Šiuo metu 11 bei 15 amžiaus vaikų būklė gerėja, o vyresnė berniuko sesė jau perkelta į bendrą skyrių.

Prie nukentėjusio berniuko pirmadienį budėjo abu tėvai, kurie džiaugėsi, kad sūnaus būklė gerėja.

Berniukas su tėvais bendravo rašydamas žodžius ant popieriaus lapo.

„Dvi paras sūnus gulėjo tarsi komos būsenos, jam buvo ventiliuojami plaučiai, prijungti kiti aparatai. Dabar jo būklė jau gerėja, aparatai atjungiami. Tai bus tarsi antras sūnaus gimtadienis“, - DELFI teigė nukentėjusio berniuko tėvas Gintautas J.

Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK) Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas vienareikšmiškai patvirtino, kad vaikai apsinuodijo chloru.

„Tai ne alergija, vaikai apsinuodijo įkvėpę chloro. Tai labai pavojinga ir grėsė pavojus vaikų gyvybėms“, - DELFI teigė R. Kėvalas.

Nukentėjusio berniuko tėvai kol kas nesiryžta teigti, ar kreipsis į teismą dėl žalos atlyginimo.

„Dabar svarbiausia – sūnaus sveikata. Vėliau spręsime ką daryti, vis dėlto teisinėje valstybėje gyvename“, - teigė nukentėjusiųjų vaikų tėvas.

Panašiu metu šeštadienį į Kauno klinikas dėl panašių įtarimų apsinuodijus chloru iš minėto baseino pristatytas ir suaugęs vyras, jo būklė sekmadienį buvo gera.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas

Dėl šeštadienį įvykusios nelaimės pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Tai BNS pirmadienį patvirtino Kauno miesto apylinkės prokuratūros prokurorė Tatjana Samulevičienė.

Pasak teisėsaugininkės, tyrimas pradėtas dėl galimo darbų saugos ir sveikatos apsaugos darbe reikalavimų pažeidimo.

Baudžiamajame kodekse numatyta, kad darbdavys ar jo įgaliotas asmuo, pažeidęs įstatymuose ar kituose teisės aktuose nustatytus darbų saugos ar sveikatos apsaugos darbe reikalavimus, jeigu dėl to galėjo įvykti nelaimingas atsitikimas žmonėms, avarija ar galėjo atsirasti kitokių sunkių padarinių, padarė baudžiamąjį nusižengimą, baudžiamas teisės dirbti tam tikrą darbą arba užsiimti tam tikra veikla atėmimu arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją