Dabar gyventojų sergamumas slūgsta. Panevėžyje praėjusią savaitę jis sumažėjo perpus – nuo 280 iki 140,5 sergančiųjų 10 tūkstančių gyventojų. Be to, daugelis nėra girdėję apie praėjusią savaitę Sveikatos apsaugos bei Socialinės apsaugos ir darbo ministerijų priimtą naujovę – biuletenius telefonu.

Didžiausios mieste pirminės sveikatos priežiūros įstaigos Panevėžio poliklinikos Bendrosios praktikos gydytojų skyriaus vedėja Nijolė Marčiulionienė sakė, kad kol kas telefonu rezervuoti tik keli nedarbingumo pažymėjimai.

Nuo gruodžio 2 dienos gripo simptomus pajutę gyventojai gali paskambinti savo šeimos gydytojui į kabinetą arba į registratūrą, kuri juos sujungs su gydytoju, ir pranešti jam apie negalavimus.
Biuletenis bus rezervuojamas tą pačią dieną, ligoniui nereikės atvykti į polikliniką ir laukti ilgose eilėse.

Gydytojas pagal paciento išsakytus nusiskundimus įvertins jo būklę, asmens sveikatos istorijoje padarys atitinkamus įrašus: nurodys kliniką, kaip gydytis, kokio režimo laikytis.

Gydytojas turi nuspręsti, ar pacientui pagalbos reikia nedelsiant, ar jo būklė nėra sunki ir jo nereikia guldyti į ligoninę.

Jeigu tokios būtinybės nėra, gydytojas pacientui turi paskirti per tris dienas nuo kreipimosi telefonu atvykti į gydymo įstaigą.

Pasak N.Marčiulionienės, gydytojui iš telefoninio pokalbio dažnai nėra lengva nustatyti skambinančiojo sveikatos būklę. Visuomet objektyvesnė yra įprasta apžiūra, kai ligonis pats atvyksta arba gydytojas jį vizituoja namuose.

Pats ligonis turi nuspręsti, ar jam geriau su gydytoju konsultuotis telefonu, ar atvykti į polikliniką.
Vedėja mano, kad vis dėlto gerai, jog gyventojams per gripo epidemiją sudaryta galimybė paprasčiau gauti nedarbingumo pažymėjimus.

„Tam tikrais atvejais žmogui tikrai geriau vieną ar dvi dienas pasigydyti namuose, nei turint nemažą temperatūrą ir skaudant galvai tuoj pat lėkti pas gydytoją“, – kalbėjo ji.

N.Marčiulionienė pabrėžė, kad nedarbingumo pažymėjimus telefonu galima rezervuoti tik epidemijos metu ir tik pajutus gripo simptomus. Dėl kitų negalavimų būtina atvykti į gydymo įstaigą.

Palengvinimas ir tėvams

Gripo epidemijos metu laikinai supaprastinta ir vaiko priežiūros pašalpos gavimo tvarka, kai vaikų ugdymo įstaigose yra nustatytas karantinas. Tėvai, norintys gauti pašalpą sveikam vaikui iki 8 metų prižiūrėti, o ne gydyti, turi kreiptis tiesiai į „Sodros“ teritorinius skyrius. Jiems nebereikia eiti į gydymo įstaigą.

Pašalpą gali būti skiriama iki 14 kalendorinių dienų, bet ne ilgiau kaip iki karantino atšaukimo toje įstaigoje.

Praėjusią savaitę „Sodros“ Panevėžio skyriuje buvo gautas tik vienas toks prašymas. Veikiausiai jų daugiau ir nebus. Mieste vaikų lopšeliuose-darželiuose karantinas nebuvo paskelbtas, o miesto bendrojo lavinimo mokyklose nuo vakar jis atšauktas.

Panevėžio visuomenės sveikatos centras šią savaitę dar neketina atšaukti gripo epidemijos. Specialistai iki kitos savaitės pradžios stebės situaciją.

Panevėžio rajone gyventojų sergamumo rodiklis jau yra mažesnis už epidemijos lygį. Čia iš 10 tūkstančių gyventojų serga 87.