Pirminės sveikatos priežiūros įstaigos tikina, kad nebūtina dirbti be poilsio dienų. Jos dirbs šeštadieniais iki pietų ar ilgiau, jeigu bus pacientų.

Miesto ir rajono medikams, pasirodo, neaktualus ir Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) prašymas atšaukti visus pasiėmusius nemokamas atostogas specialistus, kol kas niekam nesuteikti kasmečių atostogų.

Infekcinėje ligoninėje nė vienas medikas šiuo metu nėra išėjęs nemokamų atostogų, o Panevėžio apskrities ligoninės personalas tokių atostogų eina kaip ėjęs pagal planą. Įstaigos teigia, kad darbo daug, bet kol kas pajėgų pakanka.

Medikai tikina, kad šią savaitę pacientų antplūdis šiek tiek slūgsta. Panevėžio visuomenės sveikatos centro lapkričio 27 dienos duomenimis, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis yra 250 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Praėjusią savaitę Panevėžyje iš 10 tūkstančių gyventojų sirgo 272.

Mieste buvo paskelbta gripo epidemija, uždarytos mokyklos.

Praėjusį savaitgalį karščiuojantys ligoniai, ypač vaikai, užplūdo Panevėžio infekcinę ligoninę. Išsigandę tėvai primygtinai reikalavo medikų vaikus guldyti į ligoninę.

Sveikatos apsaugos ministerijai paskelbus, kad antradienį ar trečiadienį vaistinės sulauks antivirusinių vaistų, gyventojai puolė jų medžioti. Tačiau nusipirkti pavyko tik retam. Vaistininkai aiškino gavę vos kelias pakuotes, o ir tos iš anksto užsakytos.

SAM susizgribo gelbėti panikuojančius gyventojus. Medikams liepta susitelkti ir teikti paslaugas savaitgaliais, pažadėta rasti lėšų papildomam darbui apmokėti, papildomai nupirkti antivirusinių vaistų gydymo įstaigoms. Teigiama, kad jų bus galima rasti ir vaistinėse.

Sustiprino pajėgas

Vakar Panevėžio miesto savivaldybėje vyko pirminės sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarimas. Pasak Sveikatos skyriaus vedėjo Mindaugo Burbos, vadovai užtikrino organizuosiantys darbą taip, kad pacientai gautų reikiamą pagalbą. Tačiau tai nereiškia, kad šeimos gydytojai neturės poilsio dienų.

„Panevėžio poliklinika ir privačios šeimos klinikos dirbs šeštadieniais. Darbo laiką nusistatys patys, atsižvelgdami į pacientų gausą“, – paaiškino vedėjas.

M.Burba sakė, kad apie ministro įsakymą pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigoms teikti paslaugas savaitgaliais ir švenčių dienomis sužinojo jau pasibaigus pasitarimui.
Panevėžio miesto poliklinikos direktorė Irena Čeilitkienė „Sekundę“ patikino, kad sekmadienį įstaiga bus uždaryta. Poliklinikos vadovė mano, kad užtenka dirbti šeštadieniais iki 14 valandos.

„Mes sustiprinome pajėgas. Vietoj vieno gydytojo dabar šeštadienį budi keturi. Vykstam pagal iškvietimus į namus, jeigu pacientas smarkiai karščiuoja. Kol kas nėra poreikio dirbti sekmadieniais“, – kalbėjo I.Čeilitkienė.

Pasak gydytojos, pakilus temperatūrai sekmadienį, reikia vartoti vaistus ir pirmadienį kreiptis į polikliniką. Ypatingais atvejais – kviestis greitąją medicinos pagalbą, padės ir Infekcinė ligoninė.
Panevėžio rajono savivaldybės gydytoja Renata Buitvydaitė pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigų vadovų pasitarimą ketina rengti tik kitą savaitę. Paklausta, ar rajono šeimos gydytojai ketina dirbti savaitgaliais, ji pasiūlė to pasiteirauti jų pačių, nes dar nespėjusi surinkti informacijos.
Panevėžio rajono poliklinikos vyriausiasis gydytojas Adolfas Šlekys sakė, kad poliklinika dirba šeštadieniais puse dienos, bet sekmadienį visi poilsiauja.

Įstaigos vadovas tikino, kad poreikio dirbti visas dienas nėra. Paklaustas apie vizitus į namus, A.Šlekys teigė, kad gydytojams vežioti papildomai skyrė keturis automobilius, jais iki šiol naudojosi įstaigos ūkio dalies darbuotojai. Dabar šie vežioja medikus.

„Darbo daug, bet susitvarkom“, – sakė vyriausiasis gydytojas.

Infekcinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Eugenijus Preidis informavo, kad nuo šiol rentgeno kabinetas dirbs ir šeštadienį, ir sekmadienį. Taigi bus galimybė pacientams padaryti plaučių nuotrauką. Ji reikalinga, kai reikia įvertinti, ar būtina žmogų guldyti į ligoninę.

„Guldysime tik tuos, kuriems yra komplikacijų ar jos gresia. Netikslinga, o ir nėra galimybių guldyti visų karščiuojančiųjų“, – tvirtino vyriausiasis gydytojas.

Infektologai paprašė pagalbos Panevėžio apskrities ligoninės. Į ją guldomi vaikai, kurie serga ilgiau, t. y. juos reikalinga gydyti dėl komplikacijų.

E.Preidis Panevėžio apskrities viršininko administracijos paprašė informuoti apskrities medikus, kad jie visų susirgusių vaikų nesiųstų į Panevėžį, o ieškotų galimybių gydyti vietoje.
„Juk vietinėse ligoninėse irgi dirba pediatrai. Mums turėtų siųsti sunkesnės būklės ligonius“, –aiškino E.Preidis.

Tiria antivirusinių vaistų poreikį

Sveikatos apsaugos ministerija skelbia skirianti papildomai 700 tūkstančių litų antivirusiniams vaistams pirkti, jie bus paskirstyti gydymo įstaigoms. Gali būti, kad šių vaistų gaus ne tik ligoninės, bet ir šeimos gydytojai.

Panevėžio savivaldybė iš ministerijos gavo nurodymą apklausti pirminės sveikatos priežiūros įstaigas, koks yra šių vaistų poreikis.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) pranešė papildomai nupirkusi 20 tūkstančių dozių vakcinos nuo sezoninio gripo. Taigi lėtinėmis ligonis sergantieji, kurie nespėjo nemokamai pasiskiepyti, galės tai dar padaryti.

Rugsėjį VLK nupirko 120 tūkstančių gripo vakcinos dozių. Šiemet gyventojai aktyviau skiepijosi, todėl gydymo įstaigos greitai baigė vakciną.

Vaikams pratęstos atostogose

Penktadienį Panevėžio miesto savivaldybė pradžiugino moksleivius – jiems kitą savaitę dar nereikės eiti į mokyklą. Rajono savivaldybė mokyklos paliko teisę pačioms spręsti, kaip elgtis.

„Pirmadienį sveiki mokiniai turėtų ateiti į mokyklas. Pastarosios, atsižvelgusios į mokinių skaičių, spręs, ar pratęsti karantiną“, – sakė rajono Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė Skaidrutė Kriukienė.