„Visoje Lietuvoje panika dėl epidemijos, o vaikams rengiama diskoteka. Mano penkiolikmetis sūnus visą savaitę sirgo, o savaitgalį sumanė nueiti į „Garsą“, šiaip ne taip jį sulaikiau.

Įsivaizduokite, vienoje nevėdinamoje patalpoje linksminasi keli šimtai moksleivių, kai kurie iš jų serga, juk tai – garantuotas gripo užkratas. Visi stengiasi dėl savo vaikų, o čia viskas daroma atvirkščiai, tokiais būdais pas mus sukamas verslas“, – piktinosi panevėžietė.

Diskoteka pelninga

Panevėžio savivaldybei pavaldaus kultūros centro „Garsas“ direktorė Genė Pučinskienė, išgirdusi apie savaitgalį vykusią diskoteką, atrodė nustebusi ir teisinosi, kad apie renginį nieko negirdėjusi, nes pastarosiomis dienomis buvo išvykusi į užsienį.

„Nebūdama Lietuvoje negalėjau žinoti, koks renginys organizuojamas, turite kalbėti su tais, kurie tą renginį sumanė. Tikriausiai diskoteka buvo organizuotas anksčiau, bilietai buvo išpirkti ir atšaukti ją buvo sunku“, – teigė „Garso“ vadovė.

Renginį organizavusi „Garso“ rinkodaros vadybininkė Aurelija Kazickaitė teisinosi, kad suplanuotą diskoteką buvo sunku atšaukti, o apie paskelbtą gripo epidemiją mieste ji esą negavo jokios infromacijos.

„Visoje Lietuvoje praėjusį savaitgalį vyko renginiai, nors epidemija daug kur buvo paskelbta. Žmonių reikalas, ar į juos eiti. Ateityje galbūt atsižvelgsime, nes pirmą kartą su tokia epidemija susiduriame“, – aiškinoA.Kazickaitė.

Diskotekoje „Garse“praėjusį penktadienį dalyvavo apie 200 moksleivių. A.Kazickaitė pripažino, kad tokie renginiai yra pelningi, kitaip diskotekos nebūtų rengiamos.

Pasiteisinimai neįtikino

„Garso“ atstovių pasiteisinimai neatrodo įtikinami Visuomenės sveikatos centro specialistams. Jie mano, kad apie gresiantį pavojų įvairioms įstaigoms ir organizacijoms laiku turėjo pranešti Panevėžio miesto savivaldybė.

„Viena iš priemonių sustabdyti gripo plitimą yra riboti masinius renginius, nes į juos gali ateiti sergantys žmonės, todėl už tokius renginius atsakingi jų organizatoriai. Savivaldybės tarnybos apie gripo grėsmę turi pranešti visoms organizacijoms, nesvarbu ar jos yra privačios, ar ne. Turėtų patarti joms, kad nuo renginių reikia susilaikyti. Savivaldybė informaciją apie gripo grėsmę paskelbė gana vėlai“, – teigė Panevėžio visuomenės sveikatos centro direktorius Eugenijus Vilčinskas.

Panevėžio savivaldybės Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Irma Gritėnienė pripažino, kad informacija apie gripą praėjusį penktadienį buvo išplatinta į darbo pabaigą, todėl daugelis organizacijų apie skelbiamą epidemiją jos galėjo negauti.

„Įsakymas dėl gripo paskelbtas penktadienį po pietų. Gali būti, kad ne visos organizacijos apie jį sužinojo iki vakaro“, – teigė I.Gritėnienė.

Savaitgalį Panevėžyje vyko ir daugiau masinių renginių. Vienas jų – kapelų varžytuvės „Kapelmaušis“. Jose dalyvavo apie pusantro tūkstančio žmonių. Nors masinius renginius juos iš anksto planavusiems organizatoriams yra sunku atšaukti dėl galimų didelių nuostolių, tačiau tai padaryti jie privalės, nes Panevėžio savivaldybė vakar paskelbė įsakymą dėl ekstremalios situacijos, taigi draudžiama rengti masinius renginius esant gripo epidemijai.

Šiuo metu sergamumas gripu Panevėžyje pasiekė 272 atvejus dešimčiai tūkstančių gyventojų. Tai – tris kartus daugiau nei praėjusią savaitę. Lietuvoje sergantieji gripu dažniausiai užsikrečia pandeminiu virusu, jis sudaro 90 procentų visų gripo susirgimo atvejų.

Nors virusas įsigalėjo visoje Lietuvoje, tačiau visuomenės sveikatos specialistai pataria skiepytis nuo gripo, nes sausio mėnesį laukiama įprasto gripo – ne pandeminio epidemijos.