Užsikrėtė gydytojai

Trečiadienį KMUK mirė 14-metis Kauno M. Šalčiaus mokyklos mokinys. Berniukas buvo sveikas, tačiau kiaulių gripas buvo stipresnis.

„Užtikrinu, kad padarėme viską ką galėjome“, - į priekaištus griežtai atsako KMUK Vaikų ligų klinikos vadovas doc. Rimantas Kėvalas.

Medikas taip pat patvirtino, kad kiaulių gripu užsikrėtė ir du berniuku besirūpinę gydytojai.

Pagal prognozes, Lietuvoje kiaulių gripu susirgs apie 100 tūkst. gyventojų, o apie 500 žmonių reikės intensyvios medikų priežiūros. Manoma, kad mūsų šalyje nuo kiaulių gripo mirs 90 žmonių.

„Tačiau nereikia kelti panikos. Dauguma žmonių serga vidutinio sunkumo arba lengva gripo forma“, - teigia KMUK Vaikų ligų klinikos vaikų intensyviosios terapijos gydytoja Ilona Stirbienė.

Šiuo metu didžiausioje Lietuvoje gydymo įstaigoje – KMUK – yra 12 vaikų intensyvios priežiūros vietų, kuriose palaikomos gyvybinės funkcijos, o svarbiausia – čia yra plaučių ventiliacijos įrenginiai. Būtent kvėpavimo takų uždegimų komplikacijos būdingos kiaulių gripui.

Dar 6 intensyvios terapijos vietos yra Kauno 2-ojoje klinikinėje ligoninėje, 18 – Vilniaus Santariškių ligoninėje, bei po 6 vietas Klaipėdoje, Šiauliuose bei Panevėžyje. Po 1-2 intensyvios priežiūros palatas taip pat įrengta keliuose mažesniuose miestuose.

Šiuo metu kiaulių gripo tyrimas visiems ligoniams neatliekamas. Jis daromas tik išskirtinais atvejais.

Ragina kreiptis į artimiausias gydymo įstaigas

KMUK vadovai pripažįsta, kad pastarosiomis dienomis kauniečiai tiesiog užgulė priimamąjį.

KMUK padidino gydytojų skaičių, kurie apžiūri pacientus – vieno gydytojo vietoje dabar dirba trys keturi.

„KMUK gydomi sunkesni ligoniai, kuriems liga sukėlė komplikacijų. Tad pirmiausia reikia kreiptis į artimiausią gydymo įstaigą ar polikliniką“, - sako KMUK Valdymo tarnybos direktorius Edmundas Varpiotas.

Išskiriamas trys pagrindinės ligonių grupės, kuriems susirgus reikia nedelsiant kreiptis į gydytojus. Tai vaikai iki 5 metų, nėščios moterys bei vyresni nei 65 m. asmenys segantys lėtinėmis ligomis.

Taip pat medikai pataria ypač susirūpinti tuomet, kai staigiai kyla temperatūra bei atsiranda kvėpavimo sutrikimų.

Kalėdų laukia su nerimu

KMUK specialistai neslėpė, kad medikams sunkiausias periodas – dar priešaky.

Šventiniu laikotarpiu nedirbs bendrosios praktikos gydytojai, todėl krūvis ligoninėms dar labiau padidės.

„Keliamas didžiulis nerimas dėl Kalėdinių atostogų, kuomet nedirbs bendrosios praktikos gydytojai. Šiuo metu gali sužlugti arba tapti nepakeliamas kai kurių ligoninių priėmimo skyrių darbas. Ateidamas čia aš paskambinau į antrąją klinikinę ligoninę ir paklausiau kolegų ką jie apie tai mano. Išgirdau atsakymą: o Dieve... Jie yra perkrauti, jie neturi jokios laisvės manevro. Deja, nebuvo prognozuota, kad bus toks didžiulis antplūdis į ligonines“, - teigė R. Kėvalas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją