"Kauno diena" rašo, kad trylikamečio kauniečio mirtis nuo naujojo gripo pacientų skaičių Kauno miesto gydymo įstaigose didina žaibiška forma, kaip ir juodą darbą žmogaus organizme neretai atliekantis A(H1N1) virusas.

Poliklinikoje darbo laiko prailginti kol kas neketinama, nes dauguma susirgusiųjų lankomi ir gydomi namuose.

"Lovos režimas, arbata, paracetamolis, homeopatiniai preparatai, vitaminas C yra pagrindiniai vaistai", - išvardijo gydytoja Z.Cesnavičienė.

Į klausimą, ar susirgusiesiems skiriamas "Tamiflu" ir kiti antivirusiniai vaistai, gydytoja atsakė, kad šių vaistų receptų išrašyta vos vienas kitas. "Labai didelė šių vaistų kaina, todėl žmonės jų atsisako. Be to, jų nebuvo vaistinėse", - pabrėžė poliklinikos vadovė.
Kauno 2-osios klinikinės ligoninės Vaikų infekcinių ligų priėmimo poskyrio medikai vakar vidudienį neturėjo laiko kalbėti.

"Kas valandą daugėja ligonių, labai daug jų šiuo metu. Atliekame kraujo, plaučių tyrimus, pagal jų rezultatus vienus ligonius guldome į ligoninę, kitus išleidžiame namo", - trumpai pakomentavo priėmimo poskyrio darbuotoja.

Ne mažesniu krūviu dirba ir suaugusiųjų priėmimo skyriaus medikai. Atlikus elementarius tyrimus paaiškėja ligos stadija.

"Maždaug pusę ligonių guldome į stacionarą. Pagrindinė komplikacija - plaučių uždegimas. Abu suaugusiųjų skyriai pilni. Juose yra po 30 lovų. Rytoj guldysime į Odos ligų skyrių, į pagalbą ateis gydytojai rezidentai", - pasakojo Kauno 2-osios klinikinės ligoninės 1-ojo infekcinių ligų suaugusiųjų skyriaus vedėja Rimantė Balčiūnaitienė.

Gydytoja pabrėžė, kad dauguma ligonių - jauni, iki 40 metų amžiaus žmonės.

Sveikatos apsaugos ministerija, skirstydama antivirusinius vaistus, matyt, tikėjosi, kad visi Kauno ligoniai sutilps į 2-ąją klinikinę ligoninę, kur yra Infekcinių ligų skyrius. Ligoniams užplūdus Kauno medicinos universiteto klinikas, šių medikams antivirusinių vaistų teko skolintis iš kolegų.

Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos vadovas Rimantas Kėvalas teigė, kad nuo gripo komplikacijos mirusiam paaugliui antivirusiniai vaistai buvo skirti - tėvai buvo nupirkę. Kaip ir penkiolikametei mergaitei iš rajono, kuri dar gydoma Intensyvios terapijos skyriuje.

Sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas pavedė Valstybinei medicininio audito inspekcijai prie Sveikatos apsaugos ministerijos atlikti Kauno medicinos universiteto klinikų, kuriose nuo pandeminio gripo komplikacijos mirė 13 metų vaikas, veiklos auditą. Išvados ministerijai turi būti pateiktos iki lapkričio 24 d.

Kauno medicinos universiteto klinikose nuo vakar taip pat atliekamas ir vidaus auditas. Specialistai aiškinasi, ar viskas buvo atlikta, kad būtų išsaugota paciento gyvybė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją