Kaukės prekybos centrams nepriimtinos

Pirmieji darbuotojai, veidus dengiantys medicininėmis kaukėmis, pasirodė gydymo įstaigose. Iš pradžių kaukes pradėjo dėvėti poliklinikų registratorės, vėliau ir gydytojai. Pastarieji kai kuriose poliklinikose aprūpinti ir vienkartinėmis pirštinėmis bei plastikiniais akiniais. Mat virusas į organizmą gali patekti net per akių gleivinę.

Medicininių kaukių žmones aptarnaujantiems darbuotojams įsigijo ir Vilniaus savivaldybė. Kaip DELFI sakė savivaldybės atstovai, visi norintys jas gali dėvėti ir netgi, kaip reikalauja jų instrukcija, kas 2-4 valandas keisti. Tiesa, nurodymas yra tik rekomendacinio pobūdžio, todėl šia apsisaugojimo galimybe kol kas susigundė mažesnioji dalis darbuotojų.

Galimybę kaukėmis aprūpinti su žmonėmis kontaktuojančias kasininkes svarsto ir kai kurie prekybos centrai. „Mes pasiruošėme pakankamą kaukių kiekį ir jau paskirstėme jas po parduotuves. Sekame Visuomenės sveikatos centro informaciją, kokiais tempais plinta gripo epidemija, ir kai matysime, kad išaugo mūsų darbuotojų sergamumas, kuris šiuo metu dar nesiskiria nuo praėjusių metų to paties laikotarpio, ko gera, jas panaudosime.

Jei visoje Lietuvoje bus paskelbta pandemija, darbuotojams primygtinai patarsime dėvėti kaukes. Mes tikrai nenorime skleisti panikos ir suprantame, kad žmonėms nėra įprasta matyti kasininkę su kauke, tačiau tokiu atveju geriau apsisaugoti“, - teigė „Maxima“ atstovė spaudai Renata Saulytė.

Tuo tarpu „Rimi“ atstovė spaudai Raminta Stanaitytė-Česnulienė teigė, kad prekybos tinklo atstovai dar prieš 2 savaites išsiaiškino, kad moksliškai pagrįstų duomenų, jog kaukės apsaugo nuo gripo, nėra, todėl nusprendė, kad jos sukeltų daugiau panikos nei realios naudos.

„Mūsų nuostata tokia – jeigu bus kažkoks oficialus nurodymas, aišku, mūsų kasininkės kaukes dėvės. Tačiau dabar mes tokios būtinybės nematome. Tiesiog informuojame darbuotojus, kaip saugotis nuo bet kokio gripo ir kaip nepasiduoti panikai. Primename elementarios higienos taisykles – plautis rankas, kosint ir čiaudint prisidengti, neiti į darbą susirgus ir pan.“, - teigė „Rimi“ atstovė. Pašnekovė patikino, kad jų tinklo darbuotojai taip pat serga ne daugiau kaip įprastai.

„Kol kas, mūsų nuomone, būtinybės dirbti su respiratoriais nėra, tačiau nuolat stebime situaciją ir, jei reikės, būtinai reaguosime į pokyčius. Šiuo metu tiek prekybos tinklo darbuotojų, tiek pirkėjų dėmesį siekiame atkreipti į natūralias kovos su gripu priemones. Nuo rytojaus mūsų parduotuvėse apie 70 skirtingų produktų pažymėsime specialiais ženklais „Gripo priešas“. Tai nuo seno liaudyje naudojamos priemonės – medus, imbieras, arbata, česnakas, taip pat citrinos, maisto papildai, vitaminai ir pan.“, - sakė „Iki“ atstovas spaudai Valdas Lopeta.

Prekybos tinklas „Norfa“ savo darbuotojams kol kas apskritai nemato jokios grėsmės. Čia darbuotojai įmonės lėšomis buvo skiepyti nuo sezoninio gripo.

Prašoma dezinfekuoti rankas

Po kaukėmis savo veidų neslepia ir bankų darbuotojai, tačiau, kaip DELFI teigė SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas, tai daryti jiems nedraudžiama. „Žmonėms nupirkta dezinfekcinio skysčio rankoms plauti. Taip pat viduje keičiamasi informacija apie tai, kaip susirgus neapkrėsti kolegų. Jeigu jie nori apsisaugoti dar ir kaukėmis, savo iniciatyva gali jas dėvėti“, - sakė pašnekovas.

Anot Vilniaus „Akropolio“ valdytojo Česlovo Urbonavičiaus, kai kurios prekybos ir pramogų centro patalpos yra dažniau plaunamos, nustatytu grafiku atidaromi stoglangiai, imamasi kitų papildomos ventiliacijos priemonių.

„Kokių konkrečių veiksmų šioje situacijoje turėtų imtis pas mus veikiantys operatoriai, sprendžia jie patys. Mes rekomendavome jiems atkreipti dėmesį į darbuotojų sveikatą, kad žmonės, pajutę gripo simptomus, neitų į darbą, o gydytųsi namuose“, - teigė „Akropolio“ atstovas.

Tuo tarpo sporto klubų darbuotojai teigia, kad klientų srautai nėra sumažėję. Nors daugybės žmonių liečiami treniruokliai yra padidintos rizikos zona gripo virusui plisti, žmonės esą dėl to nesuka galvos. „Klientai neklausia, ar jie valomi dažniau. Žmonių baimės nejaučiame. Nebijome ir mes – apie kaukes kol kas negalvojame, tiesiog geriame vitaminus ir stipriname organizmą“, - juokėsi sporto klubo „Body Gym“ administratorė.

Kaukės vertinamos nevienareikšmiškai

Visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba išplatino Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro informaciją, kurioje teigiama, kad siekdami apsaugoti save ir aplinkinius nuo gripo visgi turėtumėte naudoti asmenines apsaugos priemones, tarp kurių minimos ir medicininės kaukės. Tačiau specialistai pabrėžia, kad nėra jokių įrodymų, kad jos užtikrina veiksmingą apsaugą ar sumažina užkrato pernešimą, todėl jos primygtinai nerekomenduojamos. Kita vertus, žmonės savo bendruomenėje gali nuspręsti jas dėvėti. Tik panaudotas medicinines kaukes prieš išmetant reikėtų įdėti į plastikinį maišelį ir jį tvirtai užrišti.

Kaip DELFI teigė tarnybos atstovė spaudai Lina Biekštaitė, specialistai mano, kad kaukės labiau veiksmingos sergančiajam. Kaukę dėvintis žmogus į orą neišplatina savo organizmo skysčių, taip nuo ligos apsaugodamas aplinkinius.

„Jei sergančiam žmogui būtina būti tarp žmonių, iš jo pusės būtų labai humaniška dėvėti kaukę. Tuo tarpu norint apsisaugoti nuo ligos, kaukė nėra pagrindinė priemonė. Būtinos ir asmens higienos priemonės – rankų plovimas, saugaus atstumo laikymasis nuo sergančio žmogaus ir pan. Žinoma, kaukė sumažina pavojų apsikrėsti, tačiau virusas į organizmą pateka per gleivines. Taigi jei uždengta burna ir nosis, jis gali patekti per akis“, - teigė pašnekovė.

Šiaip ar taip teigiama, kad medicininė kaukė gali užtikrinti papildomą apsaugą šeimos nariams, jeigu jiems tenka prižiūrėti ligonį. Pavyzdžiui, žmogus, naudodamas medicininę kaukę, gali išvengti užkrato, kai purvinomis rankomis netyčia paliečia burną ar nosį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją