Kaip rasti pusiausvyrą tarp vitamino D šaltinio ir vėžio rizikos?

Praėjusią savaitę pateikėme Lietuvos dermatologų nuomonę, kuri sutampa su PSO ekspertų. Taip pat minėjome, kad Konkurencijos taryba nagrinėjo pilietės skundą dėl, jos nuomone, klaidinančių sveikatinimo teiginių soliariumo reklamoje. Pasak Konkurencijos tarybos, įmonė „buvo įspėta dėl galimai klaidinančios reklamos naudojimo, jai buvo pasiūlyta pakeisti ar nutraukti reklamos naudojimą ir paprašyta informuoti Konkurencijos tarybą apie priimtus sprendimus“. Piniginė bauda ar kokia nors kitokia nuobauda soliariumų tinklui nebuvo skirta.

Tęsdami šią temą, kalbiname antrąją šio ginčo pusę. Soliariumų paslaugų teikėjų asociacijai atstovaujanti Vilma Martinkaitienė nesutinka su PSO ekspertų išvadomis ir tikina, kad soliariumai, jei moteris nenudega, neturi jokios žalos. Anot jos, ispanų dermatologai, kurie buvo itin smarkiai nusiteikę prieš soliariumus, XXI Nacionaliniame kosmetinės dermatologijos suvažiavime išsakė naują požiūrį.

Kaip teigiama Europos soliariumų asociacijos pranešime spaudai, atsižvelgdami į naujas studijas, rodančias, kad žmonėms trūksta vitamino D, ispanų dermatologai iš naujo peržiūri savo nuomonę apie soliariumus.

Anot konferencijoje dalyvavusio Ispanijos dermatologijos akademijos prezidento Juliano Conejo-Miro, dermatologai linkę iš naujo svarstyti savo požiūrį į saulę bei jos vengimą, kadangi medikus neramina faktas, kad didžiajai žmonių populiacijos daliai trūksta vitamino D. Tuo tarpu svarbus vitamino D šaltinis yra ultravioletiniai spinduliai (UV) spinduliai. Vitaminas D turi didžiulės įtakos mūsų kaulų būklei, imuninei sistemai bei skatina medžiagų, apsaugančių nuo kai kurių vėžio formų, pavyzdžiui, krūties, prostatos, gamybą.

Toronto antropologijos universiteto antropologė profesorė Esteban Parra teigė, kad gauti pakankamą vitamino D kiekį koreguojant tik mitybą neįmanoma. Mes turime gauti pakankamai Saulės spindulių, o šalyse, kuriose tai yra neįmanoma, rasti pakaitalą. Tačiau ji įspėjo, kad nei saule, nei jos pakaitalu negalima piktnaudžiauti, nes šie vitamino D gavimo būdai gali būti toksiški.

Abu mokslininkai pripažino, kad nuosaikus deginimasis soliariume gali papildyti organizmą vitaminu D, tačiau, anot jų, rasti šią nuosaikią pusiausvyrą nėra paprasta.

Anot V. Martinkaitienės, yra tyrimų, kuriais įrodyta, kad kenkia sveikatai tik nudegimas ir „pripuolamas“ deginimasis. Pavyzdžiui, radiologas Anthony J. Yun savo 2007 m. studijoje kalba, kad asmenims, dėl jų darbo pobūdžio pastoviai būnantiems saulėje, melanomos rizika žymiai mažesnė, palyginus su vidurkiu. Priešingai, tiems, kurie deginosi „pripuolamai“, melanomos rizika buvo 1,7 karto didesnė. Pati didžiausia, dviguba, rizika atsirado tiems, kurie per savo gyvenimą buvo rimtai nudegę.

Soliariumų atstovai jaučiasi puolami nepelnytai

- Ką galite patarti moterims, kurios naudojasi soliariumų paslaugomis?

- Galiu rekomenduoti nenudegti. Tą patį sako ir mokslininkai, nes odos nudegimas vienareikšmiškai yra blogai. Skirkime įdegį nuo nudegimo. Aš apskritai nematau grėsmių soliariumuose. Gal kartais viena kita moteris neįvertina savo odos ar turi senovinį supratimą, kad įdegti reiškia pirmiausiai paraudonuoti, o po to paruduoti. Bet tai reti atvejai.

Be to, kai moterys įsitepa visokiais savaiminio įdegio kremais, įvairiomis Egipto žemėmis ir pan., jos atrodo labai rudos ir nenatūralios, bet visa tai suverčiama įdegiui ir soliariumams. Dažniausiai jos apsitepa nežinia kuo, o žmonės galvoja, kad jos taip atrodo, nes lankosi soliariumuose.

- Naujoji higienos norma draudžia soliariumuose teptis bet kokiais kremais. Kaip elgiasi moterys?

- Soliariumuose taip pat parašyta, kad draudžiama skleisti teigiamą informaciją apie soliariumų poveikį. Bet tai žmogaus teisių pažeidimas. Soliariumams skirti kremai gaminami visame pasaulyje. ES kosmetika yra pripažinta tinkama soliariumams, ji sertifikuota, įvežama į Lietuvą, praeina visas institucines kontroles.

- Koks kremų poveikis?

- Kiekvienos moters odos spalva yra kitokia, o kremai gali suteikti norimą atspalvį.

- Ar jie skatina greitą įdegį?

- Yra visokių kremų, vieni gal iš tiesų padeda įdegti greičiau, greičiau išsiskirti melaninui, kiti tiesiog suteikia norimą atspalvį. Vienos moterys nori būti labiau oranžinės, kitos trokšta rudesnio įdegio.

- Jei moteris yra baltaodė, ar šių kremų pagalba ji gali įdegti rudai?

- Labai balto gymio moterims, toms, kurios neįdega, nerekomenduoja degintis.

- Tokios moterys salone įspėjamos dėl galimo pavojaus?

- Ar mes vėl kalbame apie kažkokius apsisaugojimus ir žalą? Kiekviename soliariume, kiekvienoje kabinoje yra viskas parašyta: kokie odos tipai, kokiam odos tipui kiek galima degintis. Baltaodžiai, aišku, turėtų degintis mažiau minučių, tamsiaodžiai – daugiau, nes pas juos melaninas išsiskiria kur kas lėčiau. Jei moteris deginsis tiek minučių, kiek rekomenduojama, ji niekuomet nenudegs.

- O jei moteris nori degintis daugiau minučių nei leidžiama pagal jos odos tipą? Ar salono darbuotoja ją įspės apie galimą nudegimo pavojų?

- Salono darbuotoja negali nurengti moters ir įvertinti jos odos tipo. Ji nėra medikė. Moteris pati turi žinoti savo odą ir kam ji jautri. Soliariumo darbuotoja tikrai neprivalo nustatyti moters odos tipo ir kažką rekomenduoti. Žmogus apie save turi žinoti pats.

- Visuomenės sveikatos specialistai seniai kelia problemą, kad soliariumuose esančios lempos pritaikytos III-IV odos tipo, tuo tarpu daugumos europiečių oda – I-II tipo. Soliariumų atstovai anksčiau teigė, kad kitokių lempų jie tiesiog neturi galimybės įsigyti, nes jos negaminamos.

- Neturiu ką pasakyti. Soliariumų lempos spinduliuoja tuos pačius UV spindulius, kuriuos spinduliuoja Saulė. Kokia čia problema? Žmogui svarbus spinduliuotės kiekis. O tai spindulių stiprumo ir laiko sandauga. Arba tu deginsiesi trumpiau, bet intensyviau, arba ilgiau bet spinduliai bus ne tokie intensyvūs. Tačiau spindulių kiekis yra tas pats. Lempos yra gaminamos ES, dažniausiai Vokietijoje.

Jeigu mes rūpinamės visuomenės sveikata labiau negu vokiečiai, prancūzai, italai ar dar kažkas, jei mes esame didesni specialistai, tai aš neturiu ką pasakyti. Jei vokiečiams ir kitoms šalims tos lempos yra sveikos, gaminamos ir naudojamos, mes visada ieškome kažkokių grėsmių ten, kur jų nėra. Vitamino D trūkumas mums nerūpi. Matyti kažkokias neaiškias grėsmes, o nematyti šios realios grėsmės, yra kiekvieno fantazijos reikalas. Kiek beskaitytume užsienio tyrimų, Saulė ir soliariumas yra tas pats. Tai tie patys UV spinduliai.

- Tačiau jų žala įrodyta. Kaip, pavyzdžiui, alkoholio, todėl šalia jo reklamos visada įspėjama ir apie žalingą poveikį.

- Jei moterys kasdien degintųsi po pusę valandos, tuomet tikrai būtų blogai. Aš nesuprantu, kodėl soliariumai taip išskiriami. Atrodo, kad tai yra didžiausia problema – ir saiko klausimu, ir visais kitais klausimais. Žinoma, mes patvirtinti to negalime, bet įtariame, kad tai yra kosmetikos prekiautojų lobizmas. Jeigu moterų oda lygesnė, jos mažiau naudoja kosmetikos. Mes norime apginti save ir visuomenę nuo šios tendencingos informacijos. Mes norėtume per savo soliariumus skleisti informaciją apie soliariumų naudą ir bendradarbiauti su dermatologais, o dabar gaunasi dvi priešingos stovyklos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)